Hlavní obsah

Sauna očistí tělo i mysl, nehodí se však pro každého

Novinky, Karolina Zarzycká

Pro mnohé, již si oblíbili časté pobyty v sauně, se horkovzdušné relaxování může změnit v rizikové bez dodržení určitých pravidel. Začátečníci by si měli uvědomit, proč se vlastně chtějí saunovat a pokud jim pobyt v sauně hned od počátku nebude vyhovovat, neměli by se k němu nutit. Komu lékař nedoporučí pobyt v sauně, může využít například relaxační kabiny.

Foto: Profimedia.cz

Sychravé podzimní večery pomůže rozjasnit pobyt v sauně s partičkou kamarádů, manželem či celou rodinou.

Článek

Sauna má na organismus těch, kdo ji dobře snášejí, kladný vliv v otužování, prevencí před nemocemi. Zároveň odstraňuje fyzickou a psychickou únavu. Uvolňuje svalstvo, dýchací cesty a zklidňuje dech. Klesá krevní tlak, optimalizuje se činnost srdce a snižuje zvýšená hladina krevního cukru. Zlepšují se také sexuální funkce u mužů i žen.

Sauně by se měli vyhnout kardiaci, těhotné ženy, ti, již mají problémy s tlakem nebo trpí na křečové žíly. Také jiní pacienti by měli konzultovat pobyt v sauně s praktickým lékařem. Avšak i pro ty, kteří mají nějakou zdravotní indispozici a rádi by si užili podzimní a zimní pobyt v teplíčku, existuje řešení.

Relaxační kabiny pro zdravotně indisponované

„Spadá-li někdo do některé z výše vyjmenovaných skupin, rozhodně mu před vstupem do klasické finské sauny doporučuji konzultaci s lékařem, který nejlépe posoudí váš aktuální zdravotní stav a zhodnotí, zda pro vás pobyt v sauně je či není vhodný,“ uvedl Karel Dyntar ze společnosti Dyntar.

Pro skupinu zdravotně znevýhodněných lidí, kteří si nemohou ze zdravotních důvodů dovolit pobyt ve finské sauně, je pak vhodné využití takzvaných relaxačních kabin.

"Zajímavé na relaxační kabině je to, že teplotu v ní si lze nastavit individuálně, například na 40° C, v kabině hraje relaxační hudba, svítí tlumené osvětlení, které navozuje správnou atmosféru, případně lze do kabiny instalovat i televizi. Klient se po pobytu v relaxační kabině cítí odpočatý, plný síly a energie,“ přiblížil výhody relaxačních kabin Dyntar.

Na chřipku i na astma

Pokud chodíme do sauny jednou týdně, máme větší šanci, že se ubráníme nachlazení, kašli a dalším podobným infekcím.

Astmatikům může saunování uvolnit a pročistit dýchací cesty. Prokazatelně také zlepšuje vitální kapacitu jejich plic a přispívá ke zklidnění organismu. Počet astmatických záchvatů však snižuje i to, že díky posílené imunitě úspěšněji čelí infekcím dýchacích cest.

Finská klasika

Nejtradičnějším typem saunování je pobyt ve finské sauně. Ten by se měl skládat z několika následujících kroků. Před vstupem do sauny se především nezapomeňte důkladně umýt mýdlem a osušit tělo.

Optimální teplota pro začátečníky je 75 °C, v místnosti si můžete sednout nebo lehnout a pokud s tímto druhem relaxace začínáte, vydržte, dokud vám bude teplo příjemné a snesitelné, pokud možno ale co nejdéle. Po vystoupení ze sauny se ochlaďte ve sprše nebo v sudu, své tělo byste měli ochlazovat od spodních končetin směrem nahoru, poslední fází by mělo být ponoření či osprchování hlavy.

Celý proces pobytu v sauně a následného ochlazení potom zopakujte ještě dvakrát. Dohromady byste tedy měli projít třemi cykly, které zakončete důkladným osprchováním mýdlovou vodou. Po saunování odpočívejte alespoň třicet minut přikrytí prostěradlem.

Relaxační sauna

Nejrozšířenějším způsobem saunování je ten, který navozuje uvolnění a relaxaci. „Saunování a následné ochlazení se opakuje třikrát po sobě. Tento způsob relaxace je vhodný na závěr běžného dne nebo po sportovním výkonu. Díky sauně následuje výrazné fyzické i psychické uvolnění a odpočinek,“ radí odborník Karel Dyntar úplným začátečníkům.

Uspávací sauna

Kdo se potřebuje unavit a kvalitně usnout, měl by absolvovat saunovací kúru až pětkrát po sobě. Uvolní se až do příjemného útlumu, bude ospalý a malátný, což je ideální stav k navození posilujícího spánku. Podobně působí dvojí změna horkého a chladného prostředí.

Tento způsob otužování se hodí i pro malé děti, které posléze můžeme zaměstnat pohybem nebo naopak duševní aktivitou. V případě, že jim podobné aktivity nenabídneme, sauna po čase zapůsobí uvolňujícím účinkem a dítě či dospělý s největší pravděpodobností usne.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Bez sauny to na Severu prostě nejde.

„Důrazně doporučuji pečlivě zvážit více než šest opakování po sobě. V takovém případě nastává problém s kritickou hladinou iontů, což u někoho může vyvolat až kolapsové stavy,“ doplnil ještě Dyntar.

Sauna pro dodání energie

Výrazně povzbudivě působí jednorázové použití finské sauny, jeden pobyt v horku s následným zchlazením je ideálním způsobem, jak se připravit na psychickou, nebo fyzickou námahu. Organismus je po takové kúře připraven podat optimální výkon a jeho reakce jsou výrazně rychlejší a bystřejší.

Saunovací desatero

1. Zdraví lidé se mohou bez obav saunovat denně

2. Před vstupem do sauny nepijte alkohol

3. Vyhněte se také tučným a těžkým jídlům

4. Lidé postižení srdečními a nervovými chorobami by se rozhodně měli ohledně saunování poradit se svým ošetřujícím lékařem

5. Vyberte si pro sebe ten nejvhodnější způsob saunování a vyzkoušejte jej raději několikrát, a to doslova na vlastní kůži! Jedině tak budete spokojeni.

6. 1x sauna = povzbudivé saunování pro následné podání vyššího výkonu

7. 2x sauna je vhodná i pro malé děti – navozuje prvotní povzbuzení a posléze útlum, otužuje a příznivě působí na organizmus

8. 3x sauna znamená uvolňovací a relaxační pobyt vhodný na závěr náročného dne – optimální dávka pro zdravého jedince.

9. 4 – 5 x sauna je vhodná pro kvalitní spánek a příjemnou únavu

10. 6x a více se nedoporučuje se

Komu se nedoporučuje sauna

  • kardiakům
  • lidem s vysokým krevním tlakem
  • pacientům trpícím na křečové žíly
  • ekzematikům
  • těhotným ženám

Co vše se děje v těle při saunování se dozvíte v pořadu Tisíce lidí zajímá... na Stream.cz.

Reklama

Související články

Saunování jako způsob báječného uvolnění

Manažerka se pravidelně budila kolem půl třetí ráno a nemohla znovu usnout. V duchu začala hned řešit problémy, které měla v práci. Po prášcích na spaní...

Výběr článků

Načítám