Hlavní obsah

S osteoporózou se léčí pouhá desetina všech nemocných

Právo, Václav Pergl

V České republice osteoporózou, tedy řídnutím kostí, trpí přibližně 800 000 lidí, ale jen 75 000 z nich, tedy méně než deset procent, se léčí.

Článek

„Osteoporóza totiž sama o sobě nebolí, a tak mnozí ani nevědí, že tuto nemoc mají. Bolestivé jsou až následné zlomeniny,“ řekl Právu profesor Vladimír Palička, předseda Ústavu klinické biochemie lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové, který je zároveň předsedou výboru Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu.

„Nemoc musíme zastavit, protože její výskyt v celém světě, tedy i u nás velmi rychle roste. Nejčastější komplikací řídnutí kostí je pak zlomenina krčku stehenní kosti, která ročně postihne 18 000 pacientů. Pětina z nich do jednoho roku po tomto úraze zemře,“ uvedl odborník. Ti, co přežijí, bývají upoutáni na lůžko nebo velmi špatně chodí.

Rizikové faktory

Rizikovými faktory vzniku osteoporózy jsou kromě ženského pohlaví také předčasná menopauza, vyšší věk, kouření, nadměrné a časté pití alkoholu, užívání kortikoidů a další.

„Samozřejmě že dvě deci suchého přírodního vína denně neškodí. Ale užívání kortikoidů je velmi rozšířené a bohužel na vznik osteoporózy působí i kortikoidy v podobě mastí na kůži,“ řekl odborník.

Je-li v rodině jeden případ zlomeniny krčku stehenní kosti, pak tato genetická zátěž pro příští generace je vysoká a potomci by měli být pravidelně vyšetřováni. Nejúčinnější je tzv. denzitometrické vyšetření kostí.

Je nebolestivé a stanoví hustotu kostní tkáně. Do osteocentra vypíše žádanku praktický lékař nebo gynekolog. Léčba je dnes už velmi účinná, používají se k tomu speciální přípravky, nejčastější v měsíčním intervalu. Prevencí je pak dostatečné množství vápníku a vitamínu D.

Reklama

Související témata:

Související články

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti...

Výběr článků

Načítám