Hlavní obsah

Osteoporózu je nutné léčit, jinak hrozí zlomeniny

Právo, Petr Veselý

Učitelka, která vystupovala z tramvaje, došlápla na chodník. Bokem jí projela ostrá bolest a ona upadla na zem. Nechápala to.

Článek

Do nemocnice ji odvezla sanitka. Měla zlomený krček stehenní kosti. Byl to důsledek osteoporózy, tedy řídnutí kosti. V nemocnici si uvědomila, že měla při vší smůle i velký kus štěstí.

Sedmdesátnice vedle ní dostala kvůli dlouhému ležení na lůžku zápal plic, na který zemřela. Což je u starších lidí jedno z možných rizik této komplikované zlomeniny.

Pohyb jako lék

Učitelce se kost zahojila bez komplikací a relativně rychle. Brzy začala rehabilitovat a zároveň si léčit osteoporózu. Nejen pomocí léků. Také pomocí pohybu (hlavně díky každodenním procházkám nebo plavání v dostatečně teplé vodě) a jídelníčku, který jí pomohla sestavit nutriční terapeutka v nemocnici.

Snažila se, aby pacientka jedla dost vápníku i vitamínu D, který pomáhá vápník vstřebat a zabudovat do kostí. Aby jídelníček měl vyvážený poměr rostlinných a živočišných bílkovin.

I ty se významně podílejí na stavbě kostí a zároveň růstu i obnově svalů atd. Jejich vyvážený poměr je důležitý proto, že při převaze živočišných bílkovin dochází k mírnému okyselení vnitřního prostředí těla a ke zvýšenému odbourávání vápníku z kostí.

Učitelka poctivě dodržovala jídelníček, ale také plavala, cvičila kalanetiku a hlavně jezdila na rotopedu (díky tomu zhubla). Po roce mohla snížit dávky léků na osteoporózu. Cvičení ji zlepšilo nejen stav kostí a svalů, ale také koordinaci pohybů, takže nepadala tak často jako dřív. A když se jí to přece jen stalo, zvládala pád šikovněji než před úrazem. Tudíž se úspěšně vyhýbala zlomeninám. Hlavně se však cítila tak dobře, jako už dlouhá léta ne.

Vápník sám o sobě nestačí

Hodně pacientů, kteří přijdou do Osteocentra ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a dozvědí se tam, že jim řídnou kosti, klade důraz na to, aby okamžitě dostali léky. MUDr. Pavla Řehořková, PhD., se jim snaží vysvětlit, že musí nejprve zjistit, jestli změny na kostech nejsou příznakem jiné choroby. Ale i tehdy, když vyšetření potvrdí, že jde o osteoporózu, je prvním krokem změna životosprávy.

Tedy aby měli dostatek vápníku a vitamínu D. Vápník (kalcium) je v mléce a v mléčných výrobcích včetně sýrů. Výhodnější než eidam nebo ementál bývají méně tučné sýry typu cottage, za nevhodné lze považovat sýry tavené, protože obsahují soli zhoršující vstřebávání kalcia. A také tavidla, které nepříznivě ovlivňují tvorbu kostí. Vápník najdeme také i v zelí (syrovém a kyselém), v brokolici, máku, sóje nebo syrovátce.

Vitamín D se zdravým lidem tvoří v organismu přirozeně díky slunečnímu záření, které dopadá na kůži. Obsahují ho také houby. Pokud vyšetření potvrdí, že pacient má „déčka“ nedostatek, může mu lékař předepsat přípravek obsahující tento vitamín společně s vápníkem.

Kdo jí rád hodně špenátu, hlávkového salátu a dalších druhů zeleniny, při jejichž trávení vznikají šťavelany, měl by vědět, že snižují vstřebávání vápníku.

Podobný efekt má hrubá vláknina z celozrnných výrobků a zeleniny. Nutriční terapeutky proto nedoporučují pacientům s řídnoucími kostmi, aby je jedli v nadměrném množství.

Stejně důležitou součástí léčby bývá pohyb. Samozřejmě pohyb přiměřený fyzické kondici pacienta a jeho zdravotnímu stavu. Pravidelné zatěžování kostí totiž jejich strukturu, pevnost i stav.

Za pět minut dvanáct

Štíhlou padesátnici poslal za doktorkou Řehoř kovou její praktický lékař.

Příjemná překladatelka si mu totiž stěžovala na bolesti zad. Ale zároveň ji trápily trávicí potíže, nechuť k jídlu a sklon k depresi. Navíc kouřila, a jak se mu přiznala, často si večer dopřeje k práci pár sklenek vína.

Kouření a pravidelná konzumace více než dvou deci vína jsou jedním z rizikových faktorů pro vznik osteoporózy a zlomeniny poškozené kosti.

Vyšetření, která lékař nechal ženě udělat, žádnou zjevnou příčinu jejich potíží neobjevila. Lékaře napadlo, jestli nejde o příznak osteoporózy. Konečně zlomenina obratle v oblasti beder bývá vedle zlomenin zápěstí a krčku stehenní kosti jedním z projevů této choroby.

Vyšetření na denzitometru, který měří hustotu kostí, lékařův předpoklad potvrdilo. Rentgenový snímek bederní páteře pak ukázal, že překladatelka přišla za pět minut dvanáct. MUDr. Řehořková jí předepsala kromě přípravku s vápníkem a vitamínem D také léky.

Pokud šlo o aktivní pohyb, měla se žena vyhnout nárazům, skokům, prudkým rotačním pohybům a všemu, co by zbytečně přetěžovalo postižený obratel. Jinak hrozilo, že se zlomí. Během roku se stav obratle výrazně zlepšil. I proto, že se překladatelce podařilo díky terapii v Centru pro odvykání kouření skoncovat s cigaretami.

Astmatici, pozor

Lehkou astmatičku poslal na kontrolu hustoty kostí její gynekolog. Objevily se u ní první příznaky přechodu. Žena užívala na astma také kortikoidy. Jejich vedlejším účinkem je právě negativní vliv na stav kostní hmoty.

MUDr. Řehořková u ní zjistila její úbytek, který ale ještě byl přiměřený věku. V tomto případě stačila úprava životosprávy a hlavně dostatek vhodného pohybu. Žena chtěla začít s kamarádkou cvičit taj či. Lékařka jí ho doporučila. Nejen proto, že pro postižené kosti znamená vhodnou zátěž, ale i kvůli tomu, že ženu nejspíš naučí lépe dýchat a zklidní se, což by mohlo zlepšit stav jejího astmatu.

Předpoklad se ukázal jako správný. Ataky astmatu téměř ustaly a pokud se objevily, byly mírné. Žena mohla snížit dávku kortikoidů, a tím i riziko, že se u ní rozvine závažnější forma odvápnění kostí.

„Celková dávka kortikoidů, které astmatici nebo i další pacienti užili během svého života, do značné míry určuje, nakolik budou postižené jejich kosti,“ vysvětluje doktorka Řehořková. „Proto by si měli průběžně hlídat jejich stav, případně preventivně užívat vápník s vitaminem D. Samozřejmě po dohodě s lékařem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti...

Výběr článků

Načítám