Hlavní obsah

Růžové víno osvěží a podtrhne chuť jídla

Právo, Eva Müllerová

Vychlazená růžová vína jsou ideální nápoje k letnímu posezení. A ta naše si navíc získala výbornou pověst i ve světě. Obsah alkoholu i svěží kyselinka jim totiž dovolují snoubení s mimořádným počtem jídel. Podle mínění labužníků neurazí dokonce ani ve spojení s hamburgerem.

Foto: Profimedia.cz

Růžové víno je jemné a zvýrazní chuť pokrmů.

Článek

Nejprve je ale třeba uvést na pravou míru stále tradované, že růžové víno vznikne smícháním červeného s bílým. Tak si ale jeho tvůrci práci opravdu neusnadňují. U rosé platí staré pravidlo, že začíná svůj život jako víno červené, ale pak jej žije jako bílé. Vyrábí se totiž z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení umletých hroznů. Stačí jen čtyři až šest hodin, aby se ze slupek neuvolnilo příliš červeného barviva. Poté se oddělí mošt, s nímž se dál už nakládá jako při výrobě bílého vína. Tím získávají typickou lehkost.

Nejsou vůbec k zahození

Moravská a česká růžová vína vynikají nezvyklou svěžestí a chutí. Jejich nadprůměrnou kvalitu potvrzují i ceny z prestižních vinařských soutěží. „Naše země má skvělou geografickou polohu, proto můžeme produkovat špičkové rosé. Tuzemští vinaři jsou navíc šikovní a dotahují evropskou špičku,“ upozorňuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR. Obvykle se používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon.

Co se vyplatí vědět

Aby růžové víno mohlo nabídnout své široké kulinářské možnosti, je třeba držet se čtyř zásad:

  • Růžová vína se nearchivují, hodí se k rychlé konzumaci. Měla by se pít jen do dvou let od sklizně hroznů.
  • Rosé se podává vychlazené na teplotu 8-12 °C. Nesmí se však přechladit, pak ztrácí svou svěží chuť i vůni.
  • Kvůli krásné barvě se plní do průhledných lahví. To ale zvyšuje jeho citlivost na světlo, hlavně na přímé sluneční záření, které snižuje jeho kvalitu a zkracuje mu životnost.
  • Růžové víno snese i míchání s dalšími ingrediencemi. Musí být ale vyladěny tak, aby jeho chuť nepotlačily.
Foto: Profimedia.cz

Růžové víno je pro léto jako stvořené.

Jedeme na piknik

Pro posezení v přírodě jsou růžová vína doslova předurčena. Jejich lehkost a příjemně ovocná kyselinka v horku neuspávají, ale osvěží. Měla by být však jen suchá, příliš sladká člověka v parnu rychle zmalátní. U vín na piknik platí ale výjimka. Před odjezdem se růžák musí podchladit, aby měl při posezení tu správnou teplotu. Pak lahodně doplní paštiky, studené maso i těstovinové saláty, dobře si porozumí se šunkou či pikantními sýry. Žízeň spolehlivě zahání růžový střik. Míchá se v poměru 25-30 procent vína, zbytek nápoje tvoří stolní, jemně sycená voda. Střik se podává v malé sklence a bez ledu. Kdyby totiž déle stál, ztratí osvěžující účinek.

Pro prevenci onemocnění srdce

Protože se růžové víno vyrábí z modrých hroznů, obsahuje resveratrol. Tato látka má velmi pozitivní roli v prevenci srdečněcévních chorob a nejspíš i cukrovky. Proto lékaři doporučují konzumaci 2 dl vína denně. Ve víně rosé se skrývají i fenoly, které fungují jako antioxidanty. Zpomalují stárnutí buněk, a dokonce se jim připisují antirakovinové účinky.

V růžovém víně, stejně jako v bílém a červeném, je samozřejmě také alkohol (10-12 %). Proto se vždy musí respektovat doporučené množství konzumace i to, že je jeho pití při některých nemocech zakázáno. Jedná se především o choroby zažívacího ústrojí a ledvin. Víno však není vhodné ani pro diabetiky. Energetická hodnota 1 dl růžového vína: 275 kJ, 0,2 g sacharidů, 0 g tuku.

Foto: František Petrák, Právo

Kvalitní rosé si lze vychutnat ve spojení s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo brusinek. Výtečně osvěží i chuť ovesné kaše.

Lahodný punkt nejen v drinku

Zámecký závitek (5 porcí)
750 g vepřové krkovičky, 250 g uzeného bůčku, 30 g plnotučné hořčice, olej.Omáčka: 30 g kečupu, 30 g hořčice, 4 sladkokyselé okurky, 2 dl vody, mletý černý pepř, sůl, 1 dl růžového vína
1. Krkovičku nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí. Na tu pak položíme plátek uzeného bůčku, zavineme a uzavřeme párátkem nebo jehlou.
2. Závitky opečeme ze všech stran na oleji a vyjmeme. Do výpeku doplníme kečup, hořčici a vše orestujeme.
3. Maso vrátíme, do šťávy přidáme plátky okurek, víno, lehce podlijeme a povaříme. Na závěr zapečeme 45 minut ve vyhřáté troubě (200 °C).
Tip: Chuť závitků zvýrazní, použije-li se do omáčky místo plnotučné ostřejší francouzská hořčice.
Dort Labský sen
300 g cukrářských piškotů, 130 g krupicového cukru, 4-5 žloutků (podle velikosti vajec), 250 g másla, strouhaná kůra z 1 limetky (citrónu), 1 vanilkový cukr, 1,5 lžíce rumu (40%), 3 lžíce růžového vína, 30 g plátků mandlí, 70 g čokolády, 6 lžic smetany (33%), 8 lžiček vody, 200 g třešní (nebo jiné sezónní ovoce)
1. Žloutky vyšleháme s pětinou cukru, zbytek svaříme s vodou na 116 °C*. Horký cukrový rozvar nalijeme do žloutků, které šleháme, až vychladnou.
2. Do zchladlé hmoty přidáme máslo a vyšleháme hladký krém. Nakonec doplníme rum i kůru a už nešleháme.
3. Na dno formy s voskovým papírem nalijeme rozpuštěnou čokoládu a vyložíme ji piškoty, které pokapeme (štětečkem) růžovým vínem. Pokryjeme vrstvou krému a postup opakujeme, dokud forma není plná. Dort pak necháme do druhého dne ztuhnout v chladu.
4. Smetanu vyšleháme s trochou moučkového cukru, dort jí potřeme ze všech stran a posypeme plátky mandlí. Vrchní část ozdobíme sezónním ovocem (třešně, jahody, maliny).
Tip: Máslo lze odlehčit jogurtem či zakysanou smetanou. Nutno ale počítat, že dort nebude tak pevný.
Poznámka*: Z tenkého drátu uděláme očko (průměr 1 cm), ponoříme je do vařícího cukerného rozvaru, vytáhneme a foukneme do něj. Když se neudělá bublinka (podobná bublifuku), má nízkou teplotu a musí se dál vařit. Vytvoří-li se jedna či řetízek bublinek, rozvar má požadovaných 110-120 °C
Koktejl Rosso (5 porcí)
250 g kuřecích prsíček, 10 g mrkve, 5 g zelené petrželky, 150 g sterilovaného celeru, 50 g majonézy, 2 lžíce suchého růžového vína, citrónová šťáva, sůl, bílý pepř, 4 bobkové listy, nové koření, celý černý pepř
1. Kuřecí prsíčka uvaříme s divokým kořením, necháme je vychladnout a pak pokrájíme na jemné nudličky.
2. Celer scedíme, mrkev jemně nastrouháme, petrželku nasekáme a promícháme s kuřecím masem.
3. Směs spojíme majonézou, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu, růžové víno a vychladíme.
Tip: Polovinu majonézy lze nahradit bílým jogurtem. Koktejl se dá použít i jako pomazánka na chlebíčky.
Koktejl Karkulka
3 cl džusu z černého rybízu, 0,5 cl banánového sirupu, 1 dl polosladkého růžového šumivého vína
1. Do šejkru dáme led, přilijeme džus i sirup a řádně protřepeme.
2. Nápoj scedíme přes sítko do sklenice a opatrně dolijeme vínem, aby vznikl dvoubarevný efekt. Podáváme s plátkem granátového jablka a míchátkem.
Koktejl Anastázie
1 cl melounového sirupu, 1 dl suchého růžového vína, plátek vodního melounu
1. Do mixéru dáme ledovou tříšť, několik kousků vodního melounu, melounový sirup a vše rozmixujeme.
2. Pyré navrstvíme do sklenice a opatrně přelijeme vínem. Zdobíme plátkem melounu a brčkem.
Růžové zrození
1 dl polosuché růžové frankovky, 1 dl vody Rajec bylinka (šalvěj), snítka čerstvé šalvěje
1. Do sklenice nasypeme led a do poloviny zalijeme vínem.
2. Pak přidáme několik lístků šalvěje a dolijeme ochucenou vodou Rajec bylinka.
Xantypa bitter
2 dl polosladkého šumivého vína, 0,5 cl bitter sirupu, kostky ledu
1. Na led ve sklenici nalijeme šumivé růžové víno.
2. Pak vše lehce zakápneme bitter sirupem a ozdobíme brčkem.
Letní polibek
15 cl růžového vína, čerstvé jahody, drcený led
1. Sklenici naplníme až po okraj ledovou tříští a pak přelijeme růžovým vínem.
2. Okraj sklenice ozdobíme jahodou.
Probuzení
1 dl suchého sektu rosé, 1 cl hruškového sirupu (nejlépe barmanský Monin), ledová tříšť z neperlivé vody Rajec
1. Do mixéru nasypeme ledovou tříšť, nalijeme hruškový sirup a rozmixujeme.
2. Pyré navrstvíme do sklenice a zalijeme sektem.
Tři otázky pro Vladimíra Egra, učitele odborného výcviku na Střední škole řemesel a služeb v Děčíně:
Růžové víno se podává spíš k jídlu. Nabízí i benefity pro vaření?
Růžové víno pokrm vždy zjemní, ale současně také velmi příjemně zvýrazní. Mně se osvědčilo především u grilovaného masa. Totéž však platí například i pro fondue, kdy je lze přidat k sýru, abychom získali správnou konzistenci jídla.
S jakými ingrediencemi se nejlépe kombinuje a se kterými se naopak nemusí?
Chuťově si růžové víno kupodivu báječně rozumí s vepřovým. Třeba v dost nečekaném spojení s dušenou krkovičkou nebo s pečeným kolenem nemá chybu. Dá se rovněž použít i při přípravě hovězího masa na víně.
Na co si s ním dát při vaření pozor?
Vínem, a to nejen růžovým, se jídlo převážně jen dochucuje. Proto je tak nutná opatrnost při jeho dávkování. Chuť pokrmu musí pouze lehce podtrhnout, nikoli v ní dominovat. Při vaření se používá hlavně růžové víno suché - ve výjimečných případech pak polosuché

Káže vodu…

Skuteční znalci vědí, že k vínu patří i voda. Jako každý alkohol totiž lidské tělo dehydruje, je tedy nutné při pití stále doplňovat tekutiny. A to zvlášť v letních měsících.

Špatný výběr vody však může chuťový zážitek z vína pokazit. Vinařský institut ČR proto zavedl certifikaci Voda vhodná k vínu. O udělení rozhodují nezávislí balneologové a sommelieři. Jak tedy vodu k vínu podávat?

  • Správná teplota. Vodu k vínu je nutné správně vychladit. Ideální teplota se pohybuje od 8 do 11 °C.
  • Čisté sklo. Jen dokonale vymytá sklenice zajistí, že bude aromaticky neutrální a bez zápachu.
  • V karafě a bez ledu. Má se podávat v karafě (je estetičtější než láhev z plastu) a bez ledu. Není-li vyroben ze stejné vody, může výslednou chuť úplně změnit.
  • Podle typu vína. K růžovým a mladým bílým vínům doporučují sommelieři vodu jemně perlivou. To platí i pro šumivá, k červeným patří jen neperlivá.

„Víno se také zásluhou vody i mnohem lépe vychutná. Pročišťuje totiž chuťové kanálky, což prožitek citelně zintenzivní,“ doplňuje ještě Milan Krejčí, vicemistr soutěže The Best Sommelier in the World 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Při hladovění se mozek sám „pojídá“

Mnoho lidí hubne pomocí nejrůznějších drastických diet, které mohou být velmi nebezpečné, zvláště zakládají-li se na hladovění. Když totiž člověk nepřijímá...

Šestnáct potravin, které pomáhají hubnout

Pochutnat si na skvělém jídle a zůstat fit? Jde to. Je už snad každému známo, že hladovění není zdaleka tím nejideálnějším způsobem, jak zhubnout či vypadat...

Výběr článků

Načítám