Hlavní obsah

Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká kuchyně je lehká, svěží, plná vůně vyzrálých rajčat, oliv, moře. Přijměte pozvání šéfkuchaře restaurace Bull & Bonito hotelu Vienna House Diplomat Prague Jana Schánila k ochutnávce čtyř typických řeckých jídel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Řecký salát.

Článek

Řecký salát s cizrnou

INGREDIENCE

  • 150 g cizrny (vařené či sterilované)
  • 2 rajčata
  • 150 g červených a žlutých cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 1 menší červená cibule
  • 1 žlutá a 1 zelená paprika
  • zelené a černé olivy
  • snítka kopru
  • 300 g sýra feta

Zálivka

  • 120 ml olivového oleje
  • 3 lžíce červeného a 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka oregana
  • špetka cukru
  • 1 stroužek česneku
  •  sůl a čerstvý pepř

POSTUP:

  • Do mísy dejte cizrnu, olivy, rajčata nakrájená na půlky, nakrájené papriky, okurku, červenou cibuli na měsíčky a nasekaný kopr.
  • Ponorným mixerem vyšlehejte všechny ingredience na zálivku, hotovým dresinkem pak přelijte zeleninu, přidejte kostičky fety a opatrně promíchejte.

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Recepty

Musaka

Foto: Milan Malíček, Právo

Musaka.

INGREDIENCE

  • 3 menší lilky
  • 6 brambor
  • 400 g mletého hovězího masa (20 % tuku, může se smíchat jehněčí a hovězí)
  • 250 ml červeného vína (suché)
  • 300 g drcených rajčat
  • 2 lžíce protlaku
  • 2 menší cibule
  • špetka skořice
  • špetka římského kmínu
  • špetka oregana
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Bešamel

  • 100 g másla
  • 6 lžic hl. mouky
  • 800 ml mléka
  • 120 g parmazánu
  • špetka muškátového oříšku

POSTUP:

  • Na olivovém oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a restujte několik minut ze všech stran, přidejte koření a prolisovaný česnek, ten nesmí zhnědnout, zhořkl by.
  • Vše za stálého míchání opékejte, aby se koření rozvonělo.
  • Zarestujte rajčatový protlak, pak rajčata, osolte, opepřete a podlijte vínem.
  • Promíchejte a nechte zvolna 30 minut probublávat.
  • Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, osolte (pustí vodu), osušte a opečte z obou stran na pánvi.
  • Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na 0,5cm plátky.
  • Zapékací mísu vytřete olejem, rozložte vrstvu brambor a osolte je, na ně poklaďte plátky opečeného lilku a na něj vrstvu masové směsi.
  • Postup opakujte až do 3/4 výšky nádoby, poslední vrstva by měly být brambory.
  • Dejte péct přikryté do předehřáté trouby na 155 °C na 45 min.
  • Bešamel: Rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
  • Zalijte ji studeným mlékem, ochuťte muškátovým oříškem a za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Přidejte sýr a nechte ho rozpustit. Bešamel by měl mít konzistenci řidšího pudinku, aby šel nalít na musaku (kdyby byl hustý, povolte ho trochou mléka). Případné hrudky rozšlehejte metličkovým mixérem.
  • Předpečenou musaku zalijte bešamelem (asi 2 cm pod okraj, aby nevytekl), zvyšte teplotu na 180 °C a odkryté pečte asi 25 minut, dozlatova. Vyzkoušejte, zda jsou brambory měkké.
  • Po upečení nechte musaku 10 minut odpočinout, bude se lépe krájet.

Recepty s vůní moře

Recepty

Kalamáry

Foto: Milan Malíček, Právo

Kalamáry.

INGREDIENCE

  • 3 sépie (tuby kalamárů)
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce škrobu
  • sůl, pepř
  • olivový olej na smažení (může být z pokrutin)
  • 2 citrony

Citronová majonéza

  • 6 lžic majonézy
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 lžíce olivového oleje extra virgin

POSTUP:

  • Kalamáry (tuby) očistěte, osušte a nakrájejte na 3mm kroužky.
  • Smíchejte mouku, škrob, sůl a pepř a kroužky obalte.
  • Přebytečnou mouku oklepejte a kalamáry smažte dozlatova v rozpáleném oleji.
  • Poté kroužky osušte na papírové utěrce a dosolte hrubozrnnou mořskou solí.
  • K podávání opečte nasucho na pánvi na poloviny rozkrojené citrony (řeznou stranou dolů).
  • Citronová majonéza: Vše smíchejte, nakonec zašlehejte olej. Můžete přidat utřený česnek, posekanou plocholistou petržel nebo chilli.

Tip šéfkuchaře: Obalovací směs nasypte do mikrotenového sáčku, přidejte kalamáry, uzavřete a protřepejte. Kroužky se obalí a nebudete mít nepořádek.

Recepty na zdravé a chutné menu

Recepty

Dolmades – plněné vinné listy

Foto: Milan Malíček, Právo

Dolmades.

INGREDIENCE

  • 20 listů vinné révy
  • 350 g dlouhozrnné rýže (za syrova)
  • 2 menší cibule
  • 3 naťové cibulky
  • 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (máta, kopr, oregano)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 150 ml olivového oleje

POSTUP:

  • Na olivovém oleji zvolna restujte 10 minut nakrájenou cibuli, než zesklovatí a zesládne. Chvíli před koncem přidejte posekanou jarní cibulku.
  • Pak přisypte rýži a směs několik minut restujte.
  • Přilijte šálek vroucí vody a vařte rýži polovinu doby uvedené na obalu, podle potřeby míchejte.
  • Pokud se voda odpaří příliš brzy, ještě trochu podlijte: na konci chcete mít rýži napůl uvařenou a vodu zcela odpařenou.
  • Nakonec ochuťte solí, pepřem, bylinkami a česnekem, přikryjte pokličkou a nechte směs odpočívat.
  • Listy vinné révy několik minut pošírujte ve vroucí vodě (mimo sporák, nevařte je). Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  • Odstraňte stopky a listy naplňte vychladlou rýžovou směsí: na dlaň položte list vinné révy žilkami nahoru, na kraj listu dejte trochu směsi, překlopte okraje přes náplň a směrem od sebe zarolujte závitek.
  • Do hrnce nalijte pár lžic olivového oleje, naskládejte závitky těsně vedle sebe.
  • Pokapejte je šťávou z citronu, dolijte vodu, aby byly zakryté, zatižte talířem nebo pokličkou z menšího hrnce a duste 18 až 25 minut.
  • Podávejte s jogurtovým dipem či s tzatziki.

Tzatziki: oloupejte okurku, vydlabejte střed, nastrouhejte najemno, nasolte a nechte okapat, pak okurku smíchejte s jogurtem, osolte, přidejte šťávu z citronu, sůl, pepř, posekaný kopr, mátu a pokapejte olivovým olejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám