Článek
Řecký salát s cizrnou
INGREDIENCE
- 150 g cizrny (vařené či sterilované)
 - 2 rajčata
 - 150 g červených a žlutých cherry rajčat
 - 1 salátová okurka
 - 1 menší červená cibule
 - 1 žlutá a 1 zelená paprika
 - zelené a černé olivy
 - snítka kopru
 - 300 g sýra feta
 
Zálivka
- 120 ml olivového oleje
 - 3 lžíce červeného a 1 lžíce bílého vinného octa
 - 1 lžíce citronové šťávy
 - špetka oregana
 - špetka cukru
 - 1 stroužek česneku
 - sůl a čerstvý pepř
 
POSTUP:
- Do mísy dejte cizrnu, olivy, rajčata nakrájená na půlky, nakrájené papriky, okurku, červenou cibuli na měsíčky a nasekaný kopr.
 - Ponorným mixerem vyšlehejte všechny ingredience na zálivku, hotovým dresinkem pak přelijte zeleninu, přidejte kostičky fety a opatrně promíchejte.
 
Musaka

Musaka.
INGREDIENCE
- 3 menší lilky
 - 6 brambor
 - 400 g mletého hovězího masa (20 % tuku, může se smíchat jehněčí a hovězí)
 - 250 ml červeného vína (suché)
 - 300 g drcených rajčat
 - 2 lžíce protlaku
 - 2 menší cibule
 - špetka skořice
 - špetka římského kmínu
 - špetka oregana
 - 2 stroužky česneku
 - 6 lžic olivového oleje
 - sůl, pepř
 
Bešamel
- 100 g másla
 - 6 lžic hl. mouky
 - 800 ml mléka
 - 120 g parmazánu
 - špetka muškátového oříšku
 
POSTUP:
- Na olivovém oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a restujte několik minut ze všech stran, přidejte koření a prolisovaný česnek, ten nesmí zhnědnout, zhořkl by.
 - Vše za stálého míchání opékejte, aby se koření rozvonělo.
 - Zarestujte rajčatový protlak, pak rajčata, osolte, opepřete a podlijte vínem.
 - Promíchejte a nechte zvolna 30 minut probublávat.
 - Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, osolte (pustí vodu), osušte a opečte z obou stran na pánvi.
 - Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na 0,5cm plátky.
 - Zapékací mísu vytřete olejem, rozložte vrstvu brambor a osolte je, na ně poklaďte plátky opečeného lilku a na něj vrstvu masové směsi.
 - Postup opakujte až do 3/4 výšky nádoby, poslední vrstva by měly být brambory.
 - Dejte péct přikryté do předehřáté trouby na 155 °C na 45 min.
 - Bešamel: Rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
 - Zalijte ji studeným mlékem, ochuťte muškátovým oříškem a za stálého míchání přiveďte k varu.
 - Přidejte sýr a nechte ho rozpustit. Bešamel by měl mít konzistenci řidšího pudinku, aby šel nalít na musaku (kdyby byl hustý, povolte ho trochou mléka). Případné hrudky rozšlehejte metličkovým mixérem.
 - Předpečenou musaku zalijte bešamelem (asi 2 cm pod okraj, aby nevytekl), zvyšte teplotu na 180 °C a odkryté pečte asi 25 minut, dozlatova. Vyzkoušejte, zda jsou brambory měkké.
 - Po upečení nechte musaku 10 minut odpočinout, bude se lépe krájet.
 
Kalamáry

Kalamáry.
INGREDIENCE
- 3 sépie (tuby kalamárů)
 - 5 lžic hladké mouky
 - 1 lžíce škrobu
 - sůl, pepř
 - olivový olej na smažení (může být z pokrutin)
 - 2 citrony
 
Citronová majonéza
- 6 lžic majonézy
 - šťáva z 1 citronu
 - sůl
 - pepř
 - 0,5 lžíce olivového oleje extra virgin
 
POSTUP:
- Kalamáry (tuby) očistěte, osušte a nakrájejte na 3mm kroužky.
 - Smíchejte mouku, škrob, sůl a pepř a kroužky obalte.
 - Přebytečnou mouku oklepejte a kalamáry smažte dozlatova v rozpáleném oleji.
 - Poté kroužky osušte na papírové utěrce a dosolte hrubozrnnou mořskou solí.
 - K podávání opečte nasucho na pánvi na poloviny rozkrojené citrony (řeznou stranou dolů).
 - Citronová majonéza: Vše smíchejte, nakonec zašlehejte olej. Můžete přidat utřený česnek, posekanou plocholistou petržel nebo chilli.
 
Tip šéfkuchaře: Obalovací směs nasypte do mikrotenového sáčku, přidejte kalamáry, uzavřete a protřepejte. Kroužky se obalí a nebudete mít nepořádek.
Dolmades – plněné vinné listy

Dolmades.
INGREDIENCE
- 20 listů vinné révy
 - 350 g dlouhozrnné rýže (za syrova)
 - 2 menší cibule
 - 3 naťové cibulky
 - 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (máta, kopr, oregano)
 - 2 stroužky česneku
 - sůl, pepř
 - 150 ml olivového oleje
 
POSTUP:
- Na olivovém oleji zvolna restujte 10 minut nakrájenou cibuli, než zesklovatí a zesládne. Chvíli před koncem přidejte posekanou jarní cibulku.
 - Pak přisypte rýži a směs několik minut restujte.
 - Přilijte šálek vroucí vody a vařte rýži polovinu doby uvedené na obalu, podle potřeby míchejte.
 - Pokud se voda odpaří příliš brzy, ještě trochu podlijte: na konci chcete mít rýži napůl uvařenou a vodu zcela odpařenou.
 - Nakonec ochuťte solí, pepřem, bylinkami a česnekem, přikryjte pokličkou a nechte směs odpočívat.
 - Listy vinné révy několik minut pošírujte ve vroucí vodě (mimo sporák, nevařte je). Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
 - Odstraňte stopky a listy naplňte vychladlou rýžovou směsí: na dlaň položte list vinné révy žilkami nahoru, na kraj listu dejte trochu směsi, překlopte okraje přes náplň a směrem od sebe zarolujte závitek.
 - Do hrnce nalijte pár lžic olivového oleje, naskládejte závitky těsně vedle sebe.
 - Pokapejte je šťávou z citronu, dolijte vodu, aby byly zakryté, zatižte talířem nebo pokličkou z menšího hrnce a duste 18 až 25 minut.
 - Podávejte s jogurtovým dipem či s tzatziki.
 
Tzatziki: oloupejte okurku, vydlabejte střed, nastrouhejte najemno, nasolte a nechte okapat, pak okurku smíchejte s jogurtem, osolte, přidejte šťávu z citronu, sůl, pepř, posekaný kopr, mátu a pokapejte olivovým olejem.



