Hlavní obsah

Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je flexitariánství? Jde o životní trend respektující přírodu. Ve stravování ho charakterizuje částečné vegetariánství s převahou rostlinné stravy, která povoluje občasnou konzumaci masa.

Foto: Profimedia.cz

Jídelníček pro lidi respektující přírodu

Článek

Vichyssoise polévka

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 600 g pórku – pouze bílá část
  • 300 g brambor
  • 100 g kokosu (strouhaný nebo mladý kokos)
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 broskve
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl

POSTUP:

  • Nasekejte cibuli a pórek najemno.
  • Oloupejte a nakrájejte brambory.
  • Cibuli orestujte a přidejte zbytek ingrediencí, kromě kokosového mléka a jedné broskve.
  • Vařte 30 minut doměkka. Přilijte kokosové mléko, rozmixujte, přepasírujte přes jemný cedník a nechte vychladit.
  • Polévku, která se podává studená, ozdobte plátky čerstvé broskve.

Pikantní sečuánské udon nudle

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g udon nudlí (čerstvé)
  • 200 g mrkve
  • 200 g pórku
  • 300 g pak choi
  • 150 g uzeného tempehu
  • 30 g hub enoki
  • 30 g kešu
  • 20 g modré řepy
  • 100 g červené cibule
  • 50 g zázvoru
  • 40 ml sójové omáčky Tamari
  • 30 g česneku
  • 1 g sečuánského pepře
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 10 g koriandru (čerstvá nať)
  • 20 ml mirinu
  • 20 ml rýžového sirupu
  • 10 ml rýžového octa
  • 10 g feferonek
  • 30 ml sezamového oleje
  • 20 g sezamových semínek
  • 20 g bramborového škrobu

POSTUP:

  • Nasekejte oloupaný zázvor a česnek, osmahněte na sezamovém oleji, přidejte mrkev a pórek nakrájené na julienne (velmi tenké hranolky) a červenou cibuli na půlkolečka. Vše krátce orestujte.
  • Přidejte sečuánský pepř, protlak, sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet a sirup.
  • Dále přidejte povařené udon nudle a společně krátce povařte.
  • Těsně před servírováním přidejte pak choi, kešu ořechy, čerstvý koriandr, modrou řepu a enoki houby.
  • Tempeh nakrájejte na trojúhelníky a obalte ve směsi vody a škrobu.
  • Poté obalte v sezamových semínkách a usmažte v oleji.

Rybí koláčky

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g filetů z tresky obecné
  • 200 g filetů z lososa sockeye
  • divoké koření
  • 700 g brambor
  • 20 g křenu (čerstvý)
  • sůl, pepř
  • 200 g panko strouhanky
  • 2 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 0,5 l slunečnicového oleje
  • 10 g hladkolisté petržele
  • 15 g kopru (čerstvý)
  • 200 ml smetany
  • 10 g bazalky (čerstvá)
  • 30 g kaparů
  • 100 g rajčat
  • 50 ml bílého vína
  • 80 g šalotky

POSTUP:

  • Uvařte oloupané brambory doměkka, důkladně je rozmačkejte a nechte zchladit.
  • Ryby uvařte společně s divokým kořením a také je nechte zchladit.
  • Smíchejte uvařené ryby, bramborové pyré, nasekanou petrželku, křen, sůl a pepř.
  • Vytvarujte z těsta válečky a nakrájejte na jednotlivé porce. Koláčky obalte v trojobalu s panko strouhankou a usmažte v oleji.
  • Koláčky servírujte se smetanovou omáčkou, kterou si připravíte takto: na oleji orestujte najemno nasekanou šalotku, zalijte bílým vínem a nechte zredukovat. Přilijte smetanu a krátce povařte.
  • Do hotové omáčky vložte nasekané bylinky, kapary a na kostičky nakrájené rajče bez semínek.

Sushi Bowls

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g sushi rýže
  • 400 g bio kuřecích prsou
  • 40 g rýžového sirupu
  • 30 ml rýžového octa
  • 300 ml ananasového džusu
  • 50 ml mirinu
  • 80 ml sójové omáčky Tamari
  • 60 g zázvoru
  • 10 g sezamu
  • 200 g mrkve
  • 150 g ředkviček
  • 10 g koriandru (čerstvá nať)
  • 5 g wasabi prášku
  • 30 ml sezamového oleje
  • 100 g hrášku (cukrový, ploché lusky)
  • 200 g avokáda
  • 1 červený salát salanova
  • 100 g čínského zelí
  • 50 g nakládaného zázvoru
  • 1 ks nori řasy

 POSTUP:

  • Na sezamovém oleji orestujte nasekaný zázvor, přidejte ananasový džus, sójovou omáčku, mirin, půlku rýžového octa a sirupu. Zredukujte na polovinu.
  • Kuřecí maso vložte společně s omáčkou do vakuovacího pytlíku. Vařte na 65 °C cca 1,5 hodiny dle velikosti prsou. Maso před servírováním zprudka opečte.
  • Sushi rýži propláchněte a uvařte ve 400 ml vody.
  • Připravte rozvar z octa, sirupu a soli. Dochuťte jím rýži. Vytvarujte z rýže kuličky.
  • Servírujte s nakrájenou zeleninou a zbytkem ingrediencí. Posypte sezamovým semínkem a prachem z nori řasy. Ten uděláte jednoduše rozmixováním v mixéru.

Recepty pro studenty aneb Gurmánsky lze jíst i na koleji

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Veganské dobroty plné zdraví

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám