Hlavní obsah

Rakovině děložního čípku se dá předcházet

Právo, Jana Herodková

Diagnózy rakovina se bojíme všichni. Mít pouze strach ale nemá smysl, nejdůležitější je snažit se onemocnění zabránit. U některých chorob to není snadné, u rakoviny děložního čípku stačí preventivní prohlídka a povrchový stěr.

Článek

"Ženy mají jen malé znalosti o tomto onemocnění a možnostech prevence. To je situace, která lékaře značně znepokojuje zvláště proto, že onemocnění se dá zachytit i léčit včas. To znamená v době, kdy je ještě v přednádorovém stavu, tedy před vznikem samotného zhoubného nádoru," říká asistent MUDr. Marek Pluta z onkogynekologického oddělení Gynekologickoporodnické kliniky FN v Motole. "V zemích, kde se pravidelná cytologická vyšetření povrchového stěru děložního čípku provádějí, došlo ke značnému poklesu počtu žen s touto diagnózou. Onkologická cytologie se samozřejmě používá i u nás, celosvětové údaje uvádějí její citlivost na úrovni 60 %. Je to způsobeno nejen citlivostí metody a nedostatečnou kontrolou kvality některých laboratoří, ale také malým zájmem žen. Nejsou k tomuto vyšetření ani nuceny, ani motivovány."

Onemocnění přenáší papillomavirus

Rakovina děložního čípku patří společně s rakovinou prsu, děložního těla a tlustého střeva k nejrozšířenějším onemocněním. S výjimkou rakoviny děložního hrdla nebyla u žádného jiného nádoru tak jasně prokázána přímá souvislost s virovým onemocněním. Původcem karcinomu čípku je totiž v 99,9 procenta lidský papillomavirus (Human Papilloma Virus - HPV).

Je známo více než 200 typů HPV, z nich se sexuálním stykem přenáší okolo 40 typů. Ty se dělí podle rizika vyvolání rakoviny na typy s nízkým nebo vysokým rizikem. Za vznikem rakoviny až v 70 procentech stojí typy 16 a 18. Během života se s nimi setkává až osmdesát procent žen. Pouze u části z nich infekce přetrvává. Ve věku 25 let je možné ji diagnostikovat u 20 až 30 procent žen, s věkem její výskyt klesá. Ve 35 letech je HPV přítomný pouze u 3 až 4 % žen, ale právě u nich je riziko vzniku těžkého předrakovinného stavu 200krát vyšší než u žen, které jsou HPV negativní.

Každý rok na stěr

Při každoročním preventivním vyšetření by měl lékař udělat také stěr z děložního čípku. Většina žen ale neví, proč je nutný. Díky cytologickému (PAP) stěru je možné odhalit buňky čípku, které vykazují určité abnormality. I když stěr nemusí být vždy stoprocentní, počínající onemocnění obvykle odhalí a lze zahájit léčení. Účinnější je - odebrání cytologie, jak se tomuto vyšetření laicky říká, pokud lékař používá "kartáček", který vypadá jako zmenšený kartáč na láhve, než vatovou štětičkou. Žena v raném stadiu onemocnění nepociťuje ani žádné potíže, ani bolesti. Přitom jde o druh rakoviny, která se může vyvíjet mnoho let. U žen trvá zhruba 10 let, než dojde k vzniku předrakovinného stavu. Ženy ohrožuje sex

Každá sexuálně aktivní žena je ohrožena infekcí rakovinotvornými typy HPV. Proto je velmi důležité, aby pravidelně, tj. jednou ročně, navštívila svého gynekologa, který jí stěr z děložního čípku odebere. Tato metoda je v současné době jediným preventivním opatřením, které umí změněné buňky zachytit. Nebude to dlouho trvat a bude se nákaze virem HPV, tedy i rakovině děložního čípku, předcházet očkováním. Poskytne ochranu před nejagresivnějšími typy HPV nejen mladým dívkám, které ještě nezahájily pohlavní život, ale i ostatním ženám. Zabrání totiž opakovanému vzniku infekce a sníží pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Vakcíny na obzoru

Již od podzimu bude u nás k dispozici vakcína společnosti Merck, kterou schválil Food and Drug Administration (FDA). Ta působí preventivně proti rakovině děložního čípku, předrakovinným stavům, postižení nízkého stupně a také bradavicím genitálií. Je schválena pro dívky a ženy ve věku 9 až 26 let.

Další vakcína, vyvíjená společností GlaxoSmithKline, čeká nyní na schválení a k dispozici bude pravděpodobně v roce 2007. Obsahuje antigeny proti nejvíce agresivním subtypům viru HPV 16 a 18 a v průběhu vývoje byla obohacena o tzv. pomocnou látku. Jejím úkolem je posílit účinek očkovací látky. V průběhu klinických studií bylo zjištěno, že právě pomocná látka (adjuvans) vyvolává výrazně rychlejší a silnější odpověď imunitního systému.

Kdy na očkování

Nejvhodnější doba pro očkování je věk, kdy dívka ještě nezahájila svůj sexuální život. Neznamená to ale, že sexuálně aktivní ženy nemají šanci. Vakcína podaná starším ženám je může ochránit před eventuálními dalšími infekcemi, ke kterým může docházet opakovaně.

U vyvíjené vakcíny je očkování rozděleno na tři dávky v průběhu půlroku. Kompletní očkování pak ochrání před HPV typy 16 a 18, které vyvolávají více než 70 % případů rakoviny děložního čípku.

Více informací o rakovině děložního čípku, jejích příčinách a důsledcích najdeme na internetu www.zdraviprozeny.cz. Součástí stránek je i poradna, kde bude na dotazy čtenářek odpovídat gynekolog.

VÝSLEDKY VARUJÍ
Na celém světě se ročně objeví zhruba 500 000 nových onemocnění rakovinou děložního čípku, ale také přibližně 270 000 případů úmrtí v důsledku této diagnózy. V Evropě je ročně zaznamenáno asi 25 000 nových případů, téměř polovina žen nemoci podléhá. U nás je rakovina děložního čípku každý rok diagnostikována zhruba u tisíce žen, téměř 400 žen na tuto nemoc zemře. Jde o druhé nejběžnější zhoubné bujení u žen a současně o nejčastější příčinu úmrtí na onemocnění virového původu - předčí i takové infekce jako AIDS nebo žloutenky.
Výsledky rozsáhlého výzkumu agentury STEM/MARK potvrdily, že za těmito alarmujícími statistikami stojí nízká informovanost žen o závažnosti onemocnění, jeho příčinách a prevenci. Průzkumu se zúčastnilo 600 žen. Byly rozděleny do tří věkových kategorií: matky dívek ve věku 13-19 let, mladší ženy ve věku 20-35 let a dívky ve věku 15-19 let.
"Respondentky mají největší obavy z rakoviny vůbec. Jen polovina žen obou věkových kategorií a pouze 1/3 dívek ví, k čemu slouží stěr z děložního čípku, který jim gynekolog odebírá a který je zatím nejlepší prevencí proti tomuto typu rakoviny," říká Mgr. Jan Lajka, koordinátor průzkumu. O existenci lidského papillomaviru (HPV), jenž rakovinu děložního čípku způsobuje, slyšela před průzkumem pouhá čtvrtina matek, 20 % mladších žen a pouze 14 % dívek. Pouhá dvě procenta matek, čtyři procenta mladších žen a jedno procento dívek odpovědělo, že příčinou jejího vzniku je infekce virem HPV.

Rizikové faktory:

** Infekce onkogenními viry, které jsou přenosné sexuálním stykem.

** Sexuální chování, které ale nelze zjednodušit pouze na časté střídání partnerů.

** Kouření (oslabuje imunitu).

** Porucha imunity.

**Sexuálně přenosná onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám