Hlavní obsah

Rakovina prsu stoupá, ale je léčitelná

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakovina prsu u žen v České republice rok od roku mírně stoupá. Přesto, pokud se na ni přijde včas, je do značné míry vyléčitelná. Právu to ve středu řekla primářka Katarína Petráková, zástupkyně přednosty pro léčebně preventivní péči Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně. Tato lékařka pečovala i o nedávno zemřelého ministra Pavla Dostála.

Článek

"Výskyt rakoviny prsu u žen je všeobecně vyšší v průmyslově vyspělých zemích. V ČR ročně nově diagnostikujeme přibližně 5000 onemocnění a bohužel asi 1900 žen na tuto nemoc zemře," uvedla primářka. Nejvíce rakovina prsu postihuje ženy mezi padesátým a šedesátým rokem života, ale výjimkou nejsou ani dvacetileté dívky.

Dědičnost hraje roli zhruba v deseti až patnácti procentech. "Vyskytne-li se v rodině u matky nebo babičky rakovina prsu, je nezbytné, aby každé další ženské pokolení bylo pravidelně sledováno již od svých dvaceti let, a to v půlročním intervalu. Nádory v těchto případech jsou totiž velmi agresivní a vyvíjejí se rychle. Proto ten půlroční interval," zdůraznila primářka.

Umět o rakovině mluvit

Dodala, že právě Pavel Dostál, který bojoval s rakovinou, dokázal něco, co je ve společnosti stále ještě ojedinělé, a to veřejně o svém onemocnění hovořit. "Je to nesmírně nutné, protože téma rakovina je stále ještě tabu, což nepřispívá k všeobecnému povědomí o možnostech a úspěšnosti léčby," upozornila primářka.

Podle ní je to problém zejména malých měst a obcí, kde pacientky často prosí odborné lékaře, kteří jim sdělí, že mají rakovinu prsu, aby tuto diagnózu nehlásili jejich praktickému lékaři, protože se bojí, že by se zpráva v obci rychle roznesla a lidé by se jich stranili. "Je to bohužel nešvar stále ještě hojně rozšířený a musíme s ním bojovat," uvedla primářka.  

Moderní léčba

Podle Petrákové lékaři už v současnosti mají mnoho možností, jak rakovinu prsu léčit. Tou nejzákladnějším je léčba chirurgická, tedy odstranění nádoru z prsu, ale i chemoterapie, radioterapie, imunoterapie a tzv. bisfosfonáty, tedy léky, které se používají v léčbě kostních metastáz, kam nádor často proniká.

"Přijít včas znamená mít velkou naději na vyléčení," uvedla lékařka. To potvrdila i paní Jana, která prodělala rakovinu prsu. Dostala přes 60 dávek chemoterapie, bere velké dávky léků a i když má recidivy, vždy se jí podaří z nich vyléčit. "Jsem životní optimista, a tak věřím, že budu zdravá a k lékařům docházet jen na pravidelné kontroly jako většina žen," uvedla.

Celonárodní program

Ženám s nádorovým onemocněním prsu hodně pomáhá Mamma HELP, což je sdružení pacientek s tímto onemocněním. Má svá centra v Praze, Brně, Hradci Králové a v Přerově a provozuje i linku pomoci proti rakovině prsu  telefon 800180 880. Denně ji využívá asi pětapadesát klientek.

Ženy od 45 let do 69 let již několik roků mají možnost pravidelné preventivní prohlídky na mamografu, která je bezplatná a hradí se ze zdravotního pojištění. Díky tomuto programu se podařilo zachránit tisíce žen, protože jejich nádor byl odhalen ve velmi malé velikosti.

Přestože tato možnost existuje, ženy ji plně nevyužívají. Stále je hodně takových, které před rakovinou prsu zavírají oči a na preventivní vyšetření nejdou. Primářka Petráková se přimluvila za to, aby všechny ženy myslely na toto možné onemocnění a nepodceňovaly prevenci.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky?

Anketa

Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky?
Ano
72,1 %
Ne
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 455 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojenská nemocnice má špičkový mamograf

Ministerstvo obrany za sedm miliónů korun koupilo pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) špičkový mamografický přístroj PLANMED Nuance na vyšetření rakoviny...

Řetěz z podprsenek upozorní na rakovinu prsu

Nejdelší řetěz z podprsenek na světě hodlají vytvořit ženy na středomořském ostrově Kypru. Chtějí tak upozornit na nebezpečí rakoviny prsu a nashromáždit...

Výběr článků

Načítám