Hlavní obsah

Puchýř – kdy je dobré ho propíchnout a kdy ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propichovat, či nechat být? Kdy je puchýř jen nepříjemná lapálie a kdy věští nemoc? Jakou funkci má tekutina uvnitř? To všechno ví dermatoložka Lucia Mansfeldová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyjít si poprvé v nových botách nebo se v těch starých vypravit na dlouhý výlet do přírody je radost, kterou nám občas pokazí puchýř. Svědí a tlačí, občas bolí, ale nežehrejte na něj. Na kůži se puchýře objevují proto, aby ochránily její hlubší vrstvy před následky tření a tlaku, tedy před dalším poškozením.

V obuvi, kterou nemáme dostatečně prošlápnutou nebo nám prostě nesedí, snadno vzniká tření. A také vlhkost.

Horní vrstva nebo vrstvy kůže se následkem toho odchlípnou a vznikne tak malá kapsa plná tekutiny – plazmy, která vyteče ze sousedních tkání. Pokud puchýř nepraskne, toto „sérum“ poskytuje přirozenou ochranu kůže pod ním. Díky tomu se zastaví další poškození a tkáň získá čas a „prostor“ na hojení.

Co se děje v těle, když přijde láska

Vztahy a sex

Obezřetnější bychom měli být k puchýřům, které jsou vyplněny krví nebo hnisem, byť ani ty nevyžadují lékařskou pomoc. V plazmě jsou přítomny bílé krvinky, které jsou schopné ničit bakterie a pomáhají při čištění rány, takže zanícení nehrozí.

Propichovat, či ne? Jak kdy

Pokud se jen lehce odřete nebo „připečete“ na slunci, vzniknou malé puchýřky, které často prasknou samy. A ani si toho nemusíte všimnout. V případě, kdy jsou puchýře velké a hrozí, že každou chvíli prasknou, je lepší je propíchnout tak, aby se do rány později nezanesly nečistoty a bakterie. Můžete tak učinit například sterilní jehlou, ale velmi jemně. Jehlu je třeba nejprve vydezinfikovat, abychom do ranky nezanesli nečistoty nebo infekci.

K dezinfekci jehly lze použít alkohol, případně špičku jehly podržte chvíli nad plamenem. Opatrnost je nutná kvůli případnému šíření infekce. Následně je dobré použít například jodový roztok.

Povrch puchýře je už jen odloučená tkáň kůže. Z té se postupně vytvoří strup, který po nějaké době odpadne.

Puchýře se neobjevují jen v případě, že si kůži poškodíme třením, tlakem, popálením nebo kvůli nadměrnému UV záření. Mohou odkazovat i na nemoc. Například malým dětem se na obličeji mohou objevit medově žluté puchýřky, které poukazují na to, že jejich organismus bojuje se streptokokem nebo stafylokokem. V tomto případě jde o nezávažnou nemoc impetigo, nicméně je infekční a v dětských kolektivech se často rychle přenáší.

Rychle praskající bolestivé puchýřky, nejčastěji na zádech, mohou poukazovat na celiakii, přezdívanou chameleon nemocí. Puchýře také mohou signalizovat nejrůznější typy zánětů. Příčiny rozpozná dermatolog.

Co se děje v těle, když jíme a trávíme

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám