Hlavní obsah

Prostitutky mají méně pohlavních chorob než jiní lidé

Právo, Stáňa Seďová

Občanské sdružení Rozkoš bez rizika, které se stará především o lidi pracující v sexbyznysu, testuje v rámci akcí i veřejnost. A výsledek? Nejčastějšími pohlavními chorobami jsou chlamydie a syfilis. U prostitutek výskyt klesl, u běžných lidí roste.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Rychlotest na HIV ukáže po 15 minutách, zda jste negativní, nebo je výsledek reaktivní.

Článek

Rychlotesty na vir HIV používají pracovníci sdružení Rozkoš bez rizika většinou v terénu u žen a mužů pracujících v sexbyznysu, v barech a klubech. Testují jimi ale i veřejnost ve dnech otevřených dveří nebo v rámci různých akcí. V pondělí se do jejich sídla u hlavního nádraží mohl přijít nechat otestovat každý.

Sestra zájemce jen píchla do prstu a rychlotest za 15 minut ukázal, zda je negativní nebo reaktivní. Objevily-li se na testu velmi podobnému tomu těhotenskému místo jedné čárky dvě, neznamená to ještě, že je dotyčný HIV pozitivní. Jde jen o reakci krve, ve které něco je. V jednom z případů se po testování krve ze žíly Národní referenční laboratoří, na jehož výsledek se čeká týden, ukázalo, že dvě čárky odhalily jen žloutenku.

U veřejnosti přibývá chlamydiových infekcí

Další testování zdarma je naplánováno okolo Dne AIDS, který je 1. prosince. O tom, že nyní možná daleko více potřebují testovat normální lidé, tedy nejen prostitutky, svědčí i loňské výsledky statistik. „Loni jsme měli jeden záchyt mezi ženami ze sexbyznysu a dva z veřejnosti. Přičemž jsme provedli 3,5 tisíce testů u lidí pracujících v erotických službách a u dvou set osob z veřejnosti při akcích.

„V tomto roce došlo ke snížení výskytu pohlavních chorob. Ženy pracující v sexbyznysu si už více uvědomují, že jde o rizikovou práci. Naopak u veřejnosti přibývá chlamydiových infekcí. Jen za srpen jsme zaznamenali 30 případů, což je nejvyšší měsíční nárůst,“ doplnila Šídová, jejíž organizace testuje lidi na pohlavní choroby už od roku 1992.

Hlavní klientelou sdružení jsou lidé pracující v erotických službách. Takových je celkově v republice odhadem 10 až 15 tisíc. Nejvíce je sexuálních pracovnic samozřejmě v Praze, zhruba tři až čtyři tisíce. „V celorepublikovém měřítku je nakaženo 349 žen a 1690 mužů. Muži se chovají obecně rizikověji a také je vyšší pravděpodobnost přenosu viru při análním sexu než při běžném, kvůli většímu počtu oděrek a prasklin. Při takovémto sexu se snadněji přenáší virus HIV,“ dodala Šídová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám