Hlavní obsah

Proč změnit své hygienické návyky

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak často by ženy měly prát podprsenky? Nebo jak často bychom měli čistit své mobilní telefony? Obrovské množství bakterií se nachází i na našem oblečení a lůžkovinách. Jak často je prát a čistit?

Foto: Profimedia.cz

Víte kolik bakterií je všude okolo nás i na předmětech, které denně využíváme?

Článek

Úklid a hygiena jsou neoddělitelnou součástí našeho života. Jenomže občas je potřeba do generálního úklidu zahrnout nejen kuchyň a koupelnu, ale i celý náš šatník, mobilní telefony, elektronická zařízení a domácí mazlíčky. Mikrobiologové poradili, jak často prát a čistit věci denní potřeby. Módní odborníci navíc přišli s tipy, jak správně prát módní i spodní prádlo.

Mobilní telefon - každý den

Mobily bychom podle expertů měli čistit antibakteriálními ubrousky, a to každý den. Výzkum totiž zjistil, že se jich denně dotkneme až 150krát a vědci v Americe objevili 7000 různých druhů bakterií na 51 vzorcích telefonů. I přesto, že některé jsou neškodné, jiné jsou zdraví ohrožující. „Užíváním telefonu se přístroj zahřeje, což je perfektní půda pro to, aby se bakterie mohly množit,“ říká Laura Bowaterová, mikrobioložka na University of East Anglia.

Na vzorcích telefonů byly mimo jiné objeveny i bakterie, které se vyskytují ve stolici, ale i bakterie Pseudomonas, vyskytující se u zvířat, rostlin a v půdě. Ty mohou být původci velmi nepříjemných patogenních infekcí. Proto je vhodné každý den pečlivě vyčistit mobilní zařízení dezinfekčním ubrouskem nebo minimálně tak často, jak jen to je možné.

Povlečení a polštáře - jednou týdně

Povlečení je, podle odborníků, vhodné vyprat jedenkrát týdně. A to vzhledem ke skutečnosti, že jde o místo, kde se vyskytuje milión kožních buněk lákajících roztoče, kteří se jimi živí. Roztoči produkují trus obsahující alergeny (ty způsobují svědění očí, rýmu, záněty nosní dutiny, astma). Laura Bowaterová doporučuje prát 1 x týdně na šedesát stupňů a sušit na denním světle, pokud možno na slunci. UV sluneční záření je účinné při usmrcování mikroorganismů.

Polštáře bychom měli prát každé tři měsíce. Fungují totiž podobně jako houby, nasávají do sebe pot, který se stává živnou půdou pro bakterie a roztoče. Doktoři zjistili, že až třetina polštáře může být složena z roztočů a jejich výkalů, odumřelé kůže a 16 druhů hub.

Džíny - po pěti nošeních

Džínové kalhoty by se měly vyprat po pěti nošeních, pokud tedy ovšem není potřeba je vyčistit dříve. Rady značky Donna Ida zní, že praní kalhot po pěti nošeních zachová barvu kalhot i pevnost vláken, a prát je potřeba nejlépe na nízké teploty. Častější mytí může mít naopak za následek předčasné stárnutí a poškozování džínoviny.

Další rada zní: Obracejte je naruby. Ochráníte tak zipy, knoflíky nebo patentky. Pokud máte extra speciální či drahý kousek, odborníci radí, že pro maximální vyhubení bakterií stačí vložit kalhoty do igelitového sáčku a nechat je přes noc v mrazáku.

Podprsenky - po dvou nošeních

Možná se může zdát, že vyprání podprsenky po dvou obléknutích může mít vliv na její elasticitu a kvalitu. „Záhyby podpaždí i poprsí jsou plochy, které jsou většinu času v teple a občas se tam i potíme,“ vysvětluje Kelly Dunmorová, expertka značky spodního prádla Rigby a Peller.

Vyhněte se praní v pračce, buben ničí pružnost a zkracuje podprsence životnost (ta by měla být minimálně 12 měsíců). Použijte malé množství pracího prášku v umyvadle nebo lavoru s teplou vodou. Nechte podprsenku namočenou deset minut, vyždímejte do sucha, opláchněte a nechte uschnout. Perte v ruce, nechte podprsenku vyschnout v pokojové teplotě, protože teplo z topení či sušičky ničí Lycru.

Domácí mazlíčci - každé dva měsíce

Vykoupat psa každé dva měsíce nezabere moc času a navíc prospěje jak vám, tak i čtyřnohému miláčkovi, kterého zbavíte nejen špíny, ale i bakterií a jiné havěti. „Častější mytí nedoporučujeme,“ říká pro Daily Mail Rosie Barclayová, chovatelka zvířat. „Tím se totiž může narušit povrch kůže zvířat, vodotěsný povlak a maz, který potřebují hlavně v zimě proto, aby se udrželi v teple.“ Častější mytí může způsobovat vysoušení kůže a stejně jako u lidí, hrozí odlupování suché kůže (lupy).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám