Hlavní obsah

Proč je někdy lepší nechat si dobré zprávy chvíli pro sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré zprávy přicházejí po kapkách, zatímco ty negativní zaplavují naši mysl ve velkém. Tak by se dalo popsat přesvědčení mnoha lidí. Tím spíše bychom si měli pozitivní zprávy a s nimi spojené emoce maximálně vychutnat, abychom z nich načerpali co nejvíce energie, a nechat si je chvíli pro sebe, než se o ně podělíme, tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová studie naznačuje, že udržování pozitivních tajemství má doslova energizující účinek, díky čemuž se lidé cítí šťastnější a více „naživu“. Nejnovější poznatky tohoto druhu byly uveřejněny v časopise Personality and Social Psychology.

„Zatímco negativní tajemství jsou mnohem běžnější než ta pozitivní, není překvapením, že mnohé z pozitivních sdělení, jako je svatba, těhotenství či jiné vzrušující zprávy, začínají právě jako dobře střežená tajemství,“ uvedl pro server Psychology Today jeden z autorů studie Michael Slepian z Kolumbijské univerzity.

Podle autorů k „energizujícímu účinku“ stačí ponechat si pozitivní tajemství i malou chvíli. Čím déle pak vytrváte, o to větší přínos to bude podle nich mít.

Tři zásadní důvody, proč si ve vztahu raději vždy říkat pravdu

Vztahy a sex

Jedním z poměrně nepřekvapivých vysvětlení, proč tomu tak je, je, že pozitivní věci samy o sobě dodávají dobrou náladu. Dalším důvodem motivace k udržení kladného tajemství je pak podle Slepiana vnitřní kontrola určitého jedince, zatímco u negativních jde spíše o vnější motivaci a faktory, které nelze tak snadno kontrolovat.

Motivací k negativním tajemstvím je hanba

Negativní tajemství jsou podle odborníků hnána hlavně vnější motivací zakořeněnou v potenciálním studu, rozpacích či kritickém úsudku.

Když navíc někdo skrývá něco, o čem se domnívá, že mohou ostatní kritizovat, má nad tajemstvím sice plnou kontrolu, ale takové tajemství ho brzy velmi vyčerpá.

Anketa

Svěřujete se s pozitivními věcmi ihned někomu jinému?
Ano, v takovém případě nedokážu udržet tajemství.
43,7 %
Ne, vyčkávám na vhodnou příležitost, aby překvapení bylo o to větší.
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1386 čtenářů.

Ovšem na druhou stranu, pokud negativní tajemství vyjde na povrch a reakce na něj nebudou natolik závažné, jak si myslel, dostaví se úleva a pocity vyčerpání brzy zmizí.

Vánoce a pozitivní tajemství

Pozitivním tajemstvím mohou být s blížícími se Vánocemi samozřejmě i dárky pro blízké.

Vedle samotného obsahu je u nich pozitivní efekt „umocněn“ i balicími papíry, které z psychologického hlediska byly navrženy tak, aby pocit brzy odhaleného tajemství ještě znásobily.

Tajemství očního kontaktu aneb Co vše díky němu dokážeme vyjádřit

Vztahy a sex

Jednoduchý návod, jak být šťastnější a zdravější

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám