Hlavní obsah

Jednoduchý návod, jak být šťastnější a zdravější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdraví a hromadu štěstí k tomu by v životě chtěl snad každý. Dopomohou nám k tomu peníze a úspěch, nebo je tajemství ukryto někde jinde?

Foto: Profimedia.cz

Přátelé, rodina… Vztahy jsou pro náš život nezbytné.

Článek

Sláva, peníze a moc jsou pro některé lidi ukazatelem štěstí, a často i možností, jak ovlivnit vlastní zdraví. Podle psychoanalytika a harvardského profesora Roberta Waldingera ale štěstí a zdraví nemá nic společného s uvedenými věcmi.

„Dobré vztahy jsou tím, co nás udržuje šťastnějšími a zdravějšími,“ vysvětluje. Ukazuje se tak, že lidé samotní jsou onou odpovědí, bez ohledu na to, že některé okolo sebe nemáme příliš v lásce.

Základy svého tvrzení opírá odborník o dlouhodobou harvardskou studii, která začala ve 30. letech minulého století. Byly při ní studovány dvě skupiny – mužští dospělí studenti Harvardu a mladí chlapci ze znevýhodněných rodin žijících v chudých čtvrtích. A právě z této studie vzešly některé zásadní body, na které odborník poukazuje.

Typy přátelských vztahů, které v našich životech potřebujeme

Vztahy a sex
  • Lidé, kteří jsou více společensky propojeni, jsou šťastnější, fyzicky zdravější a žijí déle.
  • Pokud jde o blízké vztahy, kvalita je důležitější než kvantita.
  • Zůstávat v hašteřivém manželství je horší než rozvod. Dobrý vztah ale neznamená žádné hádky.
  • Samota zabíjí. Pocit osamění může být doslova toxický. Izolovaní lidé bývají méně šťastní, trpí častěji různými nemocemi, funkce mozku se dříve zhoršují, a žijí kratší dobu.

„Ani dobré vztahy ale nebývají vždy jen zalité sluncem. U některých párů bylo dříve zjištěno, že se hádaly v určitém období klidně i každý den. Pokud ale měli oba stále pocit, že se mohou v důležitých chvílích spolehnout jeden na druhého, neubralo jim to mnoho z krásných vzpomínek na vztah,“ tvrdí Waldinger.

Najděte si tedy přátele v práci i mimo ni, pečujte o své vztahy s rodinou a dalšími důležitými lidmi, bez ohledu na to, jak náročné to bude.

„Vztahy jsou chaotické a komplikované, nejsou vždy sexy a okouzlující. Ale jsou na celý život.“

Jak poznat, že pro druhé děláte až moc

Vztahy a sex

Časté důvody, proč spolu rodiče a dospělé děti nevycházejí

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám