Hlavní obsah

Proč je lepší dýchat nosem než pusou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýchání je nezbytnou životní funkcí, díky které získáváme kyslík potřebný pro fungování našeho těla. Mnoho lidí si možná neuvědomuje, že způsob, jakým dýcháme – zda nosem, nebo ústy – může mít důležité důsledky pro celkové zdraví. Proč je dýchání nosem zdravější než ústy?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud jde o zdravotní přínosy, dýchání nosem je lepší než dýchání ústy, uvedli odborníci pro Huff Post. A existuje mnoho důvodů proč.

„Za prvé, chloupky v nose odfiltrují část nečistot, které dýcháme. Za druhé, hlen v nosu dokáže zachytit menší částečky, které mohou být potenciálně nebezpečné, jako jsou malé spory hub, pyl, nebo možná dokonce bakterie a některé viry,“ říká lékař Sam Huh.

Navíc „fyziologicky je náš nos navržen tak, aby zpomaloval proudění vzduchu, což znamená, že ho ohřívá na tělesnou teplotu… takže když se vzduch dostane do vašich plic, je již zcela zvlhčený,“ řekl Kenneth Fletcher, asistent profesora otolaryngologie a chirurgie hlavy a krku na Vanderbilt Health v Nashvillu.

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Zdraví

Proč je toto důležité? „Naše plíce nemají rády suchý vzduch. V plicích musí být vždy nějaká vlhkost, aby byly otevřené a správně fungovaly,“ říká Huh.

Dýchání ústy může vést k nepohodlí a problémům se zuby

„Dýchání pusou může ústa navíc dost vysušovat, což vede k nepohodlí v krku,“ vysvětluje Peter Manes, rinolog z Yale Medicine a docent otolaryngologie a chirurgie na Yale School of Medicine. Navíc vzduch neprojde již zmíněnou filtrací.

A co víc, přílišné dýchání ústy může poškodit i vaše zuby. „Dýchání ústy může vést k problémům, jako jsou zvětšené mandle, skřípání zubů (bruxismus), problémy s čelistními klouby, opotřebení zubů, malokluze, periodontální onemocnění a další,“ říká stomatolog Albert Coombs.

Ale nemusíte podstupovat extrémní opatření, abyste vždy dýchali jen nosem. Berte spíše dýchání pusou jako takový záložní plán, když to nejde nosem.

Odborníci také varují před nejrůznějšími technikami, které kolují po sociálních sítích. Příkladem je tejpování úst – praktika, kdy si přes noc fyzicky zalepíte ústa, abyste se přinutili dýchat nosem. Ta se v posledních měsících stává stále populárnější, z velké části díky videím na TikToku.

„Doporučujeme se vyhýbat zdravotním doporučením, která kolují na sociálních sítích. Někteří lidé mají nosní obstrukci nebo mají jiný zdravotní důvod, proč často dýchají ústy. Tato technika tak může být pro určité jedince krajně nebezpečná,“ varuje Fletcher.

Pokud se vám nedaří dýchat nosem, měli byste zajít k lékaři na ORL, který vám pomůže zjistit, proč se vám nedaří dýchat nosem.

Zhluboka dýchejte. A zhubnete

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám