Hlavní obsah

Proč je dobré snídat a jaké snídaně jsou nejzdravější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí vynechává snídani, což lze považovat za velkou chybu. Vyvážená snídaně je totiž nejen dobrým startem do nového dne, ale i zdrojem energie na celé dopoledne.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně mohou pomoci zpříjemnit den.

Článek

Pokud nesnídáte, pak v podstatě nutíte svůj organismus, aby po dlouhém nočním odpočinku a půstu pracoval bez paliva a z rezerv. Uvolňováním glykogenu z jater, tedy zpracováním pohotovostní zásoby energie, si navíc zbytečně rozkolísáte hladinu krevního cukru. Kvůli čemuž budete dříve unaveni a ospalí. Když navíc nebudete ani svačit, záhy se u vás dostaví silný pocit hladu.

Dost často se pak stává, že sníte větší porce jídla na oběd a zároveň vás budou přepadat mnohem větší chutě během celého odpoledne i večer. Pravděpodobně tak v konečném důsledku sníte během dne mnohem více jídla, než kdybyste snídali.

Potvrzuje to i výzkum vědců na Vanderbiltově univerzitě v americkém Nashvillu. Dvěma skupinám žen, které byly hodně při těle, připravili střídmou dietu. Měla hodnotu 5000 kJ denně.

První skupina si stravu rozložila normálně, měla tři hlavní jídla: snídani, oběd a večeři. Druhá jenom dvě, oběd a večeři, kdežto snídani ženy vynechaly. Po dvanácti týdnech zhubly ženy z první skupiny v průměru o 7,7 kg, ženy z druhé jenom o 5,9 kg.

12 nejlepších jídel a nápojů po ránu

Zdraví

Podle vědců přitom není podstatné jen to, že organismus má při delším hladovění větší sklon ukládat cukry do tukových zásob, ale i fakt, že pokud snídáte, pak je pro vás mnohem snazší dodržet i dietní jídelníček.

Ideální rozložení jídla během dne

Snídaně by měla pokrýt zhruba 20–25 % z celkové denní spotřeby, přesnídávka 10 %, oběd 30–35 %, svačina 10 %, večeře 20–25 %.

Těžko to ale budeme přepočítávat přesně na procenta. Stačí proto vědět, že zhruba 60 % jídla bychom měli sníst v první polovině dne.

Jak by měla vypadat správná snídaně

Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, pak teprve oběd.

Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.

Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.

Výborné jsou ovesné vločky, ať už s jogurtem či v podobě ovesné kaše.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Důležité doplnění tekutin

Tělo tvoří ze 75 % voda. V průběhu noci se organismus postupně odvodňuje, proto je třeba se hned po probuzení napít, a to i v případě, že nemáte žízeň. Dehydratace totiž snižuje fyzickou i psychickou výkonnost člověka.

Než tedy začnete zahánět hlad, je vhodné vypít 0,3 až 0,5 litru vody. Tělu tak nahradíte tekutiny, které spotřebovalo v noci, a zároveň nastartujete metabolismus, čímž usnadníte práci trávicímu traktu.

Vhodným ranním nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva.

Pokud ráno cvičíte, je doplnění tekutin ještě důležitější. I nízká dehydratace totiž může zvýšit únavu a riziko zranění.

Káva na lačno nemusí být dobrý nápad

Zatímco někteří s pitím kávy před snídaní nemají žádný problém, u jiných může docházet k zažívacím problémům a zvýšené nervozitě.

Káva totiž stimuluje produkci kyselin v žaludku, což může u některých jedinců vyvolat dráždění či pálení žáhy. Pokud navíc dojde ke konzumaci na lačno, mohou být obtíže intenzivnější.

Pokud je to i váš případ a nechcete se kávy vzdát, zkuste spárovat pití kávy s potravinami, které zklidňují překyselení žaludku, jako jsou např. banány, ovesné vločky, vejce či celozrnné pečivo. U někoho pomáhá, když si dá ráno kávu s mlékem. Někdy je ale prostě lepší počkat s kávou až po snídani.

Káva také zvyšuje kontrakce svalů v tlustém střevě, a proto pomáhá některým lidem s vyprazdňováním, což může být pro někoho výhodou, pro jiné naopak nevýhodou.

Stimulační účinky kofeinu mohou také prohlubovat běžné příznaky úzkosti, jako je nervozita, neklid, potíže se spánkem i zrychlený srdeční rytmus. Je proto důležité znát svoji hranici příjmu kofeinu a zbytečně ji nepřekračovat.

Anketa

Snídáte pravidelně?
Ano. Neumím si představit, jak bych fungoval/a bez snídaně
78,3 %
Snažím se o to
7,8 %
Občas snídani nestihnu a je to pak na celém dni znát
1,2 %
Ne, jsou dny, kdy snídat ani nepotřebuji
4,3 %
Ne, snídaně úplně vynechávám
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15801 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám