Hlavní obsah

Problémy s penězi mohou zvýšit riziko onemocnění srdce, bez ohledu na věk

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s penězi jsou častou příčinou úzkostí a právě ty mají velmi negativní vliv na zdraví srdce, a to u všech generací. Alespoň to tvrdí nejnovější studie publikovaná v časopise Circulation, ve které byly sledovány téměř 4 tisíce lidí po dobu 15 let, přičemž nejmladším bylo 23 let.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s penězi jsou častou příčinou úzkostí a právě ty mají velmi negativní vliv na zdraví srdce.

Článek

Na začátku studie museli lidé zveřejnit svůj příjem a pak stejně následující 4 stanovené časy. Vědci následně analyzovali i jejich lékařské záznamy.

Již v průběhu studie vědci zjistili, že čím měli lidé větší volatilitu příjmů (míru kolísání hodnoty aktiva), kdy docházelo k poklesu příjmů, tím měli větší riziko srdečních problémů. Vědci dokonce zaznamenali i téměř dvojnásobné riziko úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří měli stabilnější příjmy.

Velká část nestability příjmů přitom pocházela z období, kdy dotyční byli nezaměstnaní či u nich došlo po změně pracovní pozice ke snížení platů.

Vědci se pak zaměřili na lidi, jejichž příjmy při posledním hodnocení klesly o 25 a více procent. Z jejich výsledků přitom jednoznačně vyplynulo, že nestálost finančních příjmů a velké poklesy příjmů bezprostředně souvisí s vyšším rizikem srdečních příhod a tedy infarktů, mozkových mrtvic či srdečních selhání.

„Přestože jsme předpokládali, že klesající či nestabilní příjmy vzhledem k souvisejícím stresům nejsou dobré pro zdraví, výsledky výzkumu nás opravdu překvapily. A to zejména z důvodu, jak moc vysokou měrou mohou tyto faktory ohrozit zdraví i velmi mladých lidí,“ vysvětluje pro Time jedna z autorek studie Tali Elfassyová z univerzity v americkém Miami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám