Hlavní obsah

Alzheimer na vlastní kůži v nové únikovce. Co prožívají nemocní s demencí?

Kristýna Léblová, Kryštof Jiřík, Novinky, Kristýna Léblová, Kryštof Jiřík

Demence nebo Alzheimerova choroba je časté téma dnešní doby. Zatím na tyto nemoci neexistuje lék, a tak jediné, co je možné, je kvalitní péče o nemocné. Nicméně málokdo si umí představit, co se ve světě takto nemocných lidí odehrává. To se snaží ukázat nová zážitková hra Demetrix. Takzvaná únikovka představuje zábavu s přesahem.

Alzheimer na vlastní kůži v nové únikovce. Co prožívají nemocní s demencí?Video: Novinky

 
Článek

V Hořovicích hru provozuje nezisková organizace Dementia. Má za cíl přiblížit lidem situace, ve kterých se nemocní s Alzheimerovou nemocí či demencí ocitají na každodenní bázi.

Boty v troubě

„Snažili jsme se zde navodit pocit, který zažívá člověk trpící demencí či Alzheimerem. Tedy hlavně strach, bezmoc, nejistota... Určitě ale nechceme evokovat nějaký negativní zážitek. Měla by to být hlavně zábava, zároveň s osvětou o problematice demence, která je dnes hodně skloňované téma,“ vysvětlila Novinkám koordinátorka vzdělávání v organizaci Dementia Martina Boušková.

Šli jsme na to špatně. Britští vědci objevili nový způsob léčby demence

Evropa

„Věci, které znáte a používáte, tady vůbec nejsou to, co v normálním životě znamenají. Například když máte splnit nějaký úkol v kuchyni, tak zjistíte, že trouba není trouba, nebo třeba že i televize funguje úplně jinak,“ popisuje Martina Boušková, jak úkoly fungují. V troubě jsme nakonec našli boty a knihy.

Průvodci pomáhají

Hra je určená pro všechny dospělé hráče starší 15 let. Mladší musí být pouze v doprovodu zákonného zástupce. Ne všechny úkoly prý totiž budou příjemné. Ty těžší mohou prověřit sebeovládání.

Proto jsou po celou dobu přítomní zkušení průvodci, kteří během hry účastníkům pomáhají úkoly plnit, když jsou v koncích. Mluví s vámi ale jako s pacienty s demencí, nemáte vůbec pocit, že byste vystoupili z role. Po dokončení všech úkolů následuje dialog, ve kterém se mnohé objasní.

Foto: Novinky

Hráči plní různé úkoly zaměřené na logické myšlení nebo prostorovou orientaci.

Hru vyzkoušely už desítky lidí a podle Bouškové jsou ohlasy dobré. Mnoho z nich totiž zažilo v rodině Alzheimera nebo demenci a díky Demetrixu se jim objasnila spousta věcí.

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Evropa

Dělala mi to naschvál

Například Martina Kemrová, která se v Dementii věnuje komunikaci, Novinkám přiznala, že díky Demetrixu si uvědomila, co musela její maminka trpící Alzheimerem prožívat.

„Je to už patnáct let, tehdy se toho o Alzheimeru moc nevědělo. Já jsem si myslela, že mi maminka dělala ty věci schválně, myslela jsem si, že když na ni budu mluvit hlasitě a rychle, že to pochopí, ale ve finále na mě koukala jak vyděšené zvířátko,“ vzpomíná Kemrová s tím, že dnes pociťuje lítost, že se tak k mamince chovala. Po vyzkoušení Demetrixu jí bylo mnoho věcí jasnějších.

Foto: archiv M. Kemrové/Dementia

Maminka Martiny Kemrové trpěla Alzheimerovou chorobou.

„Zažíváte tu často pocit frustrace, pocit, že zapomínáte to, co jste vždy uměli, co jste chtěli udělat, jaký je den... A když vám to ten druhý připomene, tak to berete jako velké selhání,“ popisuje svůj zážitek ze hry Martina Kemrová.

Sama by ráda lidem, kteří se o někoho s takovým onemocněním starají, vzkázala: „Zahrajte si Demetrix, aby vám došlo, jaké to je být v kůži toho nemocného a potom mějte obrovskou trpělivost a laskavost.“

Hru tvoří tři místnosti, reprezentující různé fáze onemocnění. Zúčastnit se je možné v počtu 1-6 hráčů. Přihlásit se lze na stránkách Demetrixu.

Reklama

Výběr článků

Načítám