Hlavní obsah

Přišel o čich, teď mu ho vrátila biologická léčba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Téměř osmnáct let měl Jaroslav Bajger z Ostravy problémy s dýcháním a čichem kvůli chronické rýmě s oboustrannými polypy. Absolvoval tři operace, avšak zdravotní potíže se mu po čase vždy vrátily. Před tři čtvrtě rokem však zažil zázrak: čich i bezproblémové dýchání mu vrátila biologická léčba.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Jaroslav Bajger při aplikaci injekce biologické léčby

Článek

Tu mu nasadili jako prvnímu pacientovi v novém centru Městské nemocnice Ostrava, které se zabývá biologickou léčbou chronické rýmy s nosními oboustrannými polypy.

„Centrum u nás vzniklo vloni v návaznosti na hrazení tohoto druhu biologické léčby zdravotními pojišťovnami. Zatím tuto léčbu absolvovalo čtrnáct pacientů. Pan Jaroslav je prvním z nich. U daného typu pacientů je efekt této léčby výborný. Hlavně to funguje na návrat čichu a pacient začne bez problémů dýchat nosem,“ vysvětlil primář ORL ostravské městské nemocnice Martin Formánek.

Podstoupil tři operace

„Když mi byla nabídnuta první operace, tak to bylo zhruba před sedmnácti lety a já jsem nemohl skoro vůbec dýchat přes nos. Operaci jsem absolvoval a pomohla mi. Čich se mi vrátil do pěti dnů od propuštění z nemocnice a dýchal jsem bez problémů. To trvalo zhruba devět až deset let,“ popisoval osmašedesátiletý Jaroslav Bajger.

Dodal, že pak se mu zdravotní potíže opět vrátily, tak šel na druhou operaci. „Po ní se mi také čich vrátil, ale už jen asi na tři měsíce. Pak se zase ztratil. Poslední operaci jsem měl před rokem a její efekt už byl nejmenší. Čich se mi stále vracel a zase ztrácel. Tak mi můj ošetřující lékař nabídl biologickou léčbu. Souhlasil jsem,“ vzpomínal muž.

Za ztrátou čichu nemusí stát jen covid, problém mohou způsobit i nosní polypy

Zdraví

Před tři čtvrtě rokem tak dostal svou první injekci biologické léčby. „A stal se zázrak, do tří dnů se mi čich vrátil a od té doby nemám ani s dýcháním žádné problémy. Půl roku jsem chodil na injekci, co čtrnáct dnů, po půl roce už chodím jednou za měsíc. Jsem spokojený a vděčný,“ zkonstatoval senior s tím, že žít bez čichu je smutné a těžké.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zdravotní sestra aplikuje Jaroslavu Bajgerovi injekci.

„Necítíte vůbec nic, žádnou vůni, ani pokrmy. Jídlo jíte a vnímáte ho jen jako nějakou hmotu. Teď už jsem zase šťastný, že cítím třeba vůni rohlíku. Je to úžasný pocit,“ usmíval se muž.

Léčba po splnění kritérií

Jeho ošetřující lékař z ORL ostravské městské nemocnice Adam Ivanko upozornil, že pacienti samozřejmě musí splnit určitá kritéria, aby jim zdravotní pojišťovna tuto léčbu schválila.

„Například pan Bajger prošel kromě třech operací i léčbou kortikoidy. Kritérií je pět: pacient po operaci musí splnit tři, bez operace čtyři. Kritériem je třeba astma, porucha čichu a jiné,“ upřesnil Ivanko.

Primář ORL Formánek ještě podotkl, že s touto léčbou mohli začít v loňském roce, protože zdravotní pojišťovny schválily úhradu těchto diagnóz.

„Jedna z mála nevýhod biologické léčby u ORL diagnóz je to, že je nová, a to nejen u nás, ale i ve světě. Začalo se s ní kolem roku 2021, takže zatím nemáme dlouhodobá data a nevíme, zda třeba za pět let budeme moci pacientům látku zcela vysadit či dávku ještě snížit. Zatím nevíme, co se potom s onemocněním stane, zda se třeba opět nevrátí,“ shrnul primář.

Revmatická lupénka ho doslova paralyzovala, pomohla mu až biologická léčba

Zdraví

Výběr článků

Načítám