Hlavní obsah

Při chřipkové epidemii může pomoci i tradiční čínská medicína

Novinky, Markéta Drdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době chřipkových epidemií se každý snaží najít způsob, jak buď nemoci předejít nebo jak ji léčit. Jednou z možných alternativ může být i tradiční čínská medicína, která používá osvědčené, staletími prověřené metody.

Foto: Cesar Santos , Reuters

Mnozí lidé o čínské medicíně mnoho neví, přesto může při chřipkových epidemiích velmi pomoci.

Článek

Čínská medicína má k člověku holistický přístup. Neodděluje tělo a ducha, a proto se při léčbě zaměřuje i na psychiku. Snižování emoční a psychické zátěže je první krok ke zlepšení celkové kondice. Pravidelná relaxace, umocněná imaginativními technikami pomůže za všech okolností.

Jedním ze známých imaginačních cvičení je vytvoření představy jakési ochranné bubliny, která obklopuje naše tělo a nepropustí do organismu žádné viry ani bakterie. Tato mentální cvičení je dobré provádět pravidelně, nejlépe každý den. Pozitivní přístup k životu přináší také mnoho dobrého. „Pozitivní nasměrování psychiky má obrovský vliv na psychosomatickou rovnováhu a pocit zdraví,“ konstatuje MUDr. Jozef Lucký, vedoucí lékař Kliniky tradiční čínské medicíny v Praze.

K posílení organismu mnohdy stačí i „obyčejný“ spánek. Na energetický deficit často upozorní samozřejmě únava, ale i výrazné kruhy nebo váčky pod očima, jazyk výrazně bledší než barva rtů či zbrázděný rýhami. Pak je na místě zařadit do režimu dne alespoň 30 minut spánku navíc.

Známý slogan „jsme to, co jíme“ pochází ze staré Číny. Podle Východní medicíny může být jídlo lékem i jedem. Má-li se na povrchu kůže utvořit kvalitní energetický obal, je potřeba do jídelníčku zařadit životodárné potraviny. Polévky, vývary jsou pro zimní období výborným a nezatěžujícím zdrojem energie. K snídani jsou ideální různé druhy kaší a polévek, určitě neprospějí potraviny vyndané rovnou z lednice. Obecně platí, že v zimě se mají konzumovat teplá a nezahleňující jídla (zahleňuje např. mléko a sladké pečivo). „Ovoce a zeleninu v neupravené podobě snižme na 1 – 2 kousky denně, pravidelnost je klíč k úspěchu. Ne spousty pomerančů na poslední chvíli,“ radí MUDr. Lucký.

Pomoci mohou i správné masáže

Samomasážní techniky jsou na Východě vyhledávanou formou péče o zdraví. Jednou z technik, které mohou při virózách pomoci, je masáž tzv. větrných bodů, které se nacházejí v prohlubni pod ušním lalůčkem. „Sáhněte si do prohlubně a nahmatejte bolavé místo, totéž na druhé straně. Spojte tyto dva body pomyslnou linií, jdoucí po šíji kolem vlasové hranice. Prohmatávejte oblast kolem této linie prsty (pár centimetrů nahoru a dolů) a zaznamenejte si jakékoliv bolestivé místo. Provádějte 2 – 3 x denně nenásilnou kruhovitou masáž všech bolavých bodů a oblastí, dokud nepřestanou bolet,“ vysvětluje lékař. Touto masáží je stimulováno množství akupresurních bodů pro hlavu, sliznice, hrdlo a uzliny.

Imunostimulačně působí i dechová cvičení. Hluboké, klidné a nenásilné brániční dýchání zvyšuje zásobení organismu kyslíkem a masíruje vnitřní orgány pod bránicí. Při nácviku správného dýchání by se břicho nemělo zdvihat o více než dva až tři centimetry. Ramena by měla zůstat v klidu, nezdvihat se. „Výhody hlubokého dechu jsou nezměřitelné,“ potvrzuje dále lékař. Pravidelný trénink bráničního dechu velice přispívá k celkovému zklidnění a ozdravení.

Čínská medicína však používá i medikaci. Pomocí osvědčených bylinných směsí dokáže působit na široké spektrum potíží. Jednoduše dostupné bylinné směsi jsou k dispozici např. v podobě lisovaných kuliček Wan. V období chřipek jsou nejčastěji užívané směsi se specifickými názvy: Tygří pramen, Harmonie broskvového háje, Deset opěrných sloupů, Chlad ranní mlhy a další.

Více informací o čínských přírodních léčivech a celé pojednání o virózách a posílení imunity najdete na stránkách Kliniky tradiční čínské medicíny www.tcmclinic.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýty a fakta o očkování proti chřipce

Očkování proti sezónní chřipce, které je plně dostupné všem zájemcům, již probíhá. Očkují praktičtí lékaři a cena vakcíny včetně vpichu je zhruba 300 až 350...

Virus chřipky při kýchnutí letí až dva metry

Chřipka včetně prasečí je kapénková nákaza. Šíří se tedy vzdušnou cestou a kontaktem. Na penězích a oděvu vydrží i dvanáct hodin. Proto lékaři doporučují...

Výběr článků

Načítám