Hlavní obsah

Preventivní oční prohlídky mohou včas odhalit nádor na mozku nebo cukrovku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze všech stran se na nás valí upozornění různých odborných lékařů, jak pravidelné preventivní prohlídky výrazně pomáhají našemu zdraví. Bohužel mnozí z nás to elegantně ignorují a k lékaři chodí až tehdy, objeví-li se nějaký skutečný a nepříjemný problém. To platí i o očních kontrolách. Přitom pravidelným docházením na prohlídky zraku dokážou lékaři včas odhalit nejen skryté oční vady, ale například i cukrovku.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné kontroly dokážou odhalit nejen skryté oční vady, ale také například boreliózu či HIV.

Článek

Někteří lidé si naivně myslí, že nejhorší věc, která je může s vadami zraku potkat, je ta, že budou nuceni nosit brýle. V závislosti na této "nepředstavitelně mylné" informaci pak pravidelné oční prohlídky mnozí po celý život, až do konkrétních potíží, neřeší.

Skutečná realita je ale poněkud jiná. "Oči bývají postiženy množstvím různých chorob, které v prvotní fázi neprovázejí žádné příznaky - začervenání, bolest či zhoršování vidění. Pacienti si jich tak nemají šanci povšimnout a objeví je až v pokročilejším stádiu, kdy je jejich léčba již obtížná,“ vysvětluje primářka brněnské oční kliniky NeoVize Věra Kalandrová.

Co všechno mohou kontroly odhalit

Pravidelné oční prohlídky jsou schopné odhalit řadu poměrně častých chyb či vad očí - krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, šedý nebo zelený zákal. Kromě toho jsou lékaři z prohlídek zavčas schopni odhalit i onemocnění, které se dokáže velmi dlouho skrývat, a to tzv. keratokonus.

"Charakteristickým příznakem tohoto onemocnění je nepravidelné ztenčování hloubky a vyklenutí rohovky. Později se může projevit také astigmatismus (nepravidelné zakřivení rohovky), který není možné korigovat žádnými brýlemi. Když tloušťka rohovky přesáhne určitou hranici, může vzniknout otok, poškození a „rozmazané“ vidění, v některých případech může dojít až k jejímu protrhnutí. Konečným řešením je transplantace rohovky od jiného dárce. Dárců rohovky však není dost a imunitní systém pacienta nemusí cizí rohovku přijmout,“ vysvětluje MUDr. Kalandrová.

Že se pravidelné oční prohlídky nemusí týkat výhradně jen zdraví očí, dokládají i tvrzení lékařů, podle kterých je možné diagnostikovat například i nádory na mozku, některé druhy leukémie, cukrovku, nebo také boreliózu či pásový opar. Podle Kalandrové lze v některých případech pomocí očního vyšetření odhalit také virus HIV.

Kdy navštívit lékaře

Kromě pravidelných prohlídek jednou ročně je potřeba co nejdříve navštívit lékaře, pokud se objeví některé z uvedených situací:

- akutní bolestivý stav bez zjevných příčin

- bolest, zčervenání, zhoršení vidění bez konkrétních příčin (těleso v oku, nachlazení aj.)

- při jakýchkoli chronických obtížích, které se nelepší

Reklama

Související témata:

Související články

Léčba bionickým okem vrací nevidomým zrak

„Je to nádhera. Rozeznám bílé, šedé a černé ponožky!“ To, co pro nás „normální“ lidi je naprostá samozřejmost, vnímá třiasedmdesátiletý Angličan Ron jako...

Jak se člověk učí dívat na svět

Zrak a sluch jsou pro člověka nejzásadnějšími smysly, díky nimž se učí a rozvíjí. Uvádí se, že zrakem získáváme až 80 procent všech informací z okolí.

Výběr článků

Načítám