Hlavní obsah

Předem se připravte a na Nový rok zlomte poslední cigaretu

Novinky, kaz

Závislost na nikotinu je skutečné onemocnění. Je dokonce návykovější než heroin. Pokud patříte mezi ty, kteří se již několikrát marně snažili přestat a stále se vám to nedaří, máme pro vás tip na vánoční dárek, jímž obdarujete především sami sebe.

Článek

Stačí, když ještě před Vánoci navštívíte svého lékaře a Nový rok již můžete slavit bez touhy po cigaretě. Zvláště po Silvestru bývá poslední cigareta novoročním předsevzetím řady kuřáků, doufajících tak trochu v zázrak shůry. Jenže počáteční vůle postupně opadá a závislosti na nikotinu se obrovské procento lidí nakonec nezbaví.

Nikotinové receptory často přemůžou vůli

Mohou za to nikotinové receptory v našem mozku, které jsou u některých z nás lidově řečeno „více hladové po nikotinu“, a sama vůle na ně ve většině případů nestačí. Právě u nich ale může výrazně pomoci vážně míněná léčba.

.:Spirometrické vyšetření u odborníka odhalí závažné poškození plic.

.:Spirometrické vyšetření u odborníka odhalí závažné poškození plic.Foto: archiv

Závislost na kouření je totiž problém jak psychický, tak fyzický a jako takový patří do rukou odborníka. Pokud chcete udělat opravdový krok k vyřešení své závislosti na nikotinu, můžete navštívit obvodního lékaře.

Dále můžete využít sítě center a poraden pro odvykání kouření a nechat si předepsat na míru takové léky, které mozek člověka skutečně zbaví touhy po neustálém přísunu nikotinu a způsobí, že mu prostě cigareta přestane chutnat.

Center pro závislé na tabáku je v ČR více než 25 a jejich adresy najdete na adrese Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz. Odborníci vám poradí například na www.odvykanikoureni.cz nebo na Lince pro odvykání kouření, která je v provozu každý pracovní den od 12 do 20 hodin za místní hovorné z celé České republiky.

Cigaretové náhražky omezí abstinenční příznaky

Důležitým faktem je, že nejnovější medikamenty výrazně omezí abstinenční příznaky, protože jejich účinek narůstá postupně od prvních dní (během nichž může člověk normálně kouřit). Člověku přestává cigareta přinášet kýžený požitek, neodolatelná chuť na cigaretu mizí.

.:K zašlápnutí poslední cigarety mnohdy jen velká vůle nestačí.

.:K zašlápnutí poslední cigarety mnohdy jen velká vůle nestačí.Foto: archiv

Právě proto je důležité připravit se již během prosince a důsledně se pak řídit radami lékaře, zejména co se týče poctivého braní léků až do konce. Lidský mozek totiž potřebuje alespoň tři měsíce nikotinové abstinence, aby se po vysazení léčby nevrátila jeho touha po nikotinu. V případě léčby závislosti na nikotinu rozhodně neplatí, že méně je někdy více.

Změňte životosprávu

  • Především byste měli co nejdříve skoncovat s kouřením.
  • Nevystavujte se ani tabákovému kouři z cigaret, které kouří někdo jiný (pasivní kouření).
  • Snažte se žít pokud možno v čistém životním prostředí, co nejvíce omezte pobyt v místech, kde se kouří nebo kde jsou větší exhalace.
  • Často větrejte.
  • Snažte se předcházet infekcím.
  • Kromě otužování, pravidelného cvičení a příjmu čerstvého ovoce a zeleniny se na podzim nechejte očkovat vakcínou proti chřipce.

Chronické onemocnění plic je dostatečným strašákem

Trpíte-li delší dobu vleklým kašlem, vykašláváte hlen, často se zadýcháváte a vaše potíže s dýcháním se zhoršují, je nejvyšší čas začít se svým zdravotním stavem něco dělat.

Vaše plíce jsou s největší pravděpodobností ohroženy chronickou obstrukční nemocí (CHOPN) neboli vleklým, zánětlivým onemocněním průdušek. Pokud není toto onemocnění léčeno, vede k postupnému zužování průdušek. Časem může dojít až k zániku plicní tkáně.

.:Odhodlejte se a vyhoďte poslední cigarety.

.:Odhodlejte se a vyhoďte poslední cigarety. Foto: archiv

Nejhorší vliv na na rozvoj nemoci CHOPN mají škodliviny, které nemocný inhaluje, tedy tabák a průmyslové zplodiny, například zplodiny z topení tuhými palivy, vaření na plynu bez dostatečného odvětrání, výfukové plyny, dlouhodobý pobyt v kouři nebo prašném prostředí.

V rámci Světového dne CHOPN proběhnou i letos v České republice akce zaměřené jak na odbornou, tak laickou veřejnost.

19. listopadu - Měření dechových funkcí
Nechat si zdarma udělat spirometrické vyšetření bude možné na náměstích v těchto městech: Praha – Příkopy, Ostrava – Masarykovo nám., Kutná Hora – Palackého nám.
Součástí akce bude vyplnění dotazníku, jehož otázky jsou předmětem připravované epidemiologické studie ke zjištění výskytu CHOPN.

Reklama

Související články

Lidé přestávají kouřit po skupinách

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit,...

Výběr článků

Načítám