Hlavní obsah

Používala solárium „jen“ jednou týdně. Zemřela na rakovinu kůže

– Londýn

Případ své dcery Teresy chce Britka Ellen Zawadská využít k podpoře zákazu solárií v Británii. Její jednatřicetiletá dcera zemřela na rakovinu kůže poté, co prý používala tento přístroj. Lehala do něj prý jen jednou týdně a před přirozeným sluncem se přitom chránila zcela. „Nikdy se jinak neopalovala,“ tvrdí Zawadská.

Článek

Jenže problém je, že Teresa podcenila znaménko na noze. K dermatoložce šla, až když bylo velikosti švestky. A lékaři konstatovali rakovinu kůže v pokročilém stádiu. Později se nádory metastázami rozšířily do plic a páteře, za šest týdnů po diagnóze byla matka osmi dětí mrtvá.

Solária jsou skutečně nebezpečná

„Teresa se nikdy neopalovala na slunci, neměla to ráda a bála se škodlivého UV záření. Měla doma solárium. A to jí zcela jistě způsobilo rakovinu kůže. Měli by je zakázat. Už se celé roky mluví o tom, že způsobují rakovinu,“ zlobí se jednapadesátiletá Ellen Zawadská. Sama se teď stará o šest nezaopatřených dětí své dcery, dvě nejstarší už jsou naštěstí soběstačné.

Alespoň nějakou formu regulací solárií v Británii požaduje i lékařka Tanya Bleikerová z Derby. Podle ní by měli všichni uživatelé těchto přístrojů podepsat prohlášení, že vědí o všech rizicích souvisejících s užíváním těchto přístrojů.

„Solária skutečně zvyšují riziko rakoviny kůže a já mohu lidem doporučit jediné. Zcela se jim vyhýbejte,“ varuje Bleikerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám