Hlavní obsah

Pouhá polovina českých žen dbá na prevenci rakoviny děložního čípku

– PRAHA

Jen polovina českých žen chodí na gynekologické prohlídky, při nichž se dá včas odhalit rakovina děložního čípku. Zdravotní pojišťovny už druhý rok rozesílají adresné pozvánky ženám na preventivní vyšetření. Nemoc je ročně zjištěna u tisícovky žen, 400 jí podlehne. Celonárodní screeningový program to má změnit.

Článek

V severských zemích, Británii a Nizozemsku snížil program výskyt této rakoviny o 80 procent. Vyšetření hradí pojišťovna a není zatíženo regulačním poplatkem. 

Kromě malého zájmu žen komplikovala start screeningu i nekvalita laboratoří. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo počátkem roku 2008 seznam akreditovaných pracovišť, ze stovky prošla polovina. Lékaři si je mohou vyhledat na ministerském webu. Prezident České gynekologické společnosti Vladimír Dvořák řekl, že před zahájením screeningu nikdo kvalitu laboratoří nekontroloval. Společnost na to marně upozorňovala.

Ani špičková laboratoř neodhalí všechno

Nekvalitní laboratoře jsou podle něj problémem celé střední a východní Evropy, řeší ho i sousední Německo. Špičková laboratoř odhalí až 85 procent případů, ta horší sotva polovinu. Znamená to tedy, že ani špičková laboratoř neodhalí všechny případy. Ženy by proto měly chodit na vyšetření každý rok, omezí tím riziko chybného výsledku, zdůraznil Dvořák.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod řekl, že mají smlouvy jen s auditovanými laboratořemi. "U všech kontinuálně kontrolujeme věcné, technické a personální vybavení. Pokud zjistíme závažné nedostatky, zejména personální, pozastavíme těmto laboratořím úhradu do doby, než nedostatky odstraní," uvedl. Kontrola v laboratořích, které v auditu neobstály, sledovala, zda nedělají screening dál "načerno".

Podle ředitele Institutu biostatiky a analýz Ladislava Dušek řekl, že v lednu zahájili datový audit screeningu rakoviny děložního čípku. "Sestává ze tří částí - auditu populačních dat, sběru dat z jednotlivých laboratoří a klasického vyhodnocování výkonnosti, pokrytí populace a citlivosti vyšetření," shrnul. Audit není zaměřen na kvalitu práce laboratoří, i když kvalita podporuje efekt screeningu a je ochranou vyšetřených žen, řekl.

Podle Dvořáka by laboratoří mělo být ještě méně. V zemích s podobným počtem obyvatel jsou dvě až tři, v Česku téměř 50. Vysvětlil to tím, že na rozdíl od mamografů, kam pacientky docházejí, může laboratoř být kdekoli, protože do ní putuje jen vzorek. S větším množstvím vzorků stoupá zkušenost, tedy i přesnost výsledků.

Pomůže očkování

Laboratoře provedou ročně přes dva miliony cytologických vyšetření děložního čípku. Tato rakovina je infekční a způsobuje ji lidský papillomavirus, který se přenáší sexem. Během života se s touto infekcí setká 80 procent žen, organismus většiny z nich se s ním dokáže vypořádat.

České ženy mají už dva roky možnost chránit se před rakovinou děložního čípku očkováním. Zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají. Všeobecná zdravotní pojišťovna loni poskytla 13 427 příspěvků a vyplatila 11,75 miliónu korun. Největší zaměstnanecká pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, poskytla 3200 klientům šest miliónů korun.

Výdaje na vakcíny se pojišťovnám vyplatí. Náklady na léčení jedné pacientky s rakovinou děložního čípku přesahují 100 000 korun. Záleží na věku pacientky, stadiu nemoci a jejím průběhu - léčení pokročilých stadií je mnohem dražší a ne vždy úspěšné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám