Hlavní obsah

Rakovinu děložního čípku je možné úplně vymýtit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakovinu děložního čípku je možné v budoucnu úplně vymýtit. Tvrdí to Ruth Tachezy z Národní referenční laboratoře pro papilomaviry Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze (ÚHKT). Pokud vylepšíme současný screening, zároveň použijeme vakcinace a další testy odhalující vir, který toto onemocnění způsobuje, mohou se toho dočkat další generace, řekla Tachezy.

Článek

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V ČR onemocní ročně 1000 až 1100 žen, téměř 400 z nich na toto onemocnění zemře. A to i přesto, že lékaři znají původce, mají test, který onemocnění včas odhalí, a vědí, jak nemoc šetrným způsobem a s velkou úspěšností léčit.

Podle Tachezy má vysoký výskyt a následná úmrtnost na rakovinu děložního čípku v ČR několik důvodů. Základní problém vidí v tom, že ženy nechodí pravidelně ke gynekologovi. Podle odhadu gynekologů chodí na pravidelné prohlídky jen polovina českých žen.

Nárok na vyšetření mají jednou do roka. "Druhým kamenem úrazu je, že nejsou kontrolovány laboratoře, které testy provádějí," poznamenala Tachezy. Laboratořím totiž někdy chybí kvalitní vybavení a kvalifikovaný personál.

Řešení vidí Tachezy v důkladnější kontrole současných screeningů, zavedení dalšího testu, který vyhledá vir způsobující toto onemocnění, a v preventivním očkování. Zároveň je důležité, aby byly ženy na vyšetření zvány. "Díky organizovanému screeningu se podařilo výrazně snížit výskyt onemocnění v Anglii, která se ve stejné situaci nacházela zhruba před 20 lety," uvedla Tachezy.

První organizovaný screening oznámilo před dvěma týdny ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny nyní chtějí oslovit dopisem klientky ve věku 25 až 60 let, které dva roky nenavštívily gynekologa. Upozorní je, že jim zaplatí jednou ročně preventivní cytologické vyšetření a vysvětlí jim jeho význam.

S virem se během života setká většina lidí

V ČR je možné se také očkovat, nejúčinnější je však vakcína u žen a dívek, které s pohlavním životem ještě nezačaly. U ostatních už nemusí vůbec působit.

S virem, který může rakovinu děložního čípku způsobit, se podle Tachezy setká 80 procent lidí, kteří začali s pohlavním životem. Většina z nich se s virem ale vypořádá, ohroženo je jen asi deset až 20 procent.

Reklama

Související články

Papillomavirem se nakazí téměř každá žena

Mladé ženy se často nakazí lidským papillomavirem (HPV) krátce poté, co začnou sexuálně žít. Podle odborníků ale infekce u většiny případů rychle zmizí....

Výběr článků

Načítám