Hlavní obsah

Potřebný vitamín, který mnohým ženám chybí

Novinky, bok

Lidé všeobecně vědí, že existují výživné látky, které jsou pro lidské tělo potřebné. Při jmenování mnozí vzpomenou například vitamín C nebo železo. Jen málokdo už ale jmenuje třeba vitamín E. Přitom i ten tělo potřebuje, nejvíce pak ženy v těhotenství. Při nedostatku mohou nastat vážné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Bohatým zdrojem vitamínu E jsou například mandle.

Článek

Nedávný výzkum, publikovaný v časopise Advances in Nutrition, poukázal na nepříjemný fakt, že téměř 96 procent žen nesplní příjem denní dávky 15 miligramů vitamínu E, který pro své zdraví potřebují.

Maret Traberová, vedoucí pracovnice podílející se na výzkumu a profesorka na Vysoké škole sociálních věd a zdraví na Oregon State University analyzovala výsledky zaměřené na zdroje vitamínu a zároveň důsledky jeho nedostatku.

„Mnozí lidé věří, že nedostatek vitamínu E u nich nehrozí. To ale bohužel není pravda,” uvedla v prohlášení. „Bohužel všude po světě je patrný velmi nízký příjem tohoto vitamínu. A jeho nedostatek se může projevovat různými projevy, které nejsou na první pohled zcela zřejmé. Například vliv na nervový systém a vývoj mozku nebo snížená odolnost vůči infekcím,” vysvětlila pro Women´s Health magazine.

Vitamín potřebný pro vývoj plodu i celkové zdraví 

Následky případného nedostatku tohoto vitamínu, který se nachází například v avokádu, slunečnicových semenech, olivovém oleji, špenátu či mandlích, mohou být ještě vážnější u těhotných žen.

„Je prokázáno, že potřeba nutričních látek je důležitá nejen při neurologickém vývoji plodu, ale také v prvních třech letech života dítěte. Potřebné vitamíny a minerály v těchto obdobích jsou důležité pro budoucí život a celkové zdraví v dospělosti. Jejich nedostatek a případné zakrnění jako důsledek během vývoje pak už nelze nijak zvrátit,” rozepsala Trauberová ve studii.

Dlouhodobě nízké hladiny vitamínu E jsou navíc spojeny se zvýšeným rizikem infekcí, anémie, s poruchami růstu a možnými problémy v těhotenství, a to jak u matky, tak u dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám