Hlavní obsah

Potraviny, které mírní potíže spojené s premenstruačním syndromem

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premenstruační syndrom (PMS) je strašákem řady žen. Potíže s ním spojené některé jen nepříjemně potrápí, zatímco jiné dokážou po dobu svého trvání naprosto vyřadit z běžného života. Přitom existuje možnost, jak řadu z nich zmírnit. Například úpravou jídelníčku v období před menstruací.

Foto: Profimedia.cz

Potíže spojené s premenstruačním syndromem, jako jsou podrážděnost, deprese, změny nálad a další, dokážou nejednu ženu zcela vyřadit z běžného života.

Článek

Premenstruační syndrom nebo také premenstruační stres či tenze je označení pro souhrn různých potíží, které se u žen objevují zhruba týden až dva před počátkem menstruačního cyklu.

Ukrývají v sobě řadu psychických, fyzických i sociálních potíží a podle různých statistik trápí až 80 % všech žen. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy, potíže se zažíváním, změny chuti k jídlu i změny nálad, úzkostné stavy, nespavost, zhoršená koncentrace. V celkovém výčtu je jich ale daleko víc, a při spojení více obtíží najednou představují velmi závažný problém omezující běžný život.

Server Women´s Health magazine přinesl přehled některých potravin, které díky obsahu důležitých živin dokážou alespoň některé z potíží zmírnit.

Brokolice, kapusta 

S nadýmáním, plynatostí či různými otoky coby příznaky PMS prý pomůže konzumace brokolice a kapusty, a to především díky vysokému obsahu vody. A to přestože mají tyto produkty vysoký obsah vlákniny.

Losos

Pokud vás přepadají návaly splínu a špatné nálady, dopřejte si extra dávku omega 3 mastných kyselin, například z lososa.

Banán

Téměř standard pro řadu žen představují před nástupem menstruace problémy se spánkem. Podle odborníků z John Hopkins University v Baltimoru jsou ženy v tomto čase navíc ještě náchylnější k bolesti a potíže se spánkem u nich mohou vést i k bolestivějším křečím spojeným s menstruací.

Proto je vhodné v daném období jíst více banánů, které obsahují melatonin, regulátor, jenž usnadňuje usínání a pomáhá obnovovat přirozené rytmy našeho organismu.

Maso

Pokud je žena vůči některým věcem lhostejná, až netečná, pomůže prý podle odborníků zvýšená konzumace libového hovězího, krůtího nebo kuřecího masa. Vitamíny a proteiny v mase obsažené dodají potřebnou energii.

Kapusta, špenát 

Jedním z velmi častých negativ PMS je také tzv. hormonální akné. Proti němu prý pomáhá vitamín A obsažený v listové zelenině, který také bojuje se suchou pokožkou.

Vejce 

Neovladatelné chutě na sladké přepadají mnohé ženy, a to nejen v souvislosti s PMS. V období před menstruací se u některých z nich ale ještě stupňují, což vede k nezdravému stravování nebo přejídání. Od toho by je měla ochránit řádně vyvážená strava, ve které by neměla chybět také vejce. Ta by měla být například součástí bohaté a zdravé snídaně, která zajistí nasycení organismu již od rána.

Reklama

Související témata:

Související články

Náladu žen ovlivňuje i ovulace

Zapomeňte na premenstruační syndrom (PMS). Vědci nově zjistili, že naši náladu mohou ovlivňovat i hormonální změny, které přicházejí zhruba čtrnáct dní po...

Jak menstruace ovlivňuje pleť

Od určitého věkového období se součástí života každé ženy stane menstruace. Tento více či méně pravidelný cyklus naznačuje, že se žena dostala do reprodukční...

Výběr článků

Načítám