Hlavní obsah

Poškozené vlasy se uzdraví za tři měsíce

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře se poměrně často stává, že zaregistrujeme zhoršenou kvalitu vlasů. Důvodů může být celá řada, s největší pravděpodobností ale půjde o nedostatek čerstvého vzduchu, nevyváženou stravu a stres. Svůj podíl může mít také úporná snaha rychle zhubnout. Nic proti kvalitní vlasové kosmetice, v takovém případě však příliš platná nebude.

Článek

Začněme u jídelníčku. Je zapotřebí, aby v něm byl dostatek vitamínů A, B, C i E, z minerálů hlavně selen, zinek a železo. Převedeno do potravin to znamená jíst hodně tmavé listové zeleniny, mrkev, česnek, cibuli, pšeničné klíčky, dýňová semínka, ořechy, vejce, játra, ryby a další dary moře včetně řas. Nesmíme zapomenout ani na mléčné a celozrnné výrobky či želatinu. Nabízejí se samozřejmě také potravinové doplňky, lepší je však přísun prospěšné stravy přirozenou cestou.

Základním stavebním kamenem vlasů jsou bílkoviny, jinak řečeno aminokyseliny rostlinného i živočišného původu. Dlužno připomenout, že vegetariáni nebo dokonce vegani jich ze své stravy nezískávají celé spektrum, mohou to však dohnat prvotřídními rostlinnými oleji a většími dávkami luštěnin.

Se změnou stravy k lepšímu obvykle dochází také k posílení duševní kondice, s níž se lépe odolává stresům, které dovedou neuvěřitelně zacvičit nejen s nervy, ale také s vlasy. Zázrak ovšem nelze očekávat do druhého dne, zpravidla bývá viditelný tak za tři měsíce. A to už je doba, za kterou lze celkem dobře změnit špatné návyky.

Ocet a kopřivy

Zároveň je užitečné o vlasy více pečovat i zvnějšku. Například vlasovou vodou, kterou připravíme tak, že hrst kopřiv zalijeme půllitrem vinného octa, necháme 15 minut louhovat, přecedíme a obden používáme k závěrečnému oplachu, popřípadě pouze vtíráme do vlasů suchých. Použít lze také čerstvé kopřivy. Jeden díl mladých lístků zalijeme třemi díly čistého lihu, necháme stát čtrnáct dní na chladném tmavém místě, potom přecedíme přes husté plátno, zředíme destilovanou vodou v poměru 1:10 a vtíráme denně do vlasové pokožky. Nejenže se po čase kštice zlepší, ale dají se na ústup i případné lupy.

Naši předkové proti padání a slábnutí vlasů používali, údajně s úspěchem, také masáž rozříznutou cibulí. Vysvětlení tkví zřejmě v tom, že vitamíny v ní obsažené posilují vlasové kořínky. Dobrý regenerační balzám připravíme tak, že jednu lžíci koupeného výrobku smícháme s troškou panthenolu, piva nebo kouskem droždí. V obou případech se musejí vlasy po 15 minutách, během kterých působí účinné látky, opravdu důkladně opláchnout, protože příjemnou vůní tato domácí kosmetika rozhodně nevyniká.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlasům dodají pevnost aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavebními kameny našeho těla a jsou stejně staré jako sám život. Na základě informace zakódované v DNA se kombinují do nejrůznějších...

Vlasy jsou ozdobou i trápením

Ztrátu vlasů vnímáme obvykle jako pohromu. Někdo se s ní sice vyrovná lépe, ale většinou představuje velké trápení a projeví se také na našem sebevědomí. Pokud...

Výběr článků

Načítám