Hlavní obsah

Vlasy jsou ozdobou i trápením

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztrátu vlasů vnímáme obvykle jako pohromu. Někdo se s ní sice vyrovná lépe, ale většinou představuje velké trápení a projeví se také na našem sebevědomí. Pokud nás postihne v mladším věku, může vést i k obtížnému navazování přátelství a partnerství.

Foto: Pavel Čempěl

Odlitek budoucí pamětní desky s reliéfem prezidenta T. G. Masaryka.

Článek

"Onemocnění má mnoho příčin. O zvýšeném padání vlasů mluvíme tehdy, když jich denně ztratíme více než stovku. Někdy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě bez vzniku ohraničených lysých ložisek. To je typické např. pro ženy po porodu, pro infekční choroby s vysokými teplotami, stresové situace, závažné operace a těžké úrazy, drastické diety a také jako následek těžkých chorob.

Viníkem však mohou být i některé léky. Vlasy začnou vypadávat asi za dva až čtyři měsíce poté, co nás takový problém postihl. Trochu nás ale může potěšit, že ztráta vlasů v těchto případech bývá většinou dočasná," uvádí MUDr. Michaela Havlíčková, vedoucí lékařka z Centra zdravé vlasy Dermatovenerologické kliniky FN KV z Prahy.

Na vině jsou mužské hormony

Někdy je nadměrná ztráta vlasů (alopecie) způsobena mužskými hormony (androgeny) a je podmíněna geneticky. Může začít kdykoliv po pubertě. Zpočátku ustupují vlasy z čela, pak z temene, po letech nakonec zbývá pouze podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. První projevy androgenetické alopecie zaznamenáme obvykle kolem třicítky, ale mohou se objevit mnohem dříve. Čím dříve se objeví první příznaky, tím bývá ztráta vlasů rychlejší. Protože je podmíněna geneticky a souvisí s produkcí pohlavních hormonů, lze jen zpomalit její průběh. Kromě prostředků a léků ovlivňujících průběh onemocnění je možné využít autotransplantace vlasů, eventuálně i psychoterapii.

Androgenetická alopecie však může postihnout také ženy, příčiny jsou stejné. Onemocnění ale probíhá jinak než u mužů. Nevzniká lysina, pouze řídnou vlasy nad čelem a na vrcholku hlavy. Její výskyt ale vůbec neznamená, že žena má zvýšenou hladinu androgenů. Drtivá většina žen má jejich hladinu v normě, roli hraje genetická predispozice. Poměrně častý je výskyt mírné formy po klimakteriu, kdy se snižuje a postupně vyhasíná produkce hormonů - estrogenů.

Ovlivní i psychiku

Ženy vnímají situaci skoro jako tragédii. Když je jejich ztráta dočasná, pak většinou stačí ujištění, že vlasy opět dorostou. Přípravky odstraňující příčinu a podporující dobrý stav pokožky mají i psychoterapeutický efekt. Nejhorší je konstatování, že situaci nelze ovlivnit, že jde o definitivní stav a že s tím nelze nic dělat. To se naštěstí týká jen velmi malé části postižených žen.

"U androgenetické alopecie, která postihuje mnohem více muže, bývá ztráta vlasů trvalá. Dochází k postupnému zmenšování vlasových folikulů, které jsou nakonec atrofické a nefunkční. Od určité velikosti folikulů je tento proces nevratný. Zatím neumíme vrátit vlasům původní hustotu. Umíme však pomoci. Léčíme lokálními i celkově podávanými prostředky, přípravky obsahujícími vitamíny a stopovými prvky, které zlepšují kvalitu vlasů," vysvětluje doktorka Havlíčková.

Holohlaví jsou in

Nejen ženy mají se ztrátou vlasů velké problémy, také pro většinu mužů je tato situace psychicky zatěžující. Jejich problém se dá vyřešit dvěma způsoby. Jeden je levný a módní - vyholení hlavy, druhý vyžaduje určitý čas a je poměrně drahý -autotransplantace.

Vlasy v zátylku mají totiž i muži, kteří mají jinak hlavu lysou. Zbytek vlasů se různými technikami přesazuje na potřebná místa. Je to však metoda poměrně finančně náročná, zpravidla je nutno si připravit desítky tisíc korun. Zároveň je nutné tento postup kombinovat s dalšími metodami, které přispívají ke zpomalení onemocnění.

S péčí o kštici začneme včas

Žádný přípravek neobnoví vlasový folikul. Jakmile si všimneme, že vlasy začínají řídnout, pak je nezbytné začít s prevencí. V lékárně dostaneme přípravky obsahující účinné látky, které umějí alopecii výrazně zpomalit.

  • Minoxidil je látka, která byla původně vyvinuta k léčbě vysokého krevního tlaku. Zpomalení vypadávání vlasů bylo pozorováno jako vedlejší efekt. Používá se k místní léčbě v roztocích. Je vhodný jak pro ženy, tak pro muže a je obsažen v přípravcích, např. Regaine, Neocapil.
  • Fluridil umí v kůži cíleně zablokovat účinky derivátů testosteronu a tím ovlivnit příčinu androgenní alopecie. Používá se místně. Přípravek se prodává pod názvem Eucapil.
  • Finasterid byl určen k léčbě onemocnění prostaty, ale funguje v nižších dávkách i preventivně proti vypadávání vlasů. Užívá se v tabletách. V lékárně je k dostání jen na lékařský předpis pod názvem Propecia a je vhodný jen pro muže.
  • Aminexil(c) tlumí i sezónní výkyvy v padání vlasů, zvyšuje jejich odolnost proti vnějším vlivům a poskytuje energii i nezbytné látky pro jejich obnovu a vzhled. Vyrábí se ve dvou variantách - pro ženy a pro mužů.
  • Pomáhají také vitamíny skupiny B, aminokyseliny methionin a cystein, stopové prvky jako selén nebo zinek, které podporují dobrý stav kůže a napomáhají zdravému růstu vlasů.

CO PROSPÍVÁ

  • Doporučuje se jíst vyváženou stravu s vyšším obsahem železa pro okysličení vlasových kořínků. Jinak nejsou v jídelníčku žádná omezení.
  • Časté mytí vlasů není na škodu. Naopak, předcházíme tím některým nemocem vlasové pokožky, jako jsou seboroidní dermatitida, která může podnítit zvýšení padání vlasů. Jinak se během mytí uvolňují vlasy, které by stejně vypadly.
  • Gely a laky nemají žádný vliv na jejich padání. Nedostanou se do pokožky hlavy, zůstávají pouze na vlasech, proto nemohou ovlivnit ani folikul, ani vlas.
  • Nošení čepice, kšiltovky nebo helmy vypadávání vlasů nepodporuje. Naopak kšiltovka nebo čepice chrání před slunečním zářením, a tím předchází jejich vypadávání.
  • Není třeba česat se často a energicky, působíme tím pouze na vlasové vlákno a ne na folikul. Pouze vlasy mokré jsou méně odolné, proto se češeme velmi opatrně.
  • Barvení ani trvalá neoslabují vlasy, samozřejmě pokud se provádějí odborně a používají se kvalitní prostředky.
  • Mastné vlasy se na vzniku alopecie nepodílejí. Oba problémy jsou často spojovány, protože je způsobují androgenní hormony.
  • Vlasy také více vypadávají v místě opakovaného tlaku či tahu. Nevhodné jsou proto některé účesy, např. copy, dredy. Pokud je nosíme delší dobu, mohou vlasové cibulky zaniknout a změny jsou nevratné.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein jako prevence proti pleši

Přípravky s kofeinem mohou pomoci mužům, kteří začali plešatět. Vyplývá to z čerstvě provedené německé studie, kterou zveřejnil zpravodajský server Ananova.

Na lupy není jednoduché řešení

Lupy ve vlasech má mnohdy na svědomí onemocnění, které je třeba léčit. Pokud je příčinou našich potíží nevhodná péče o vlasy a nadměrné olupování pokožky...

Vlasům dodají pevnost aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavebními kameny našeho těla a jsou stejně staré jako sám život. Na základě informace zakódované v DNA se kombinují do nejrůznějších...

Výběr článků

Načítám