Hlavní obsah

Pomeranče už nechce nikdo jíst, kdo by se s nimi loupal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třetí rok po sobě konzumace pomerančů klesá. Snížila se o dvě procenta na zhruba 598 miliónů ve srovnání s předchozím rokem. Důvod je překvapivý - jak ukázala studie agentury Taylor Nelson Sofres - loupání pomerančů zabírá příliš času. Mandarinka je jednodušší.

Foto: Profimedia.cz

Pomeranče jsou v nemilosti - dostat se ke sladkému vnitřku je příliš náročné.

Článek

Podle studie, kterou agentura provedla v Británii, jsou Britové příliš zaneprázdnění a uspěchaní, než aby si během přestávky na oběd smlsli na pomerančích. V Británii je sice toto ovoce stále ještě populární mezi lidmi nad 45 let, dbajícími o své zdraví a snažícími se dodržet pravidlo pěti dávek ovoce nebo zeleniny denně, ale mladí začínají dávat přednost menším a snadněji "zvládnutelným" mandarinkám.

Mandarinky mají proti pomerančům údajně mnoho výhod - lépe se vejdou do svačinové krabice, loupání je rychlejší a méně náročné na sílu a při jídle nehrozí, že upatláte sebe, svůj pracovní stůl a počítačovou klávesnici.

Další nevýhodou jsou ulepené ruce a typický pomerančový odér. V dnešní společnosti, tolik citlivé na všemožné pachy, pak jistě nikomu nebude příjemná otázka - Tady měl někdo pomeranč?

Další nevýhodou jsou ulepené ruce a typický pomerančový odér. V dnešní společnosti, tolik citlivé na všemožné pachy, pak jistě nikomu nebude příjemná otázka - Tady měl někdo pomeranč?

Podle časopisu The Times se dokonce ukázalo, že 7 procent dětí ve věku 9 - 13 let neumí vůbec oloupat pomeranč. Jejich rodiče mají příliš práce, než aby je loupali sami, natož aby to naučili své děti.

Anketa

Pomeranče versus mandarinky, čemu dáte přednost?
Pomeranče
42,7 %
Mandarinky
57,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahody se dříve považovaly za ovoce lásky

Kvůli výtečné chuti a opojné vůni lidé nazývali jahody královským ovocem. Středověk je ale považoval hlavně za ovoce lásky. Věřilo se totiž, že sladké plody...

Výběr článků

Načítám