Hlavní obsah

Podle čeho lze poznat, že máte nedostatek železa

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo ke správnému fungování potřebuje mnoho minerálních látek a prvků. Některé si tvoří samo, řadu dalších mu musíme dodávat formou doplňků stravy nebo vhodnými potravinami. Potřebné v těle je i železo, kterého ale ne všichni mají tolik, kolik potřebují. Jeho nedostatek může končit vážnými zdravotními komplikacemi.

Foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete dodávat tělu chybějící železo formou tablet, najdete ho i v řadě potravin, například ve špenátu. I když ne v takovém množství, jak se dříve tvrdilo.

Článek

Jak vyplynulo z různých zjištění, nedostatek železa například v Americe patří mezi nejvážnější nutriční deficit, který ve valné většině postihuje ženy. Železo je v největší míře obsaženo v hemoglobinu, proteinu, který pomáhá při transportu kyslíku po těle.

Jeho nedostatek nemusí jedinec poznat hned, dlouhodobý deficit může ale postupně vést až k anémii (chudokrevnosti). Důsledkem toho pak dochází k nedostatečnému okysličování tkání a druhotným zdravotním obtížím.

Podle čeho lze poznat, že nám železo opravdu schází? Server Health přinesl přehled několika zásadních ukazatelů, které nám mohou s odhalením tohoto zdravotního problému pomoci.

Celkové vyčerpání 

Nejčastější projev nedostatku železa bývá s touto diagnózou paradoxně nejobtížněji spojován. Celková únava totiž může být u žen způsobována z mnoha důvodů, o to více v období prvních let rodičovství nebo při kariérních postupech. Únava se tak pro mnohé z nich stává doslova „nedílnou” součástí života. A nedostatek železa padne na mysl jen málokteré.

„Ženy jsou tak nějak zvyklé nebo dokonce nastavené prát se s neustálou únavou, ať už kvůli dětem, nebo práci,” dodává Nancy Berlinerová, zástupkyně šéfredaktora časopisu Blood, který je hlavním tištěným periodikem Americké hematologické společnosti.

Pokud se únava dostane nad „obvyklou” mez a dostaví se nadměrné vyčerpání, podrážděnost či problémy se zaostřováním, může jít o typické projevy spojené s nedostatkem železa.

Bolestivá a silná menstruace 

Dalším významným zdravotním problémem spojeným s nedostatkem železa je u žen i velmi silná menstruace. „Při nedostatku železa dochází k velmi silnému krvácení, a takovou ztrátu krve tělo málokdy zcela obnoví. Za měsíc dojde ke stejnému úbytku znovu, což může být nebezpečné,” vysvětlila gynekoložka Jacques Moritzová z gynekologického oddělení v Mount Sinai St. Luke’s Roosevelt v New Yorku.

Dle laické rady – pokud je krvácení silné natolik, že je třeba měnit tampón (případně vložku) každé dvě hodiny, je vhodné informovat gynekologa.

Bledá pokožka 

Spojitost mezi pobledlou pokožkou a nějakou nemocí není náhodná. Hemoglobin v těle totiž dodává krvi jasnější červenou barvu, díky čemuž je i pokožka více růžová. Se sníženou hladinou železa pak pokožka automaticky bledne.

Nepřirozeně bledou pokožku prý není tak těžké odhalit. Pominete-li celkový vzhled vnější kůže, lze to poznat i podle jiných míst. Pokud je vnitřní strana vašich rtů, dásní nebo spodního víčka výrazně bledší, než je obvyklé, může to být vinou právě nedostatku železa.

Problémy s dýcháním 

Nedostatek železa se může projevit i prostřednictvím dýchacích potíží. V okamžiku, kdy se i při obyčejných úkonech, které jste dříve zvládali bez problému, nadměrně zadýcháváte a máte pocit, že se nemůžete dostatečně nadechnout, je vhodné co nejdříve vyhledat lékaře a nechat si otestovat hladinu železa v krvi.

Bušení srdce 

Podobné je to i se srdečními projevy. U nadměrně namáhaného srdce může v důsledku nedostatku železa dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu, srdečním šelestům, v horším případě i k jeho selhání. Pokud má tedy člověk srdeční problémy, o kterých ví, je vhodné zároveň pečlivě sledovat i hladinu železa, aby nedocházelo k dalším problémům se srdcem.

Syndrom neklidných nohou 

Jste neustále nervózní a poklepáváte si nohama? Až u 15 % lidí trpících syndromem neklidných nohou může být na vině nedostatek železa, uvádí organizace John Hopkins Medicine. Čím větší deficit železa, o to horší jsou prý i příznaky.

Bolesti hlavy 

S nedostatkem železa nebude mít tělo dostatek kyslíku pro všechny části, a tak ho bude dodávat přednostně do těch důležitých, jako je mozek. A to i v případě, že to nebude zrovna potřeba. V důsledku toho může docházet k rozpínání tepen v mozku a následným bolestem hlavy.

Vypadávání vlasů 

Nedostatek železa může stát i za nadměrným vypadáváním vlasů. „Tělo se při nedostatku železa přepne do jakéhosi přeživšího modu. Místo aby doplňováním kyslíku udržovalo vlasy neporušené a v kondici, omezí přísun do vlasových kanálků, čímž dojde k jejich vypadávání,” vysvětluje Moritzová.

Železo v těhotenství 

Vzhledem k tomu, že málokterá žena má v těle po delší dobu dostatečnou hodnotu  železa, je zřejmé, že v období těhotenství, kdy je železo důležité i pro vývoj dítěte, dojde k jeho dalšímu snižování.

Pokud je žena těhotná s dvojčaty čí více dětmi, otěhotní znovu po krátké době, nebo trpí častým zvracením, je více než potřebné dodávat tělu železo i v jiné formě.

Z čeho železo tělu dodávat? 

Podle odborníků navíc neexistuje jednotná dávka železa, kterou by měly ženy tělu dodat. V rozmezí 19–50 let jim stačí 18 mg denně, v období těhotenství by ale měla činit až 27 mg. V období kojení by naopak měl být přísun železa jen 9 mg denně.

Ženy po padesátce, které už nemenstruují, mohou snížit příjem na 8 mg za den. Toho prý není těžké dosáhnout – postačí k tomu porce čočky, špenátu, konzumace hovězího či kuřecího masa, ořechů nebo cizrny. To vše dodá alespoň nějakou část potřebného denního množství.

U železa ale rozhodně neplatí přirovnání „Čím více, tím lépe”. Při přehlcení organismu totiž může dojít k poškození vnitřních orgánů, existuje zvýšené riziko vzniku cukrovky, infarktu nebo některých druhů rakoviny, a to především u starších lidí, jak uvedla nutriční specialistka Rania Bataynehová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám