Hlavní obsah

Plísně na nohou dokáží pěkně potrápit

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás plísně na nohou, které se neustále vracejí? Často k tomu dochází proto, že opakujete zbytečné chyby.

Foto: Profimedia.cz

Plísní se lze snadno infikovat i doma, pokud chodíme bosi. Stačí, aby partner prodělal kožní plísňovou chorobu, tedy mykózu.

Článek

Lidé se domnívají, že plísně mohou dostat jen v bazénech, saunách nebo veřejných sprchách. Zkrátka v prostorách, kde bývá vlhko, relativní teplo, případně i tma. To je prostředí, které nejrůznějším plísním ideálně vyhovuje. Snadno se však můžeme infikovat i doma, pokud chodíme bosi. Stačí, aby někdo v rodině prodělal kožní plísňovou chorobu, tedy mykózu.

Ostatní členové se pak lehce nakazí prostřednictvím drobných kousků kůže, které se odlouply z postižených nohou a obsahují zárodky plísní. Obrana je jednoduchá. Chodit v domácí obuvi a vytírat ji pravidelně hadrem namočeným v octové vodě. Stejně jako boty. Nebo na ně použít sprej s antimykotickým roztokem.

Dobrou prevencí je, když po návratu z bazénu nebo dalších zmíněných zařízení dáme na pár minut nohy do umyvadla s vlažnou vodou a s octem. Nebo opět použijeme zmíněný sprej. Oba působí preventivně.

Časté omyly

„Řada lidí dělá tu chybu, že si sprejem, který si koupí v lékárně, ošetří jen postižené nohy,“ říká MUDr. Míla Chlebníčková, která se zabývá zdravotní pedikúrou. „Zapomínají si vystříkat také boty a vyprat ponožky při 60 °C, odděleně od ostatního prádla s tím, že do posledního máchání přidají opět trochu octa.“

Pokud v botách nosí tvarovatelné zdravotní vložky z umělé hmoty, musí je pravidelně prát v pračce. Tím samým způsobem jako ponožky.

„Jestliže dělají v kanceláři, měli by se v práci přezout, aby se jim noha nepařila v botě celý den,“ říká doktorka Chlebníčková. „V létě je dobré nosit vzdušné sandály.“Chodit celý den v uzavřené sportovní obuvi, ve které se noha hodně potí, znamená být žhavým kandidátem na plesnivé nohy.

Pozor na pudr

Někdo si nohy preventivně zasypává pudrem, právě kvůli pocení. Nevhodný pudr ale nohu snadno přesuší. „A suchá kůže může být náchylnější k nákazám včetně mykóz,“ zdůrazňuje doktorka Chlebníčková.

Diabetikům i starším lidem se kůže v okolí chodidel neprokrvuje ideálně a bývá tedy hůř vyživovaná. Proto by ji měli večer ošetřit hydratačním nebo jiným krémem, který je určený k ošetření nohou. Tak se udrží vláčná a odolnější vůči nákazám.

Originální objev

Vedle chemických prostředků lze na kožní plísně použít také biologický preparát. Jde o originální český vynález: mikroskopickou parazitní houbu Pythium oligandrum. Přípravky s touto houbou lze běžně koupit v lékárně jako zdravotní kosmetiku (Biodeur, Bio Block, Antimycosin apod.).

Český vědec Dáša Veselý použil na plísně a kvasinky jejich přirozeného nepřítele: houbu, která se jimi živí. Když mykózu zlikviduje, zakuklí se, respektivě zaspóruje, a čeká na další přísun potravy. Pokud se neobjeví, spóru z kůže setřeme, aniž si toho všimneme. Bílý prášek s touto houbou můžeme buďto nasypat do umyvadla s vlažnou vodou a nohy v ní pak necháme zhruba půl hodiny. Nebo jím lehce vysypeme vnitřek boty. Přesně podle návodu.

Výzkumy, které dělal v laboratořích Krajské nemocnice v Pardubicích MUDr. Karel Mencl, CSc., potvrzují, že Pythium oligandrum dosahuje podobné účinnosti jako lokálně působící léky. Jeho výhodou navíc je, že nemá žádné vedlejší účinky a plísně nebo kvasinky si na něj nedokážou vytvořit rezistenci, jako se to někdy stává u chemických prostředků.

Tato houba nelikviduje se značnou úspěšností jen kožní mykózy, spoustě lidí pomohla odstranit také nepříjemné potíže se zapáchajícíma nohama.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale...

Efektivně proti plísním na kůži

Plísně na kůži a zejména na nohou trápí zhruba polovinu všech mužů i žen. Obvykle proto, že se dopouštějí mnoha chyb, aniž to tuší. Čítankovým příkladem může...

Výběr článků

Načítám