Hlavní obsah

Nepříjemná památka na dovolenou - kuří oka a plísně nohou

Novinky, das

Z dovolené si můžete přivést nejen spoustu zážitků, ale také nepříjemností. V lehčím případě z nekvalitní a nepohodlné obuvi kuří oka. V horším případě infekční virové onemocnění v podobě bradavic a plísní.

Článek

Kuří oka neboli mozoly nejsou infekční, tudíž se jimi nemůžete nakazit. Vznikají nejčastěji otlakem a to vlivem těsných nebo nekvalitních bot a dokáží pěkně zkomplikovat chůzi. V podstatě chrání měkkou kůži, a tak je dobré hlavně odstranit příčinu potíží.

Mezi nejrozšířenější viry patří tzv. papilloma viry, které způsobují vznik bradavic. Tři až pět milimetrů velké výrůstky s většinou nepravidelným, drsným povrchem vznikají buď jednotlivě, nebo ve skupinách. Charakteristické je uspořádání více malých dceřinných bradaviček kolem jedné větší, mateřské. Nebolí, ale jsou-li na chodidlech, mohou při chůzi tlačit a také začít krvácet, jestliže se mechanickým drážděním natrhnou.

Jelikož bradavice mohou být snadno zaměněny za vředy kožní rakoviny, a proto by měly být u lidí starších třiceti let pro jistotu vyšetřeny kožním lékařem.

Teplé počasí přeje plísním na nohou

V létě chodíte nejen častěji do bazénů, ale také se vám více potí nohy a tak vzniká téměř ideální prostředí pro kvasinky a plísně. Plísně se obvykle projeví zarudnutím pokožky, svěděním a posléze odlupováním. Často postihuje kůži mezi prsty, nejčastěji mezi čtvrtým a pátým prstem.

Plísně často napadají také nehty na nohou. Ty se pak snadno deformují a zarůstají. Léčení nehtů postižených plísněmi ale vyžaduje lékaře, který doporučí léčbu trvající několik týdnů, případně měsíců. U lehčích případů předepisuje lékař lokální prostředky, které lze kombinovat se správným stříháním a broušením nehtů.

Vážnější případy s rozsáhlým napadením nehtů musí užívat pilulky. Účinné látky z kapsle nebo z tablety se dostávají krví do nehtu a do jeho lůžka. Ničí tam kvasinky a plísně, které potíže s nehty způsobily.

A jak se těchto problémů co nejsnáze zbavit?

Na kuří oka jsou nejlepší speciální náplasti nebo kolodie, což jsou roztoky obsahující kyselinu mléčnou a salicylovou. Tyto přípravky kůži změkčí, díky čemuž se dá kuří oko lehce vyloupnout.

S virovými bradavicemi si poradíme podobně. Zde navíc platí, že s léčbou není dobré otálet. Kromě vyříznutí, zmrazení, leptání či hypnózy se lze bradavic zbavit i za pomocí čistě přírodních látek. Vyzkoušejte šťávu z vlaštovičníku, ocet se solí, plátky česneku či šťávu ze syrových brambor. Ovšem i zde buďte velmi opatrní a vždy potírejte jen místo s bradavicí, abyste si nepřivodili mokvající se rány. Určitě je dobré vše konzultovat s kožním lékařem.

K léčbě jsou vhodné přípravky z lékárny obsahující klotrimazol či terbinafin a nebo velmi účinný Pythium oligandrum. Nezaberou-li tyto přípravky, je vhodné zajít k lékaři.

Zásady, díky kterým předejtede plísním a dalším infekcím:

- Nechoďte bosi, zvláště na veřejných místech jako jsou sprchy, záchody apod.

- Po návratu z bazénu si dejte nohy na 10 minut do vody s rozpuštěným hypermanganem a nebo do octové vody. Hypermangan i ocet ničí kvasinky a plísně.

- Jednou za čas si vydezinfikujte nohy i obuv.

- Během léčby infekcí, nechoďte na plovárny, do saun i solárií.

- Nepůjčujte si obuv na sport a raději si noste svoje.

- Doma si vyčleňte svůj vlastní ručník na nohy a je-li to možné, pak i svou podložku pod nohy.

Plíseň se také může dostat pod nehty prstů u nohou. Pokud tedy nehty zežloutnou až zezelenaj a nebo dojde k odloučení nehtu od lůžka či k zesílení nehtu, pak je zapotřebí zajít k lékaři a začít s léčbou co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Předejděte zarůstání nehtů

Sklon k zarůstání nehtů má dost lidí. V létě, kdy se nohy snáz zapaří, hrozí vyšší riziko komplikací. Postižení často skončí se zaníceným prstem...

Zbavte se bradavic na intimních místech

Revoluci v léčbě bradavic na pohlavních orgánech představuje nový krém s účinnou látkou imiquimodem. Proti dosavadním postupům je léčba krémem v naprosté...

Kožní mykózy se často nepříjemně vracejí

Na člověka, který si na návštěvu přinese vlastní pantofle, se asi budeme dívat jako na hodně velkého samorosta. Ale pro lidi, kterým se opakovaně vracejí kožní...

Výběr článků

Načítám