Hlavní obsah

Péče o nemocné mnohdy oslabí celou rodinu

Právo, Václav Pergl

Onemocnění malých dětí nebo jiného člena rodiny je často noční můrou. Zvláště na podzim a v zimě jsou školky plné dětí s rýmou nebo kašlem, které tam sice nemají co dělat, ale rodiče si nemohou dovolit zůstat s nimi doma. Jenže takové dítě může nakazit další.

Foto: Profimedia.cz

Vyrovnat se s finanční ztrátou v důsledku delšího ošetřování nemusí být vůbec snadné.

Článek

Podle průzkumu, který si v září letošního roku nechala u agentury Ipsos zpracovat pojišťovna Kooperativa, má ve svém okolí 24 % lidí člověka, který se setkal s nenadálou situací a je odkázán na ošetřování jinou osobou nebo sám musí druhou osobu ošetřovat.

„Zároveň nám průzkum ukázal, že 40 % respondentů o možnosti sjednání připojištění ošetřování v životním pojištění ví, ale navzdory statistikám ho má sjednáno málokdo z nich,“ upozorňuje Petr Procházka z Kooperativy.

Přispívá i stát

Na ošetřování člena rodiny přispívá i stát. Maximální délka pomoci je 90 dnů v případě dlouhodobého ošetřování. U dětí je to 9 dnů, případně 16 dnů u samoživitele. To však často nestačí a pokud musí některý člen rodiny zůstat doma a pečovat o dalšího člena rodiny, znamená to mnohdy velký výpadek financí.

Ostatně to zažila i rodina paní Evy. Evě je 32 let a s manželem, který podniká, má 4letou holčičku. Pracuje jako manažerka a o víkendu ráda jezdí na kolečkových bruslích. Jednou se jí stalo, že když se příjemně unavená na bruslích vracela k autu, podklouzla jí noha a ona přímo u auta padla na záda.

Za stonání dětí mohou i emoce

Děti

V pudu sebezáchovy si pod zadek strčila ruce a hned po dopadu věděla, že to nebyl dobrý nápad. Uslyšela vícenásobné křupnutí a bolest jí projela celým tělem.

Naštěstí opodál jedna paní venčila psa a zavolala jí záchranku.

V nemocnici stanovili diagnózu: mnohonásobná fraktura obou rukou, vymknuté prsty a naražená kostrč. S oběma rukama v sádře ji manžel z nemocnice odvezl domů. Paní Eva zůstala tři měsíce ve stavu, kdy se nedokázala starat nejen o svoji dceru, ale ani sama o sebe.

Potřebovala 24hodinovou péči. Přišla nejen o svůj příjem, ale i o manželův, který se o ni staral. I přes maximální snahu a poctivou rehabilitaci zůstává Evě trvale omezená hybnost lokte a zápěstí na pravé ruce.

Naštěstí paní Eva měla uzavřené pojištění Flexi, a to také pomohlo celé rodině. Pojišťovna uhradila celkem 1 854 000 korun. Z toho za trvalé následky 1 750 000 korun. Další peníze byly za pracovní neschopnost a ošetřování dospělého.

Pomoc v nouzi

Člověk nikdy neví, kdy se zraní nebo kdy bude muset ošetřovat malé dítě, a zůstat tak z práce doma. Je dobré na to myslet a připravit se na to.

Vyrovnat se s finanční ztrátou v důsledku delšího ošetřování totiž nemusí být vůbec snadné. Dobře sjednané pojištění tak může být v těchto případech skutečně pomocnou rukou v nouzi.

Reklama

Související témata:

Související články

Vitiligo – nemoc, která nahlodá sebevědomí

Bílé skvrny po celém těle nebo ložiska výrazně světlejších vlasů, vousů, řas či obočí. To je kožní onemocnění, takzvaná depigmentace neboli vitiligo. Je sice...

Proč schizofrenie budí strach

O málokteré nemoci mají lidé tak zkreslené představy jako o schizofrenii. Rozhodně při ní nedochází k rozdvojení osobnosti, jak se traduje. Má jiné typické...

Výběr článků

Načítám