Hlavní obsah

Paraziti léčí střevní záněty

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IOWA

Joel Weinstock z univerzity v americké Iowě vyvinul nový nápoj, který obsahuje tisícovky bičíkovců, kteří obvykle napadají zažívací trakt prasat. Jak však vědec zjistil, pomáhají také proti zánětům střev u lidí.

Foto: Hudební festival Antonína Dvořáka

Slavnostní zahájení Hudebního festivalu Antonína Dvořáka v Příbrami ozdobil svým vystoupení operní pěvec Adam Plachetka.

Článek

O účinnosti nápoje se již přesvědčilo dvě stě pacientů, kteří trpěli Crohnovou nemocí (zápal tenkého střeva) či chorobou Colitis ulcerosa, což je zánět tlustého střeva a konečníku. Obě onemocnění jsou provázena průjmy, bolestmi břicha a krvácením.

Bičíkovci hynou přirozenou cestou

Poté, co pacienti s colitidou nápoj označovaný TSO vypili, u poloviny z nich se zdravotní stav výrazně zlepšil. U 70 procent osob s Crohnovou nemocí pak vymizely průvodní příznaky.

Joel Weinstock před pěti lety zjistil, že v západních zemích prudce stoupl počet pacientů se zánětlivým střevním onemocněním a zároveň klesl počet napadení organismu užitečnými parazity. V krajinách, kde jsou hygienické normy mírnější, se totiž obě zmíněné choroby vyskytují podstatně řidčeji. Nepřítomnost specifického druhu střevní fauny vede podle jeho názoru k jakémusi zlenivění imunitního systému.

Lék se podává dvakrát měsíčně. Prasečí bičíkovci se v těle pacienta neusazují trvale, žijí jen omezenou dobu, posléze hynou přirozeným způsobem. Přípravek bude možno brzy předepsat také v Evropě, zatím se čeká na jeho oficiální schválení.

Reklama

Související témata:

Související články

Když trávení správně nefunguje

Všude kolem nás žijí mikroorganismy, mezi které patří např. mikrobi či bakterie. Žijí nejen v nejbližším okolí, ale i přímo v našem těle, v trávicích orgánech....

Výběr článků

Načítám