Hlavní obsah

Když trávení správně nefunguje

Novinky, Jana Herodková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude kolem nás žijí mikroorganismy, mezi které patří např. mikrobi či bakterie. Žijí nejen v nejbližším okolí, ale i přímo v našem těle, v trávicích orgánech. Jsou prospěšné a organismus je potřebuje.

Foto: Lukáš Fronl

Noc na Karlštejně open air

Článek

Proto je zcela zbytečná a v podstatě nevhodná snaha některých lidí, kteří by chtěli žít skoro ve sterilním prostředí. Jejich snažení se paradoxně může projevit snížením imunity.

Zdraví totiž pozitivně ovlivňují živé mikroorganismy - probiotika. Jsou to hlavně bakterie mléčného kvašení a bakterie spolupracující s lidským tělem (saprofycké). Účinně zabraňují v růstu těch druhů, které tělu škodí. Výrazně také zvyšují pohyblivost střev a tím usnadňují průběh trávení, odstraňují zácpu a nadýmání.

Osvědčily se v rizikových zemích

Když máme zdravotní potíže, nemusíme být rovnou nemocní. Trávení se může narušit třeba při cestování. Sníme něco, co nám právě nesedlo, porušíme předepsanou dietu či hygienické zásady a následky na sebe nenechají dlouho čekat. Obvykle dostaneme průjem.

Proto se probiotika doporučuje užívat při cestách do míst se zvýšeným rizikem znečištění zdrojů pitné vody, které způsobují nepříjemné průjmy. Týká se to např. zemí severní Afriky a Středního východu.

Potíže ale mohou nastat také tehdy, když onemocníme a musíme užívat antibiotika. Probiotika posilují zdraví a oživují střevní mikroflóru i při léčbě antibiotiky a po jejím ukončení. Během léčení je ale nutné dodržet tříhodinový interval mezi užitím antibiotik a probiotik. Jsou též vhodná pro diabetiky.

Cukrovka je totiž nezřídka provázena komplikacemi, při kterých zažívací trakt nepracuje tak, jak má. Přidají-li se do každodenní stravy diabetika, trávení se podstatně zlepší!

Pozor na léky

"Příčinou zdravotních problémů může být také užívání léků. Jsou to samozřejmě antibiotika, ale také antacida - léky neutralizující žaludeční kyselinu, kortikoidy, které se podávají u řady zánětlivých chorob, třeba u revmatických, kožních, plicních a ledvinových. Značné potíže mohou způsobit cytostatika a podstoupení radioterapie.

Probiotika se podílejí

na obnovení fyziologické rovnováhy organismu 

zabezpečují správný průběh trávení

odstraňují zácpu a nadýmání 

redukují hnilobné bakterie 

zabraňují růstu nežádoucích bakterií

posilují imunitu 

zlepšují vstřebávání vápníku 

produkují butyráty (potrava pro buňky tlustého střeva) 

produkují vitamíny řady B (niacin, kyselinu listovou a vitamín K) 

regulují a v podstatě snižují hladinu cholesterolu (bakterie ho přeměňují na koprostarol, který se pak vyloučí stolicí) 

na protirakovinném efektu - působí hojivě na sliznici tlustého střeva a redukují počet bakterií, které se podílejí na vzniku předrakovinného stavu. Kultury bakterií mléčného kvašení jsou samozřejmě v jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích. I když tyto výrobky konzumujeme pravidelně, není nikdy jisté, zda jich dodáváme do organismu dostatečné množství.

Ke zhoršení trávení mohou také vést infekční onemocnění trávicího traktu, například nespecifické střevní záněty, kvasinková infekce nebo infekce močových cest. Onemocnění trávicích orgánů podporuje také nedostatek pohybu, obezita a přejídání," uvádí doc. MUDr. Pavel Kohout z metabolické jednotky intenzívní péče 2. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám