Hlavní obsah

Pacienti s lymfomy čekají na odpovídající léčbu

Právo, ZJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

V mnoha zemích je již jejich terapie běžně dostupná. U nás se jí dostalo zatím prvnímu pacientovi. Tentokrát to bylo v rámci režimu mimořádného dovozu. V Evropě se používá od konce ledna tohoto roku. Jde o zcela nový postup léčby nádorů mízní tkáně (tzv. non-hodgkinských lymfomů).

Foto: archiv autora

Waldemar Matuška a Helena Vondráčková na Bratislavské lyře 1968, píseň To se nikdo nedoví získala stříbrnou lyru.

Článek

Tyto lymfomy jsou co do četnosti šestou nejčastější zhoubnou chorobou v Evropě po karcinomu plic, prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku.

Princip léčby spočívá v tom, že na nádorové buňky se navážou protilátky, které jsou vyrobeny tak, aby se vázaly jen na nádorové buňky nesoucí na povrchu určitý znak (antigen). Takovým látkám říkáme monoklonální protilátky. Jsou cílené proti jednomu znaku - antigenu.

Na tyto speciální protilátky je navázána další složka - zářič (yttrium), který nádorovou buňku, k níž je připoután protilátkou, zničí. Pouze tu, k níž jej protilátka přivázala a další v její bezprostřední blízkosti, protože "dostřel" yttria je několik málo milimetrů. Dochází tak k velmi účinné likvidaci nádorových buněk, aniž by byly poškozeny zdravé.  

Lepší snášenlivost

Tato léčba nemá vedlejší účinky, které obvykle vídáme u léků bránících množení buněk (cytostatik). Je proto pacienty lépe snášena. Další výhodou je možnost ambulantního podání v jedné kúře, protože není nutná hospitalizace. Lék se podává v krátké nitrožilní infúzi.

V současnosti se o zařazení léku do systému léčby non-hodgkinských lymfomů jedná. Čím dříve se stanoví podmínky i cena tohoto léčivého přípravku, tím dříve pomůže mnoha onkologickým pacientům. Zatím pacienti i jejich lékaři čekají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám