Hlavní obsah

Osm netradičních způsobů, jak se zbavit stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soustavně poklepáváte nohou nebo si okusujete nehty? Buď to přeháníte s kofeinem, nebo jste prostě pod tlakem. Stres není snadný protivník, ale dá se nad ním vyhrát. Zkuste třeba osm netradičních tipů, které doporučuje učitelka meditace a zenbudhistka Jan Chozen Baysová.

Foto: Profimedia.cz

Zbavte se napětí netradičním způsobem.

Článek

Jan, která žije v zen klášteře v USA, ve své knize Jak vycvičit divokého slona tvrdí, že uvědomování si momentů v přítomnosti je nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak se zbavit stresu. Čtenářům pak nabízí několik způsobů, které vnesou klid do každodenního života. Výběr nejzajímavějších z nich přinesl australský server Cleo.

Používejte nedominantní ruku

Ačkoliv to vypadá, že takové jednání stresu spíš ještě přidá, podle Jan tomu je přesně naopak. Tvrdí, že tím, že si najednou začnete čistit zuby, česat vlasy nebo zvedat lžičku levačkou místo pravačkou, odpoutáte svou mysl od starostí.

Zameťte stopy

Na jeden týden si vyberte místnost v domě (mnoho lidí si vybere kuchyň nebo koupelnu) a poté, co ji použijete, ukliďte vždy za sebou všechny stopy toho, že jste zde byli.

Eliminujte výplňková slova

Výplňová slova, jako prostě, jako, v podstatě, jo, atd. pronikají téměř do každé věty. Uvědomte si, jak a kdy je používáte a pokuste se jich zbavit. Soustřeďte se na to, co říkáte, na svou slovní zásobu a vaše schopnost komunikovat klidně a sebejistě se zvýší.

Sledujte své ruce

Zbavte se stresu tím, že se budete soustředit na své ruce, zatímco ony budou v plném zápřahu. Dívejte se na své prsty, jak jsou zvyklé psát. A pak, sledujte své ruce, když jsou v klidu. Když budete pozorovat své ruce tak, jako by patřily někomu jinému, stanete se vnímavějším a vědomějším člověkem.

Když jíte, jen jezte

Příště, až usednete k jídlu, zahoďte všechny potíže a rozptýlení a pevně se soustřeďte na to, co jíte a jak žvýkáte. Vnímejte barvy i složení a vychutnávejte si je. Při tomto způsobu konzumace je také méně pravděpodobné, že se přejíte.

Dělejte komplimenty

Rozdávání komplimentů nabije vaši dobrou karmu, ale hlavně tím, že uděláte kompliment někomu blízkému, se sami budete cítit lépe. Pokud někdo zalichotí vám, soustřeďte se na to, jak to na vás působí.

Zkontrolujte držení těla

Studie ukazují, že správné držení těla zlepšuje naši náladu. Soustřeďte se tedy na to, jak sedíte a stojíte a přestaňte být pohodlní. Zavřete oči a soustřeďte se na to, jak se vaše tělo cítí, když je rovné a uvolněné.

Telefon nezvedejte hned

Pokud zazvoní telefon, nevrhejte se na něj hned. Dejte si čas na několik hlubokých očistných nádechů, které vám pomohou uklidnit mysl či ujasnit si svůj názor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám