Hlavní obsah

Očkování je výrazem odpovědnosti

Novinky, zun

O očkování se již dlouho vedou vzrušené debaty. Jedním z jeho zastánců je MUDr. Ivan Novák, praktický lékař pro děti a dorost. Podle něj by bez našeho současného systému očkování a vysoké proočkovanosti populace v ČR ročně zemřelo asi 500 zdravých dětí a desítky tisíc by trpěly závažnými celoživotními zdravotními problémy.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vysoká proočkovanost populace poskytuje ochranu i jedincům, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohli.

Článek

Proti jakým nemocem se v ČR povinně očkuje a proč?

Očkování jsou vybrána tak, aby chránila populaci proti infekčním nemocem, jež mohou být smrtelné (tetanus), nebo vyvolávat vážná zdravotní postižení (dětská obrna). V České republice v současné době do povinného očkovacího kalendáře patří očkování tzv. hexavakcínou, která chrání děti proti šesti nemocem, tj. proti záškrtu, černému kašli, invazivním infekcím způsobeným Haemophillus influenzae b (bakterie, která způsobuje např. meningitidu, zánět příklopky hrtanové či zápal plic), dětské obrně, žloutence typu B a tetanu. Druhou povinnou očkovací látkou je MMR vakcína, která poskytuje ochranu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Kdo rozhoduje, proti jakým nemocem se u nás bude povinně očkovat?

Očkování povinná jsou dána zákonem a prováděcími vyhláškami. Povinná očkování stanovuje Ministerstvo zdravotnictví ČR na doporučení odborníků, u nás především Národní imunizační komise a odborné Vakcinologické společnosti.

Proč je nutné povinně očkovat již novorozence?

Povinné očkování novorozence je v současné době jen jediné a to je očkování proti zánětu jater - hepatitidě vyvolané virem B, narodí-li se novorozenec matce, jež je tohoto viru nositelkou. Jinak děti začínají s povinným očkováním v 9. týdnu (rodiče se však mohou rozhodnout ještě pro ochranu dítěte proti rotavirovým průjmům a zvracení, jedná se o dobrovolné očkování pro děti od 6. týdne věku).

Kojenci jsou velmi náchylní k infekčním chorobám a prodělání infekčních onemocnění v raném věku může způsobit těžké komplikace nebo trvalé následky. Proto je nutné začít děti očkovat včas.

Je očkování povinné i jinde ve světě?

Ano, například na Slovensku a v Maďarsku jsou očkovací kalendáře podobné tomu našemu. Jinak v různých zemích ve světě jsou zavedena povinná očkování proti různým chorobám. V některých zemích zavedli povinné očkování proti pneumokoku i proti HPV. V USA dokonce zavedli povinné očkování dětí proti chřipce a planým neštovicím.

Je hexavakcína pro děti bezpečná? Není to pro jejich organismus příliš velká zátěž?

Ano, je bezpečnější než kombinace jednotlivých samostatných vakcín a zatěžuje v prvním roce života jen 0,1 % imunitního systému dítěte. Účinnost a bezpečnost vakcíny se navíc před registrací vždy testuje ve třech fázích klinického hodnocení, které trvá řadu let a obvykle současně v mnoha zemích světa.

Dřív se děti očkovaly proti každé nemoci zvlášť, nebyl tento způsob lepší a šetrnější?

Nebyl, odmyslíme-li si skutečnost, že povinné očkování v prvních 2 letech života má nyní jen 7 vpichů místo 15 (!), pak nové vakcíny jsou účinnější, a přitom mají méně vedlejších účinků. Kromě toho počet antigenů, tedy částeček, které vyvolávají imunitní odpověď, se ve vakcínách stále snižuje.

Proč se tak dbá na vysokou proočkovanost v populaci? Nemůže si každý rozhodnout, jestli chce své dítě pomocí vakcinace chránit nebo ne?

Vysoká proočkovanost při povinném očkování chrání děti proti šíření smrtelných anebo na celý život hendikepujících nemocí. Povinnost dát dítě očkovat je výrazem odpovědnosti v péči o dítě vlastní, ale i projevem odpovědnosti za zdraví ostatní populace (nešíření chorob). Vysoká proočkovanost populace totiž poskytuje tzv. nepřímou ochranu jedincům, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohli. Tím, že se mezi imunními očkovanými lidmi nešíří nemoci, se nenakazí ani neočkovaní jedinci.

Proč se u nás malé děti povinně očkují proti žloutence typu B?

U malých dětí bývají následky této nemoci nejzávažnější. Zánět jater neboli hepatitida vyvolaná virem B vede u většiny nemocných k vazivové přestavbě jaterní tkáně a jejímu zániku. Navíc značná část nemocných s touto jaterní změnou - cirhózou jater - je ohrožena vývojem rakoviny jater. Děti, které se hepatitidou B nakazí v raném věku, se až v 90 % případů stanou chronickými nosiči nemoci a v pozdějším věku se u nich riziko rozvoje rakoviny jater zvyšuje. Proti hepatitidě B navíc doporučuje očkovat i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Dá se určit, kolik dětí každoročně povinné očkování uchrání před závažnými nemocemi a možnými trvalými následky?

Ano, bez našeho současného systému očkování a vysoké proočkovanosti populace v ČR by ročně zemřelo asi 500 zdravých dětí a desítky tisíc by utrpěly závažné celoživotní zdravotní problémy.

Reklama

Související články

Očkování velebené i proklínané

Statisíce až milióny mrtvých - takto děsivé byly odpradávna důsledky velkých epidemií infekčních chorob. A proti této metle lidstva nebylo léku až do 19....

Výběr článků

Načítám