Hlavní obsah

Obsedantně kompulzivní porucha si nevybírá

Novinky, bok

Onemocnění, která nám mohou komplikovat život, je celá řada. Některá mají fyzické projevy, jiné postihnou psychiku. Všechny nemoci a poruchy trápí jak obyčejné lidi, tak slavné osobnosti. Jednou takovou je například obsedantně kompulzivní porucha.

Foto: Profimedia.cz

Projevem OCD bývá i úzkostný strach ze špíny a bakterií. Takové obavy nutí lidi například neustále si mýt ruce, aby se bakterií zbavili.

Článek

Co to vlastně je obsedantně kompulzivní porucha neboli zkráceně OCD? Zjednodušeně se jedná o stav mysli, kdy člověka přepadají úzkostné stavy z toho, co neudělal nebo naopak udělal, případně si není jist, zda to udělal.

Názorně řečeno, mnohé lidi jistě někdy napadla myšlenka, zda zamkli dveře, vypnuli sporák, zavřeli okna atd. Zatímco ale většina je schopna se s takovými myšlenkami vypořádat, případně se jednou vrátit, aby vše zkontrolovala, lidé s OCD takové stavy nezvládají a klidně se i několikrát opakovaně vracejí, aby danou věc zkontrolovali znovu a znovu.

Takové stavy a myšlenky navíc u nemocných vzbuzují velké pocity strachu či úzkosti. Určitým uvolněním v takové situaci je pak pro pacienty vykonávání pravidelných činností (kompulzí), které jejich obavy do určité míry zmírňují.

Rozvoj ve vážnější poruchu 

S obsesemi (nepříjemnými myšlenkami, obavami) se za život setká až 80 % populace, u tří procent se pak stav vyvine do vážnější, většinou dlouhotrvající psychické poruchy.

Odborníci rozlišují několik typů OCD. Mezi nejvíce rozšířený patří strach ze špíny, infekcí či bakterií, kdy pacienti i mnohokrát za sebou urputně čistí určité věci ve snaze odstranit z nich veškeré nečistoty.

Dalším poměrně rozvinutým typem je kontrolování. Tedy již zmíněný strach, že jedinec opomenul udělat něco, co může ve výsledku ublížit jiným lidem (žehlička v zásuvce, zapnutý sporák, nezamčené dveře atd.).

Jako léčba u vážnějších forem poruchy je doporučena medikace ve spojení s psychoterapií. Mnozí lidé se za svůj stav ale stydí natolik, že většinu života se svou nemocí bojují sami.

Slavní s OCD 

Jak již bylo řečeno, nemoci si nevybírají. Trápí obyčejné lidi stejně jako ty slavné, chudé i bohaté.

Přehled některých známých osobností, které se potýkají s projevy OCD, přinesl server Rantlifestyle.

David Beckham 

Slavného fotbalistu Davida Beckhama není třeba nijak obsáhle představovat. O jeho fotbalovém umění a schopnostech vědí mnozí. Co se ale naopak už tolik neví, je, že David trpí jednou ze silnějších forem OCD. Patří do skupiny lidí, kteří až úzkostně dbají na čistotu a pořádek.

Pokud není nábytek urovnán podle jeho představ nebo například i jídlo či pití v lednici, nedá si pokoj, dokud vše neurovná do správného stavu.

Donald Trump 

OCD dlouhou dobu trápí i obchodního magnáta Donalda Trumpa. Ten žije ve strachu z bakterií, kvůli kterému velmi nerad komukoli podává ruku. Ze stejného důvodu také odmítá třeba sahat na tlačítka u výtahů.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump

Leonardo DiCaprio

I idolu mnoha ženských srdcí Leonardu DiCapriovi život „nadělil“ starosti s OCD. V jeho případě ho přepadá pro mnohé až nepředstavitelná úzkost z toho, že by měl na chodníku šlápnout na skvrnu po žvýkačce. Byť to zní opravdu podivně, je to fakt.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio

A aby toho nebylo málo, i Leo si pro jistotu několikrát zopakuje návrat domů, aby se ujistil, že je vše v pořádku a vypnuté.

Cameron Diazová

Blondýnka z Charlieho andílků také nemá i přes svou slávu život zrovna jednoduchý. I ona má nadměrný strach z bakterií, kvůli kterému odmítá sahat na kliky u dveří. Doma je kvůli tomu schopna je čistit i dlouhé desítky minut. Pokud to nejde jinak, otvírá prý dveře loktem.

Foto: Bontonfilm

Colin Firth a Cameron Diaz

Megan Foxová 

Obdobně je na tom i herečka Megan Foxová. Ta kvůli svému strachu z bakterií odmítá chodit na jakékoli veřejné umývárny či toalety (v kinech, restauracích atd.).

Foto: Profimedia.cz

Megan Foxová

Jessica Alba 

I další z populárních hereček – Jessiku Albu – trápí OCD. V jejím případě se jedná o strach z domácích spotřebičů, proto každý okamžitě vypíná ze sítě ve chvíli, kdy ho přestane používat. Také několikrát kontroluje, zda jsou zamčené dveře.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Alba

Katy Perry

Americkou zpěvačku a textařku Katy Perry děsí představa, že se jí v kabelce rozsype například pudr, stejně nepředstavitelné pro ni je, že by mohla někde na oblečení najít byť jediný zvířecí chlup.

Foto: Profimedia.cz

Katy Perry

Jennifer Love Hewittová

Představitelku hlavní role v seriálu Posel ztracených duší trápí i jen představa, že by někde v domě mohly zůstat otevřené dveře od jakékoli skříně. Proto každý večer bedlivě chodí po domě a vše kontroluje.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Love Hewittová

Charlize Theronová

I tuto velmi pohlednou herečku trápí problémy. Jak sama uvádí, je až nadměrně čistotná a vše musí mít pod kontrolou, samozřejmě přehledně urovnané.

Foto: Profimedia.cz

Charlize Theronová

Reklama

Související témata:

Související články

Celebrity, které neumějí stárnout

Vrásky k přibývajícím rokům patří, to si musí časem připustit každý. Stárnutí je neúprosné a nevybírá si, ale někteří lidé ho vnímají velmi tragicky. Především...

Účesy slavných, které vstoupily do historie

Ojedinělým znakem každého člověka je jeho styl, hlas, chování, ale i to, jaký účes nosí na hlavě. V průběhu života se mění spousta věcí, a s nimi jdou ruku...

Výběr článků

Načítám