Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí podle kardiologů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden je tradičně časem, kdy si mnoho z nás klade nové cíle a předsevzetí. Kardiologové však zdůrazňují, že kromě klasických záměrů spojených s hubnutím či zlepšením fyzické kondice je důležité myslet i na srdce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí nejen v Americe. A lidé bohužel nemají jasnou představu o zdraví svého srdce, dokud se nestane něco katastrofálního, jako je infarkt nebo mrtvice,“ řekl kardiolog William Cornwell z UCHealth University of Colorado Hospital pro Huffingtonpost.

Existují však životní návyky, které si můžete osvojit, abyste dostali pod kontrolu některé z faktorů, jako je vysoký cholesterol, cukrovka a vysoký krevní tlak, které vás riziku srdečního infarktu a mrtvice vystavují.

Cvičení hraje prim

„Pokud jde o kardiovaskulární zdraví, hraje cvičení zásadní roli. Kromě toho přináší řadu dalších výhod pro ostatní orgánové systémy a zlepšuje kvalitu vašeho života a celkovou schopnost dobře fungovat bez příznaků,“ uvedl Cornwell.

Je pravda, že v lednu, měsíci poznamenaném časnými západy slunce a nízkými teplotami, může být těžké naskočit do fitness režimu. Je však důležité najít motivaci a udržovat se v kondici.

„V zimních měsících zaznamenáváme nárůst kardiovaskulárních onemocnění, srdečních záchvatů a srdečního selhání, protože jsou lidé více uvnitř a méně aktivní,“ varovala Johanna Contreasová, členka National Hispanic Medical Association a kardioložka ze zdravotnického systému Mount Sinai v New Yorku.

Nejlepší denní čas na cvičení, když chcete hubnout

Zdraví

Vaše verze cvičení nemusí mít podobu venkovního běhu nebo procházky. Můžete se soustředit na chůzi po schodech během celého dne, vstát od počítače po dlouhých schůzkách nebo si stáhnout fitness aplikaci, která vám umožní cvičit z domova.

Co se týče množství pohybu týdně, směrnice Americké kardiologické asociace doporučují 150 až 300 minut cvičení mírné až střední intenzity (jako je rychlá chůze, tenis nebo zahradničení) nebo 75 až 150 minut intenzivního cvičení (běh, skákání přes švihadlo nebo plavání).

Důležité hodnoty

„Pokud opravdu chcete začít nový rok zdravě, je důležité znát svá čísla,“ zdůraznila Elizabeth Jacksonová, ředitelka programu výzkumu kardiovaskulárních výsledků a efektivity na Alabamské univerzitě v Birminghamu, s tím, že odborníci mají na mysli hodnoty jako krevní tlak, cholesterol a glykémie.

Vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak vás mohou vystavit zvýšenému riziku srdečního infarktu a mrtvice, což znamená, že je důležité je zvládat pomocí změn životního stylu, případně léků.

Jacksonová také doporučuje znát svoji hladinu glykémie. Podle Johns Hopkins Medicine je totiž dvakrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že cukrovka povede ke kardiovaskulárním onemocněním.

Zaměřte se na výživu

Přehodnocení stravovacích návyků může mít zásadní vliv na zdraví srdce. Je známo, že konzumace výživné stravy plné ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, libových bílkovin a fazolí je prospěšná pro vaše srdce a zdraví celkově.

Jacksonová radí, abyste si jídla plánovali ideálně týden dopředu. Díky tomu získáte větší přehled a zaměříte se na nakupování zdravých potravin.

Každý týden můžete také vyzkoušet nový recept na pokrm, který v sobě obsahuje důležité vitaminy pro zdraví srdce. Nebojte se ani vegetariánských jídel.

Johanna Contreasová také upozornila na příjem soli. Přílišná konzumace soli totiž zvyšuje krevní tlak. A jak bylo zmíněno výše, vysoký krevní tlak vás může ohrozit srdečním infarktem a mrtvicí.

Důležitost spánku

„Dnes už víme, že nedostatek spánku je velmi nezdravý a může způsobit nárůst kardiovaskulárních onemocnění. Vystavuje vás vyššímu riziku deprese a vysokého krevního tlaku,“ doplnila závěrem Contreasová a dodala, že jedním z jejích novoročních předsevzetí je pomoci svým kolegům lépe spát, zejména těm, kteří musí v nemocnici pracovat na noční směny.

Dospělým se doporučuje sedm až devět hodin spánku denně. „Možná to nebude možné každou noc, ale snažte se tomu alespoň přiblížit,“ uzavřela Contreasová.

Vyspěte se v roce 2024 lépe. Pět tipů, jak toho docílit

Zdraví

Posilte svou vnitřní baterii aneb Jak mít více energie

Zdraví

Přidán odkaz na Firmy.cz: Fitness centra, Osobní trenéři fitness

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám