Hlavní obsah

Nespavost trápí více ženy, na vině mohou být geny i špatný životní styl

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vychutnat si bezstarostný spánek si může v dnešní hektické době jen málokdo. Stále více povinností a narůstající stres jsou největšími viníky, proč stále více žen už ve věku dvaceti let trpí nespavostí. Čím dříve se tyto problémy objeví, tím větší hrozí riziko pozdějších komplikací, a to i když se dají mnohé příčiny léčit.

Foto: Profimedia.cz

Nespavost trápí častěji ženy, s jejími projevy se dá bojovat různými způsoby.

Článek

Nová studie na téma problémů se spánkem, kterou si zadala australská nadace Sleep Health Foundation, při devítiletém sledování více než 10 000 žen ve věku 22 až 27 let zjistila, že více než 45 % z nich již několik let trápí různorodé potíže se spánkem.

„Tato analýza odhaluje alarmující míru rizika pokračujících problémů se spánkem u žen, u kterých se první potíže objevují v poslední době již kolem věku dvaceti let,” uvedla autorka studie Dorothy Brucková, spánková psycholožka a členka Sleep Health Foundation.

U zhruba pětiny dochází postupem času ke zlepšení, u většiny se ale problémy opakují, a postupem času i zhoršují. „Zatím přesně nevíme, proč jsou ženy mnohem náchylnější k nespavosti a problémům se spánkem. Možná jde o fyziologický jev, nebo také o pouhý fakt, že ženy častěji navštěvují lékaře, když se u nich podobný problém vyskytne,” uvedla pro Herald profesorka Brucková.

Podle některých zjištění může roli sehrávat i genetika. „Z některých studií lze jasně vysledovat, že nespavost opravdu může být genovou záležitostí. Někdy i celé rodiny trpí spánkovými problémy,” dodala.

Úzkost a problémy se spánkem 

Velkým dílem se na problémech se spánkem podílí také životní styl. Pokud navíc jedinec trpí častěji úzkostmi a není schopen se v klidu vyrovnávat s různými nástrahami života, jako je například stres, je u něj riziko spánkových problémů o to větší.

„Ať už je důvod jakýkoli, je potřeba vědět, že problémy s kvalitou či délkou spánku by neměly být nikdy podceňovány,” uvedla Brucková. Následky neřešení problému totiž mohou být ve výsledku ještě horší. Vedle chronické nespavosti se mohou objevit problémy s pamětí, může se zhoršovat koncentrace při běžných úkonech či pracovní výkonnost.

Po fyzické stránce může u lidí trpících poruchami spánku docházet častěji k různým formám nachlazení, mohou se u nich rozvinout deprese, také jim hrozí větší riziko cukrovky.

Jak se poprat s nespavostí 

I když nespavost představuje poměrně závažný problém, dá se s ní v mnoha ohledech bojovat, jak uvádějí odborníci. „Návštěva lékaře a diskuze o problému je prvním a tím nejlepším krokem, jak začít něco dělat,” radí Brucková. Také popsala některé další body, které mohou s nespavostí pomoci, alespoň v její lehčí formě.

1. Dodržujte pravidelnou dobu uléhání do postele i vstávání.

2. Odpočívejte a relaxujte zhruba hodinu před spaním.

3. Nechoďte spát s plným, nebo naopak prázdným žaludkem.

4. Pokud nemůžete usnout do zhruba 20 minut, kdy ležíte v posteli, vstaňte, odejděte do jiné místnosti, dokud nepocítíte únavu, poté se vraťte.

5. Vyhněte se koukání do počítače, tabletu či telefonu těsně před spaním.

6. Nespěte během dne.

7. Pravidelně přes den cvičte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám