Hlavní obsah

Neprůchodnost nosu může vést až k infarktu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neprůchodnost nosu je zdánlivě banální onemocnění. Přesto může mít vážné důsledky. Podporuje totiž vznik alergie nebo astmatu, přispívá ke chvilkovým zástavám dechu při spaní a dokonce zvyšuje riziko infarktu. Právu to řekl primář ušního, nosního a krčního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce Jan Paska.

Foto: Marek Malůšek

Tvůrčí tým novinky Úča musí pryč! Premiéra proběhne 22. ledna v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti.

Článek

"Devadesát procent populace trpí větší či menší anatomickou deformitou nosní přepážky a deseti procentům z těchto lidí to způsobuje vážné problémy s dýcháním," řekl primář.

Dodal, že nos filtruje vzduch, který vdechujeme a je plný bakterií a virů. Zároveň ho ohřívá, aby se do plic dostal ve správné teplotě a také ho zvlhčuje. Kdyby tomu tak nebylo, přesušovaly by se dolní cesty dýchací a člověk by měl vážné potíže.

Nos zabraňuje tomu, aby se do plic dostaly bakterie nebo viry. Je-li ucpaný, což je při nachlazení naprosto běžné, člověk musí dýchat ústy a do plic se dostává nečištěný vzduch, což vede ke kašli, bronchitidě a chrapotu. 

Nebezpečí apnoe

Spáč, který dýchá ústy, zase chrápe, jeho okolí se nevyspí a pacient má stavy, kdy chvilku nedýchá a až dušením se probudí. Tomu se říká spánkové apnoe a to je velmi nebezpečné.

"Znamená zhoršení okysličení krve a tím i veškerých orgánů v těle. Pacient je pak ve dne unavený, ospalý, klesá jeho pozornost a je náchylnější k nemocím oběhové a nervové soustavy. Stoupá riziko infarktu," varoval primář. 

Léčba zhoršené průchodnosti nosu, kromě běžných léků, spočívá i v operativním zákroku, při němž se upraví nosní přepážka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám