Hlavní obsah

Předejděte zarůstání nehtů

Právo, Petr Veselý

Sklon k zarůstání nehtů má dost lidí. V létě, kdy se nohy snáz zapaří, hrozí vyšší riziko komplikací. Postižení často skončí se zaníceným prstem na pohotovosti. A tam jim nehet strhnou. V naprosté většině to nemuselo dojít tak daleko.

Článek

Potíže s nehty obvykle nevzniknou ze dne na den. Pokud si člověk dokáže své potíže uvědomit, navštíví včas schopného odborníka, který se zabývá medicinální, respektive přístrojovou, pedikúrou. Ten by však měl přijít na to, co je příčinou našich problémů s nehty. Jinak se nám stále budou vracet. A zejména teď, v parném létě. Zpocené a oteklé nohy mají daleko větší sklon k nejrůznějším komplikacím.

Důvodem nejrůznějších trablů s nehty zdaleka nejsou jen vrozené dispozice. Spousta z nás:

* chodí a sportuje v nevhodné obuvi

* chodí a sportuje v nevhodné obuvi* má nehty napadené a zdeformované plísněmi, které si neléčí

* někteří si je také nevhodně stříhají atd.

Příliš těsné boty

"Hodně pacientů nechápe, že nehty, které mají sklon zarůstat, vyžadují trvalou péči," říká MUDr. Míla Chlebníčková. "A to jak péči odborníka, tak zejména jejich."

Sleduji, jak doktorka Chlebníčková brousí klientce speciální frézou nehty do žádoucího tvaru i tloušťky. Zbrušuje jí také ztvrdlou kůži na plosce nohy. Pacientka měla potíže se zarůstáním nehtů proto, že trávila příliš mnoho hodin v těsných sportovních botách, ve kterých se jí noha pařila. Koupila si proto otevřené sportovní sandály.

A začala chodit k doktorce Chlebníčkové. Ta jí nehty správně ostříhá, ale také zbrousí, aby měly potřebný tvar a nikde netlačily do nehtového valu.

Spása pro diabetika

Staršího muže, který ženu vystřídal v křesle, trápily potíže s nehty proto, že je měl napadené plísněmi. Takové nehty mají výrazně větší sklon k nežádoucímu ztlušťování a nejrůznějším deformacím, které snadno mohou vyvolat zánět. Proto vyžadují fundovanou a pravidelnou péči.

Muž, který byl trochu při těle, navíc rychle pochopil, že si nehty na nohou nikdy neostříhá tak dobře, jako to zvládne specialista.

Doktorka Chlebníčková mu musela plísně nejprve vyléčit. Teprve potom mohla použít speciální špony, které rovnají tvar nehtu, podobně jako třeba rovnátka na zuby.

Pro muže má citlivá péče lékařky o to větší cenu, že je diabetik. I z banálních potíží se u něj mohou vyvinout problémy velice dramatické. Drobné oděrky, ranky nebo záněty se mu totiž mnohem hůř hojí a představují neustálé riziko komplikací.

Návštěva u fundovaného medicinálního pedikéra, respektive podiatra, je však cenná hlavně proto, že nám řekne, jaké chyby děláme, k čemu máme sklon a dá nám řadu užitečných rad.

Specialisté, kteří se zaměřili na medicinální pedikúru, dokážou pacientům pomoci:
* s nehty, které zarůstají, jsou ztluštělé nebo zdeformované,
* s kuřími oky, která odstraňují bez problémů,
* s mozoly a zrohovatělou kůží, zvlášť pokud při chůzi bolestivě tlačí,
* s léčením plísní na kůži i na nehtech,
* s rozpraskanou kůží na patách a dalšími podobnými potížemi. Kontakty na některé medicinální pedikéry najdete na www.podiatrie. cz.

Bitva s plísněmi

Na plísně existují chemické a biologické přípravky. Některé se dají koupit volně, jiné jsou na recept. Ale vždycky je dobré se o nich poradit s medicinálním pedikérem nebo pedikérkou.

Řada lidí používá proti pocení nohou deodoranty určené na ošetření podpaží. Některé z těchto přípravků však kůži příliš vysoušejí a ta potom praská nebo je náchylnější právě k plísním. Vždy je proto potřeba používat prostředky určené k ošetření nohou: pěny, krémy, roztoky apod.

Užitečnou prevencí proti plísním je koupel v octové vodě (1-2 polévkové lžíce octa do litru vody). Nohy do ní ponoříme na 10-15 min. Po koupeli je necháme oschnout a pak namažeme hydratačním krémem určeným na nohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlídejte si své nohy

O nohy se nestaráme moc dobře. Usvědčují nás z toho statistiky a časté deformace nohou. Třeba ta, při níž se palec stočí k ostatním prstům a na straně kloubu...

Výběr článků

Načítám