Hlavní obsah

Nepodceňujte plíseň na nohou, může se rozšířit do dalších částí těla

Novinky, Dana Sokolová

Je to až neuvěřitelné, ale mezi nejčastější lidské nemoci patří jednoznačně meziprtsní plísňové onemocnění kůže. Je to tedy jedna z nejčastějších chorob na světě. Podle průzkumů postihuje každého třetího Čecha a podle odborníků se s ní rozhodně nevyplácí zahrávat. Pokud se neléčí, může se roznést nejen po celých nohou, ale i po těle.

Článek

„Plísňové onemocnění nohou většinou začíná mezi prsty a projevuje se nepříjemným svěděním. Mezi další příznaky patří zarudlá kůže, bílá oteklá místa a olupující se pokožka. Není ale pravidlem, že se vždy objevují všechny příznaky. Někdy zůstává pouze u svědění, které by mělo být prvním impulzem k navštívení odborníka a počátku léčby,“ varuje odborník na péči o nohy Lenka Hronová z firmy Glasscare.

Dříve si mnozí lidé mysleli, že mykóza postihuje pouze ty, jež nedodržují příliš hygienu, ale pravda je taková, že zárodek je možné chytit na tolika místech, že dostatečná hygiena prostě vždy nepomáhá.

Nejčastěji se s mykózou lze setkat ve veřejných bazénech, saunách, relaxačních salónech, prostě všude tam, kde chodíme nejčastěji naboso. A právě proto jsou tolik důležité vlastní přezůvky i do těchto zařízení. Plíseň se přenáší i obuví, tudíž půjčit si přezůvky či boty například na sport od někoho dalšího je opravdu na pováženou.

Chůze naboso se nevyplácí

„Plíseň nohou způsobují houbovité organismy, tzv. „dermatofyty“. Vyskytují se ve svrchních vrstvách pokožky,“ vysvětluje Hronová. Dermatofyty se pak šíří i například společným praním ponožek v jedné pračce nebo chůzí naboso po koberci. K onemocnění stačí tedy velmi málo.

Ideálním prostředím pro množení plísní je pak vlhké prostředí, ale také poškozená kůže. Větší problémy mohou mít tedy i lidé, jež trápí popraskaná a zrohovatělá pokožka. Proto je tak důležitá pravidelná péče o nohy a to každodenně doma i jednou za čas u pedikéra.

Důležitá včasná léčba

„S léčením plísně není dobré otálet. Čím dříve začneme, tím rychleji bude onemocnění vyléčeno a navíc mu nedáme příležitost rozšířit se po velké ploše nohou, na nehty, kde se pak léčí velmi obtížně a zdlouhavě, nebo dokonce do třísel,“ dodává Hronová z Glasscare.

Léčbu lze někdy zahájit i bez lékaře. V lékárně jsou volně dostupné různé přípravky, které dokáží v počátku onemocnění pomoci. Přesto většina odborníků doporučuje příliš nespoléhat na domácí léčbu a problém minimálně zkonzultovat s lékařem. A to zvlášť pokud svědění a další problémy trvají déle než deset dnů. Poté se mohou příznaky rozšířit i do dalších částí těla, nejčastěji do třísel a řešení problému může být mnohem složitější.

Jak předcházet plísním na nohou

- Nezanedbávejte denní hygienu nohou

- Pravidelně obrušujte zhrublou kůži na chodidlech

- Pravidelně si měňte ponožky, v případě zvýšené potivosti nohou i víckrát denně

- V zimě se z uzavřených bot v práci přezouvejte

- Střídejte obuv a nechte ji pravidelně vyschnout a vyvětrat

- Noste ponožky z přírodních materiálů (např. bavlny)

-Perte je na teploty vyšší než 40 °C

- Do bazénů, saun a lázní choďte zásadně s vlastními přezůvkami

- Nechoďte bosi ani doma, zárodky plísní přežívají i v kobercích a koupelnových předložkách

Mykóza je velmi nebezpečná i pro lidi trpící cukrovkou, oslabenou imunitou nebo s problémovým prokrvením dolních končetin. Tito nemocní by měli vyhledat lékaře okamžitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Předejděte zarůstání nehtů

Sklon k zarůstání nehtů má dost lidí. V létě, kdy se nohy snáz zapaří, hrozí vyšší riziko komplikací. Postižení často skončí se zaníceným prstem...

Kožní mykózy se často nepříjemně vracejí

Na člověka, který si na návštěvu přinese vlastní pantofle, se asi budeme dívat jako na hodně velkého samorosta. Ale pro lidi, kterým se opakovaně vracejí kožní...

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale...

Výběr článků

Načítám