Hlavní obsah

Nenoste černé legíny, přitahují komáry s dengue, varují v Thajsku

Bangkok

Černé legíny si jistě mnohé ženy pamatují jako nepostradatelný doplněk šatníku minulých let. I když jejich obliba podle některých klesla, i dnešní ženy je stále využívají jako trendy doplněk. Pokud ale pojedete na dovolenou, například do Thajska, nechte je raději doma. Černé legíny totiž podle místních zdravotníků přitahují komáry, kteří přenášejí nebezpečnou horečku denge. Oznámila to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Horečku dengue přenáší komár druhu Aedes aegypti.

Článek

"Je znepokojivé, jak dnes lidi chodí oblékaní, zvlášť mladí," postěžoval si náměstek ministra zdravotnictví Pansiri Kulanartsiri. "Radím lidem, aby se vyhýbali nošení černých legín nebo jakéhokoli tmavého oblečení, protože to přitahuje komáry." Vyzval taky k nošení silnějšího oblečení, jako jsou džínsy, protože přes tenkou látku komár bodnout může.

Horečku dengue přenáší komár druhu Aedes aegypti. V Thajsku bylo za prvních sedm měsíců roku zaznamenáno přes 45 000 případů tohoto onemocnění a 43 lidí na ně zemřelo, z toho 26 ve věku deset až 24 let. Loni to bylo za stejnou dobu 32 tisíc případů a 30 úmrtí. Proti horečce dengue neexistuje žádná účinná očkovací látka.

Reklama

Výběr článků

Načítám