Hlavní obsah

Nenechte se terorizovat menstruací

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé tělesné i psychické problémy zažívá před menstruací hodně žen. Ale jen málokterá ví, jak je efektivně zmírnit nebo jim předejít. Většina z nich se mylně domnívá, že se s nimi musí naučit žít. Nemusí. Je to jeden z falešných mýtů. Příčinou těchto potíží jsou obvykle hormonální výkyvy, zejména nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem, ženskými hormony, které se vytvářejí ve vaječnících.

Článek

„Tato nerovnováha vyvolává u řady žen plačtivost, náladovost, vztek nebo deprese,“ říká gynekoložka MUDr. Mirka Jonášová z Prahy. „U jiných zase záchvaty přejídání, těžko zvladatelnou chuť na sladké a další psychické i emocionální potíže.“

Období před menstruací, a někdy i při ní, doprovázejí také nepříjemné tělesné problémy: napětí nebo bolesti v prsou, nadýmání břicha, otoky nohou i rukou, bolesti hlavy, bolesti zad, průjmy, zácpa, zhoršení akné atd.

Lékaři označují tyto potíže jako premenstruační syndrom (PMS) a někdy jako syndrom 150 obtíží. Každé ženě při tom může ztrpčovat život trochu jiný soubor příznaků, navíc i s různou intenzitou.

S PMS může souviset i další problém: silná a bolestivá menstruace. Podle britského výzkumu s ní má problém třetina žen. Že nejde o nic zanedbatelného, o tom svědčí fakta: zhoršuje těmto ženám kvalitu jejich života, podobně jako jiným ženám nemoci jater, cukrovka, chronické nemoci ledvin apod. Potvrdila to seriózní britská studie.

Úžasné cviky

Na nepříjemné příznaky PMS a bolestivou menstruaci často pomáhá cvičení zaměřené na správné postavení pánve i bederní páteře a zpevnění svalů pánevního dna. Je však třeba ho dělat pod dohledem speciálně vyškolených fyzioterapeutek.

Víc se o něm dozvíte prostřednictvím Pelvis klubu, který vydává DVD s ukázkami cviků a pořádá kurzy na velmi dobré úrovni, navíc dokáže zprostředkovat i odborné vyšetření Příznaky PMS může zmenšit rovněž to, že naučíme lépe kompenzovat stres. Také když budeme méně solit, dost pít, vyhýbat se kofeinu a nekouřit.

Sporné fytoestrogeny

U těžkých případů předepisují lékaři ženám léky na odvodnění, psychofarmaka, léky na vysoký tlak, případně na uklidnění. Populární se staly přípravky s fytoestrogeny nebo s bylinami, které podporují odvodnění a mohou přispět ke zmírnění obtíží doprovázejících PMS.

Milovnice přírodních preparátů je však třeba upozornit, že užívání těchto přípravků a bylin nemusí být paradoxně tou nejšetrnější metodou. Třeba čajové směsi neobsahují přesné a kontrolovatelné množství účinných látek, navíc snadno dokážou vyvolat nežádoucí reakce, dokonce i alergie.

U řady potravinových doplňků zase není pokaždé zaručený inzerovaný obsah, podobně jako množství látek rostlinného původu. Proto je dobré poradit se o koupi vhodného preparátu s lékárníkem.

Elegantní řešení

„Elegantním a komplexním řešením je moderní hormonální antikoncepce, která obsahuje kombinaci estrogenu a gestagenu,“ říká doktorka Jonášová. „Blokuje ovulaci, tedy uvolnění zralého vajíčka.“ Jednotlivé antikoncepční preparáty se od sebe liší dávkou hormonu estrogenu a typem gestagenu.

Každá žena si může najít antikoncepci, která jí bude vyhovovat. Pro některé ženy jsou výhodné pilulky s velmi nízkými hladinami hormonů, které mají menší vedlejší účinky. Vedle estrogenu obsahují hormon progestin drospirenon. Jejich výhodou je, že snižují intenzitu krvácení.

„Drospirenon ruší negativní účinky estrogenu, tedy třeba to, aby nepřispíval k nadměrnému zadržování vody v těle a hrál v organismu spíš svou pozitivní roli,“ říká MUDr. Jonášová. „Zlepšuje i psychické potíže spojené s PMS.“

Všechny druhy kombinované antikoncepce (estrogen-gestagen) dokáží eliminovat menstruaci, pokud se užívají bez přerušení. A není důležité, jestli jde o náplasti (Evra), kroužek (NuvaRing) nebo nitroděložní tělísko s hormonem (Mirena).

To se hodí pro ženy, které už mají za sebou porod, nebo pro ty, které nerodily a ještě dlouho dítě neplánují. Hormon se uvolňuje průběžně a působí především lokálně, tedy v děložní dutině. Díky tomu má tělísko minimální vedlejší účinky.

Svým účinkem tlumí růst děložní sliznice. Žena pak nemenstruuje vůbec nebo jen velmi slabě, protože není z čeho menstruovat. V těle se však nic nehromadí a vaječníky fungují normálně dál. Nízká sliznice v děloze snižuje také riziko různých zdravotních komplikací, jako jsou myomy a další potíže.

Tyto a další přednosti (ženě nehrozí, že si zapomene vzít pilulku, je vhodná i pro kuřačky a pacientky po zánětu žil nebo s trombózou atd.) jsou důvodem, proč je tělísko s hormonem stále populárnější.

Boj s mýtem

Rychlejšímu a širšímu rozšíření antikoncepce, která eliminuje menstruaci i většinu potíží s ní spojených, brání předsudky a zkreslené představy. Třeba že pravidelný menzes je projevem zdraví a přirozenosti. Není. Dokládá to i nárůst cyst na vaječnících, polypů dutiny děložní a chudokrevnosti.

Nikdy v minulosti nemenstruovaly totiž ženy tolik jako dnes. Období jejich plodnosti bývalo v minulosti výrazně kratší, navíc byly často těhotné a kojily. Ženy se také mylně domnívají, že se během menstruace tělo čistí. Tohle tvrzení nemá žádný racionální podklad. A tak bychom mohli pokračovat. Sečteno a podtrženo: zdravější je menstruace slabá nebo žádná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám