Hlavní obsah

Nenápadné škodliviny v domácnosti, kterých je lepší se zbavit

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí mluví o zdravém životě a o tom, co vše je pro to nutné podstoupit. Jíst zdravě, sportovat, udržovat pořádek. I když ale mnozí tak činí, má řada lidí doma věci, které z hlediska zdravotního příliš přínosné nejsou. Nejjednodušším řešením je tak se jich co nejdříve zbavit.

Foto: Profimedia.cz

Houbička na nádobí je v mnoha domácnostech potřebným pomocníkem. Při dlouhodobém používání se ale mění v líheň nebezpečných bakterií.

Článek

Málokdo doma bude záměrně skladovat nebezpečné, nebo dokonce prošlé věci, které by ho mohly ve výsledku ohrožovat na životě. Nebo tomu tak není? Na to se snažila přijít Nicole Cherie Jonesová, redaktorka přispívající do různých zdravotních a lifestylových časopisů, internetových magazínů a také autorka několika knih.

Její zjištění ohledně škodlivin v domácnostech, kterých je nejlepší se ve vlastním zájmu co nejdříve zbavit, a také vyjádření některých odborníků, přinesl server Health.

Plastové krabičky 

V době, kdy je z plastu kde co, lze jen těžko uvěřit, že by se v téměř každé domácnosti nenašla alespoň jedna plastová krabička k uchovávání jídla. „Pokud je doma máte, důkladně si ověřte, například u výrobce, jejich složení. Některé starší typy mohou totiž obsahovat velmi nebezpečné látky,” varuje Sonya Lunderová, analytička ve společnosti zabývající se životním prostředím.

Také radí zbavit se raději i takových kusů, které jsou nějak poškrábané nebo výrazněji poškozené. Zároveň radí nedávat raději vůbec žádné plastové nádoby s jídlem k ohřevu do mikrovlnné trouby. I když jsou k tomu krabičky uzpůsobeny. „I tak se z nich mohou uvolňovat zdraví škodlivé sloučeniny,” varuje.

Osvěžovače vzduchu 

Přestože řada mezinárodních společností již nepoužívá při výrobě osvěžovačů vzduchu nebezpečné ftaláty, i tak jsou stále plné různých látek, které se používají k udržení intenzity vůně. Při intenzivnějším vystavení těmto látkám (např. při vdechnutí) může být podle odborníků ohrožen zdravý reprodukční vývoj jedince.

„Všechny tyto produkty jsou jednoduše chemikálie, které osvěžovač rozstřikuje do vzduchu,” dodává Lunderová.

Antibakteriální mýdla 

Svého času měla neoplachová antibakteriální mýdla na trhu poměrně hojné zastoupení i oblibu. Díky svému složení likvidují poměrně velkou část bakterií, která lidem ulpí na rukou při běžných denních činnostech.

Jak ale postupem času nezávislí odborníci zjistili, vystavení nějakým bakteriím člověku rozhodně neškodí. Ba naopak. Podle nejnovějších studií provedených v minulém roce může látka v těchto mýdlech obsažená dokonce přispět k rezistenci vůči antibiotikům.

Roztřepený zubní kartáček 

Podle odborníků na zdraví číhá jedno z velkých nebezpečí právě na místech, kde probíhá očista největší – v koupelně. Především pak při ústní hygieně, kde je hlavním viníkem opotřebený a roztřepený kartáček, plný nebezpečných bakterií.

„Štětiny kartáčku se začínají třepit zhruba po dvou měsících pravidelného používání. Proto pacientům doporučuji jeho výměnu maximálně po třech měsících,” uvedla dentistka Ruchi Sahotová.

Zbytky jídla v lednici

Vynález lednice, ve které můžeme uchovávat různé druhy potravin po delší dobu, je jednoznačně přínosem. Nemusíme ihned vše spotřebovat, čímž odpadá i každodenní vaření. Je ale dobré vědět, jak dlouho můžeme potraviny skladovat.

Pokud jde o ty podléhající rychlé zkáze (obsahující živočišné složky), je pravidlem je sníst, zamrazit nebo vyhodit po třech dnech, uvedl Michael P. Doyle, ředitel Centra pro bezpečnost potravin na University of Georgia.

„Nebezpečné bakterie listerie, vyskytující se v některých déle uchovávaných potravinách, mohou způsobovat velmi vážná onemocnění (meningitida, potrat atd.). Postačí týden v lednici, a množství těchto bakterií může narůst do nepředstavitelných rozměrů,” uvedl Doyle.

Stará řasenka 

Proč vyhazovat starší řasenku, když ještě poslouží svému účelu? Možná proto, že je plná bakterií. „Při každém použití řasenky nanášíte na řasy i nebezpečné bakterie. Čím starší řasenka, tím víc jich je,” varoval oftalmolog Thomas Steinemann z Ohia.

Řasy, které mají před bakteriemi chránit, jsou tak paradoxně samy místem, kde počet bakterií narůstá.

Oblíbené kořenky 

Také patříte mezi milovníky kořenek všeho druhu? Jednoduše dokupujete potřebné koření a dosypáváte do designové nádobky, která vám ladí s vybavením kuchyně? V tomto případě to vašemu zdraví asi moc neuškodí, ale přínos pro připravované jídlo to také žádný nemá. V mnohých kořenkách se totiž neustálým doplňováním mísí nové a staré, vyčpělé koření, které celkově snižuje kvalitu a jídlu moc chuti nedodá.

Kuchyňská houbička 

Pěnová houbička na nádobí je nezbytnou součástí domácnosti. Stejně jako ale pomáhá nádobí čistit, tak je náchylná k vlastnímu ušpinění a zachytávání bakterií.

Hlavní problém tkví v kontaktu s různými druhy zbytků potravin. Po nedůkladném omytí houbičky pak nastává ta správná chvíle k množení bakterií. Pokojová teplota následný proces ještě urychluje. Hygienici proto doporučují měnit použité kuchyňské houbičky po několika dnech za nové.

Reklama

Související články

Nezvyklé zdravotní rady, které pomáhají

Základní rady, jak se udržet zdravotně fit a v kondici, známe asi všichni. Hlídat si váhu, méně a zdravěji jíst a více cvičit. Dostatečně odpočívat a dodržovat...

Proč změnit své hygienické návyky

Víte, jak často by ženy měly prát podprsenky? Nebo jak často bychom měli čistit své mobilní telefony? Obrovské množství bakterií se nachází i na našem oblečení...

Výběr článků

Načítám