Hlavní obsah

Nejúčinnější léky dokážou srazit cholesterol až o 60 procent

Právo, Petr Veselý

Nové biologické léky dovedou srazit vysoký cholesterol tak razantně, jak to dosud nedokázal žádný prostředek. Dokážou ho snížit o 50 až 60 procent. Pro porovnání: účinnost běžných léků, statinů, se pohybuje mezi 20 až 40 procenty.

Foto: Profimedia.cz

Pro některé pacienty je účinnost tradičních statinů nedostatečná.

Článek

Nové léky (evolocumab a alirocumab) snižují o polovinu také úmrtí na infarkt a další kardiovaskulární příhody, jejichž nejčastější příčinou bývá právě zvýšené množství cholesterolu v krvi. Usazuje se v tepnách a negativně na ně působí, často v kombinaci s vysokým krevním tlakem. Urychluje tak jejich kornatění a nebezpečí vzniku krevních sraženin.

Když dieta nepomáhá

Vědci vytvořili nové léky na principu protilátek. V porovnání se statiny jsou mnohonásobně dražší. „To je jeden z důvodů, proč je zatím budou dostávat pacienti, které trápí geneticky daný sklon k vysokému cholesterolu,“ vysvětluje profesor Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie VFN v Praze. „Těm totiž nepomáhá dieta, pohyb, štíhlá postava, ale ani léky v tom, aby dosáhli potřebných hodnot. Infarkt můžou dostat klidně ve třiceti nebo i dřív.“

V některých případech mohou lékaři předepsat nové protilátky také pacientům, kterým hrozí nejvyšší riziko vážných kardiovaskulárních příhod, protože se jim dlouhodobě nedaří snížit cholesterol k předepsané hladině.

Místo injekcí pera s jemnou jehlou

Nové léky mají i nový mechanismus účinku. Ovlivňují odbourání cholesterolu z krve. Nepolykají se v pilulkách, pacienti si je píchají pomocí per, podobných těm inzulínovým, která používají diabetici. Aplikují si je buď jedenkrát za čtrnáct dní, nebo jednou za měsíc.

„Nemocní uvedené protilátky velmi dobře snášejí,“ říká profesor Češka. „Evolocumab a alirocumab nemají prakticky žádné vedlejší účinky.“ Zhruba do dvou let by se měl objevit na trhu třetí lék této skupiny a po něm možná i další, které se testují.

Nehodí se pro všechny

Po těchto nových a velmi účinných injekcích na cholesterol může samozřejmě zatoužit řada pacientů. Nebo mohou mít falešný pocit, že je lékař šidí, když jim nepředepíše to nové dělo na krevní tuk. Musím zdůraznit, že tenhle pocit by měli zbytečně. „Drtivé většině z nich pomůžou úplně dostatečně statiny,“ zdůrazňuje profesor Češka.

Kdo má mít nejnižší hodnoty

Nemocní, kteří si léčí vysoké hladiny krevních tuků, obvykle vědí, že hladina cholesterolu by se měla pohybovat kolem 5 mml/l. Ne každý ale ví, že tento údaj platí pro zdravé jedince. Lidé se zvýšenými riziky kardiovaskulárních příhod by měli mít 4,5 mml/l a pacienti, kterým hrozí jejich velké nebezpečí, dokonce 4,0 mml/l. Toto odstupňování platí i pro zlý LDL cholesterol, na který protilátky působí především: 3, 2,5 a méně než 2 mml/l.

Nové léky jsou zatím určené jenom těm zhruba 20 000 nemocným v ČR, u kterých se snížit vysoký cholesterol nepodařilo. A to ani tehdy, když lékař kombinoval statiny s dalším lékem, ezetimibem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám