Hlavní obsah

Nejčastější chyby, které děláme při sezení v práci. Kvůli nim záda trpí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospělý člověk stráví sezením v průměru 50 až 70 procent času, kdy je vzhůru. O to důležitější je hledět na správné sezení. Pokud totiž sedíme příliš často, dlouho, a navíc špatným způsobem, můžeme si přivodit chronické bolesti zad a zároveň přispět k vyššímu riziku celé řady onemocnění od obezity, cukrovky, po srdeční choroby. Podívejte se s námi, jaké nejčastější chyby při sezení děláme a jak moc nám v nápravě těchto chyb může pomoci správný výběr židle.

Foto: Profimedia.cz

Sezení s překříženýma nohama je velmi častou chybou zejména u žen.

Článek

Sezení s překříženýma nohama

Dochází při něm k extrémnímu namáhání a posouvání kyčle do nepřirozené polohy. V důsledku nerovnoměrného zatěžování jedné ze stran těla dochází ke vzniku svalových dysbalancí a změnám v kloubech dolních končetin, které se mohou přenášet do dalších částí těla, především k páteři.

V důsledku toho může podle primářky Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaely Tomanové vzniknout nevyváženost celého pohybového systému včetně páteře.

Hrbení se

Při delším sezení, pokud máme nastavenou desku stolu příliš nízko, nebo pokud máme židli příliš daleko od stolu, se začneme hrbit.

„Při ohnutých zádech dochází ke sklopení pánve dozadu, předkláníme se a krční páteř se předsouvá. Ramena tak vytahujeme dopředu, prsní svaly se nám postupně zkracují a dochází k oslabení mezilopatkových svalů. Tím také více tlačíme na plíce, proto nemůžeme správné dýchat, nedochází ke vhodnému okysličení krve. Zmáčknutím břicha stlačujeme i orgány v břišní dutině. Kromě fyzických problémů se oslabí výživa a funkce orgánů v těle,” vysvětluje Dana Hodanová, osobní terapeut v pražském Studiu Danah.

Využijte přestávky v zaměstnání efektivně, zacvičte si office jógu

Zdraví

Hrbením dochází i ke zvýšenému tlaku na meziobratlové ploténky bederní páteře a časem je pravděpodobné, že dojde i k jejich poškození. Nevědomky však stlačujeme i stehenní svaly a stehenní žíly. Dochází k poruše prokrvování podkolenních jamek.

Z tohoto důvodu můžeme očekávat, že se časem dostaví bolesti hlavy, krční páteře, ramen, migrény, tenisový loket, vysoký krevní tlak, hučení v uších, chrápání, změna funkce štítné žlázy, zhoršené vidění, křeče v sanici, či dokonce snížená pohyblivost jazyka v ústech.

Opírání o loket a naklánění se do strany

Pokud jsme při sezení unaveni, nebo nám poloha na jedné straně vyhovuje více, logicky se na ni nakloníme a opřeme se při tom o loket. Tím ho však přetížíme. Záda se nám vyhrbí, hluboké stabilizační svaly se uvolní, celé tělo klesá na jednu stranu, páteř je tlačena stejným směrem a svaly se na druhém boku stahují.

„Tímto si zaděláváme na skoliózu. Dále dochází k zatuhnutí krční páteře, protože meziobratlové ploténky jsou nepřirozeně tlačeny k jedné straně. Časem může dojít k výhřezu meziobratlového disku z toho důvodu, že opět tlačíme na břišní orgány, a tak nedochází ke správnému dýchání ani prokrvení celého těla. Takto i zbytečně namáháme srdce. Opíráním blokujeme dolní část hrudníku (v podprsenkové oblasti), dochází k oslabení trávicího systému, zatěžujeme tak žaludek, játra a žlučník. V neposlední řadě tím oslabujeme funkce hrtanu,” varuje Hodanová.

Na co všechno mohou upozornit bolesti zad

Zdraví

Nevhodně zvolená bederní opěrka

Bederní opěrky nám mohou být velmi dobrým pomocníkem, ale i u nich je nutné dbát na správné nastavení i správně zvolenou velikost. Pokud tomu tak není, bedra se dostávají do nesprávné pozice a trpí. Proto je vždy lepší volit ty, které jsou společně se židlí ergonomicky sladěné a nedostanou se tak do pozic, kde mohou víc škodit než pomoci.

„Nevhodná opěrka posouvá pánev dopředu, a tím ovlivňuje i umístění orgánů v těle. Nesprávné umístěné vnitřní orgány oslabuje a jejich funkčnost se mění. Nevhodnou bederní opěrkou si zároveň zaděláváme na gynekologické problémy a problémy s močovými cestami, protože dojde k povolení spodních břišních svalů, a to včetně dna pánve,” upozorňuje terapeutka.

Jak správně sedět?

Jestliže sedíte u počítače, pak hleďte na to, abyste měli monitor v úrovni očí a dále od obličeje. V případě notebooků investujte do speciálního stojanu, který posune displej výše do úrovně očí. Ceny stojanů se pohybují v řádech stokorun.

Pokud musíte v práci sedět déle než tři hodiny denně, pak je důležité zaměřit se na správné sezení.

Správný sed vypadá tak, že jsou obě nohy opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Kotníky, kolena a kyčle mají ideálně svírat pravý úhel.

Správnou techniku sezení pak můžete umocnit výběrem správné židle, případně použitím speciálních pomůcek. Mnozí lékaři doporučují balanční židle, které jedince doslova donutí narovnat záda, zasunout hlavu a stáhnout ramena dozadu v každém okamžiku. Navíc se i během sezení aktivují a posilují ochablé zádové a břišní svaly, což je pro zdraví zad zcela zásadní.

Celodenní sezení je i tak dobré proložit několikrát denně, nebo i několikrát za hodinu, a to stáním nebo chůzí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám