Hlavní obsah

Návraty z dovolené můžou být pořádně krušné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necítíte se vůbec dobře, jste malátní či naopak roztěkaní a ne a ne se začít soustředit? Pak nemusíte být jen po proflámované noci, ale i po návratu z dovolené. Přestože si mnozí myslí, že po dovolené budou odpočatí a plní energie, ve skutečnosti tomu bude právě naopak.

Článek

Za vzniklé problémy při návratu z dovolené lze vinit i změnu biologického rytmu

O dovolené většina lidí buď lenoší nebo naopak jsou hodně aktivní a svůj volný čas si užívají plnými doušky. Většina z nich naprosto změní své návyky - jinak vstávají, v jinou dobu chodí spát. Tělo si na tuto změnu vznikne, ale může to vyvolat poruchu tzv. cirkadiánního rytmu, lidově řečeno převrátí se denní rytmus.

"Většinou se jedná o zkrácení rytmu, kdy postižený nejdříve nemůže usnout, a poté příliš brzo vstává s pocitem zoufalé nevyspalosti. Na tyto změny jsou lidé různě citliví, ale někteří natolik, že nejsou schopni pracovat ve směnných provozech," vysvětlují odborníci na serveru Dobry-spanek.cz ´.

Nechte dojet dovolenou

Chcete-li předejít všem těmto nepříjemnostem, pak si hned po dovolené vezměte další volno. "Po dovolené by mělo následovat několik dnů strávených například na chalupě, kde je možné nechat dovolenou ještě chvíli "dojíždět". Organismus se tak lépe přizpůsobí tempu běžného dne a vy si tím připravíte hladký návrat do práce, dodávají odborníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Užijme si dovolenou bez stresu

Odpověď na otázku, co dělat, abychom po návratu od moře, z hor či zaoceánského parníku neotravovali kolegy stížnostmi, jaký to byl zase horor, je prostá....

Výběr článků

Načítám